CPT'den itmelik yapan Yunanistan'a uyarı!

Avrupa Konseyi'ne bağlı CPT (İşkenceyi Önleme Komitesi), göçmenleri Türkiye'ye geri itmemesi konusunda Yunanistan'ı uyardı. CPT, Frontex'in (Avrupa Birliği Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı) rolünü ve katılımını da artık sorguladıklarını belirtti.

GÜNDEM 19.11.2020, 15:18
CPT'den itmelik yapan Yunanistan'a uyarı!

13-17 Mart arasında Yunanistan'da inceleme yapan CPT, hazırladığı raporda, göçmenlerin tutulduğu Sisam Adası'nda ve Meriç bölgesinde koşulların insanlık dışı ve son derece aşağılayıcı olduğunu vurguladı.

Göçmenler çok kötü koşullarda tutuluyor

Yunanistan'ın göçmen politikasında ciddi yapısal sorunların olduğunu kaydeden CPT, göçmenlerin, aydınlatılmayan, havalandırılmayan, temizlik ürünleri olmayan hücrelerde tutulduğunun altını çizdi.

Göçmenlere durumları hakkında da hiçbir bilgi verilmediğini, çocuklu ailelerin ve bir başına kalmış çocukların çok ağır koşullarda yaşamaya çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekilen CPT'nin raporunda, Yunanistan'a da "Karakollarda çocukların gözaltında tutulmasına son verin" çağrısı yaptı ve bu çocukların uygun merkezlerde ve uygun ortamlarda kalması gerektiğine işaret etti.

Geri itmekten vazgeçin!

Göçmenlerin Meriç sınırından Türkiye kara sularına doğru geri itildiğine dair "gayet tutarlı ve güvenilir iddialar bulunduğunu" kaydeden CPT, Yunanistan'ın göçmenleri artık Türkiye'ye geri itmekten vazgeçmesi gerektiği vurguladı.

CPT: Frontex'i de artık sorguluyoruz!

CPT ayrıca Yunan Sahil Güvenliğin göçmen botlarının Yunan adalarına yaklaşmalarına mani olmak için yaptığı eylemlerden büyük kaygı duyduklarını, Frontex'in (Avrupa Birliği Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı) bu konuda rolünün ve katılımının sorguladığını belirtti.

Yunan polisinin yalanına CPT inanmadı

Yunanlı yetkililere "Polisinizin göçmenlere kötü muamelesini engellemek için tedbirler alın" diyen CPT, Atina'nın "Polisimizin göçmenleri Türkiye'ye geri ittiği bilgisi temelsizdir." iddiasında bulunduğunu da belirtti.

Yorumlar (0)