Miçotakis hedefe ulaşınca kirli planı itiraf etti!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Doğu Akdeniz'de Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlığı, 'Türkiye-AB anlaşmazlığı' hâline getirmeyi başardık." dedi.

GÜNDEM 08.12.2020, 09:12 08.12.2020, 17:29
Miçotakis hedefe ulaşınca kirli planı itiraf etti!

Katıldığı bir televizyon programında Doğu Akdeniz meselesi ve 10-11 Aralık AB Liderler Zirvesi'ne dair açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Doğu Akdeniz'de Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlığı, 'Türkiye-AB anlaşmazlığı' hâline çevirmeyi başardık." dedi ve ekim ayındaki Avrupa Birliği Zirvesi'nde Türkiye'ye bir kez daha şans verildiğini fakat Türkiye'nin "olumlu gündemi kucaklamadığını" savundu.

Yunanistan veto kartını kullanır mı?

AB’den "Türkiye'ye yaptırım" kararı çıkmaması durumunda başka konularda "veto" kartı kullanarak AB'yi sıkıştırıp sıkıştırmayacağı sorusunu da yanıtlayan Yunan Başbakan Miçotakis, Avrupalıların büyük bölümünün Atina'nın yanında olduğunu, Yunanistan müttefiklerinin çok olduğunu belirterek, "Bunu başkaları da kullanabilir." dedi.

(Kıbrıs Rum yönetimi, Avrupa Birliği'ni "Türkiye'ye yaptırım uygulamaya" zorlamak amacıyla veto kartını kullanmış ve 21 Eylül'de "Belarus'a yönelik yaptırımlara" karşı veto hakkını kullanmıştı.)

Türkiye'nin gerginliği sürdürmeye devam ettiğini ve bunun kendi yararına olmadığını iddia eden Kiryakos Miçotakis, Türkiye'nin Avrupa'yla ilişkisini gözden geçirmesi gerektiğini savundu.

"Ankara ile konuşmaya hazırız"

Yunanistan'ın Türkiye ile görüşmeye hazır olduğunu kaydeden Başbakan Miçotakis, denizde gerginlik olmaması şartıyla "kıta sahanlığı ve deniz bölgelerinin belirlenmesi" konularını konuşmaya hazır olduklarını, çözüm bulunamaması hâlinde Uluslararası Adalet Divanına gitmeyi önerdiklerini, çıkacak karara Atina'nın da saygı göstereceğini bildirdi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gerilimi düşürecek adımlar atması gerektiğini söyleyen Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Türkiye, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'ne 10 gün kala Oruç Reis gemisini kendi limanına geri çekti." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)