Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan anayasa mesajı: ‘Yargı eleştirilemez değildir’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı törende yaptığı konuşmada, "Yargı eleştirilemez değildir. Yargının kararlarını beğenmeyebiliriz, fakat buna kimse engel olamaz, olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 10.05.2024, 12:36 Buse Önder
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan anayasa mesajı: ‘Yargı eleştirilemez değildir’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay Konferans Salonu'nda düzenlenen İdari Yargı Günü ve Danıştay'ın 156. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, konuşmasında öncelikle 4 yıllık görev süresinin ardından tekrar Danıştay Başkanlığı'na seçilen Zeki Yiğit'i kutlayarak, "Mevla'dan kendisine üstün muvaffakiyetler niyaz ediyorum" dedi. Ayrıca, görev sürelerini başarıyla tamamlayan Danıştay mensuplarına teşekkür ederek, "Kıymetli hizmetlerinden dolayı ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

‘Emanete hakkıyla sahip çıkacağız’

Devlet geleneğinin simgelerinden biri olan Danıştay'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kökü mazide olan ve gelecek nesillere güçlendirilerek bırakılması gereken bir emanet olduğunu vurgulayan Erdoğan, "İnşallah bu emanete hakkıyla sahip çıkmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Adaletin en temel ilkelerinden biri olan idarenin yargısal denetiminin hayata geçmesinin, idarenin tüm eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi olmasına bağlı olduğunu belirtti.

‘Danıştay nihai karar vericidir’

Erdoğan, Danıştay'ın idarenin yargı denetimi yanı sıra kamu ile vatandaş arasındaki ihtilafların çözümünde nihai karar verici olduğunu ifade ederek, "Danıştay, Anayasa ve yasaların uygulanmasını garanti ediyor" ifadelerini kullandı.  

Türk milletinin adına karar verme onurunu ve sorumluluğunu taşıyan yargı organlarının, ülkenin huzurunun, güvenliğinin, kalkınmasının, demokrasinin ve sosyal barışının teminatı olduğunu vurguladı.

‘Adaletsizliklerin etkileri uzun süre devam etti’

Geçmişte yaşanan adaletsizliklere değinen Erdoğan, "27 Mayıs darbecilerinin Yassıada'da işledikleri hukuk katliamlarını unutmuyoruz" dedi.

Ayrıca, 12 Eylül darbesi, 28 Şubat dönemi, 17-25 Aralık süreçleri ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin ülke tarihindeki izlerine dikkat çekti. Bu süreçlerde yaşanan adaletsizliklerin toplumdaki etkilerinin uzun süre devam ettiğini belirtti.

‘Güçlü adalet sistemi en kıymetli mirastır’

Adalet sisteminin güçlü, tarafsız, bağımsız, iyi ve hızlı işleyen bir yapıya sahip olmasının önemine vurgu yapan Erdoğan, "Güçlü bir adalet sistemi, evlatlarımıza bırakabileceğimiz en kıymetli mirastır" ifadelerini kullandı.

Yargının siyasi tartışmaların dışında tutulması gerektiğini belirten Erdoğan, "Yargının toptancı bir anlayışla kurumsal olarak yıpratılmasını kabul edemeyiz" ifadelerini kullandı.

Yeni anayasa hakkında

Yeni anayasa ihtiyacına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni anayasa, sivil siyasetin alanını genişleterek, ülkemizin meselelerinin çözümünü hızlandıracaktır" dedi. Türkiye'nin siyasi aktörleri arasındaki istişarelerin önemine dikkat çekerek, milletin beklentileri doğrultusunda üzerlerine düşen rolü oynamaya devam edeceklerini belirtti.

‘Demokrasiye yakışmıyor’

Erdoğan “Ülkemize siviller tarafından hazırlanmış yeni bir anayasa kazandıramadık. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılının darbe ürünü bir anayasayla geçirilmiş olmasını Türkiye demokrasisine yakıştıramıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasanın Türk demokrasisi açısından önemli bir kilometre taşı olacağını vurguladı.

Yorumlar (0)