Erdoğan Kabine toplantısı sonrası açıkladı! İran için 1 günlük milli yas ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada yeni anayasa gerekliliğine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı ayrıca, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin vefatı dolayısıyla ülke genelinde 1 günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu.

SİYASET 20.05.2024, 20:27 20.05.2024, 20:58 Buse Önder
Erdoğan Kabine toplantısı sonrası açıkladı! İran için 1 günlük milli yas ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada yeni anayasa gerekliliğine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı ayrıca, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin vefatı dolayısıyla ülke genelinde 1 günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı olarak gerçekleştirildi ve yaklaşık 3 saat sürdü.

Gençler için yapılan çalışmalara vurgu yapan Erdoğan, komşu ülkelerden gelen hükümet ve devlet başkanlarıyla ülkeyi ziyaret ettiklerini belirtti. Özellikle Kuveyt Emiri ile ilişkilerin 60. yılını anlamlı bir şekilde yaşadıklarını dile getirdi ve işbirliğini daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini ifade etti. Ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması isteğini de dile getirdi.

‘Anayasa yamalı bohçaya döndü’

Erdoğan, Türk demokrasisinin yeni ve sivil bir anayasa kazanması gerektiğini vurguladı. Mevcut anayasanın yeni Türkiye için yetersiz olduğunu belirterek, darbe geleneğiyle hesaplaşmanın tamamlanması gerektiğini söyledi. "Yamalı bohçaya dönen" 1982 Anayasası'nın ülkeyi günümüze getiremediğini belirterek, yeni bir anayasa ihtiyacının altını çizdi.

‘Türk İHA’ları önemli rol oynuyor’

Savunma sanayi konusunda Türkiye'nin başarılarına da değinen Erdoğan, ülkenin savunma sanayisindeki bağımsızlık seviyesini yüzde 80'lerden neredeyse tamamı yerli imkanlarla karşılayacak düzeye çıkardığını vurguladı. Geçen yıl 185 ülkeye 230 farklı savunma sanayi ürünü ihraç ettiklerini belirtti ve SİHA teknolojisinde dünyada ilk üç ülke arasında yer aldıklarını söyledi.

Ayrıca İran'da meydana gelen helikopter kazasında Türk İHA'larının önemli bir rol oynadığını ve arama kurtarma faaliyetlerinde aktif olarak görev aldıklarını açıkladı.

‘Türkiye küresel barışa katkı sunuyor’

Erdoğan, savunma sanayisinin ulusal ve uluslararası düzeyde hedeflendiğini fark ettiklerini ve buna rağmen özveriyle çalışan şirketlere teşekkür etti. Deniz Kurdu 2 tatbikatında donanmanın gösterdiği kabiliyeti övdü ve Türkiye'nin Mavi Vatan'ın savunulmasının yanı sıra küresel barışa da katkı sunduğunu belirterek, tüm askerleri ve komutanları tebrik etti.

Yeni anayasaya aile koruması

Ailenin Türk toplumunun temelini oluşturduğunu vurgulayan Erdoğan, Anayasa'nın aileyi koruma görevlerini detaylı bir şekilde sıraladığını belirtti. Erdoğan, alkol, içki, ve uyuşturucu gibi tehditlerle mücadelede devletin sorumluluklarının geniş bir yelpazede ifade edildiğini dile getirdi.

Aile yapısının kültür emperyalizmine karşı en sağlam kaleleri olduğunu söyleyen Erdoğan, son yıllarda aileye yönelik tehditlerin arttığını gözlemlediklerini dile getirdi.

‘Doğurganlık hızı endişe verici’

Erdoğan, dünya genelinde yaşlanan toplumlar, artan tek ebeveynli veya parçalanmış ailelerin sayısının yanı sıra evlilik oranlarının ve doğurganlık hızının azaldığını belirterek, Türkiye'nin de bu küresel trendden olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 doğum istatistiklerine göre doğurganlık hızının endişe verici bir şekilde düştüğünü aktaran Erdoğan, bu durumun Türkiye için varoluşsal bir tehdit olduğunu ve nüfusun korunması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bağlamda sürekli olarak 3 çocuk tavsiyesinde bulunduklarını ve eleştiriye maruz kaldıklarını ancak zamanın kendilerini haklı çıkardığını belirtti. Nüfusun, bir milletin en büyük gücü olduğunu ve bu gücün korunması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, önümüzdeki dönemde bu konuda daha kararlı olacaklarını ifade etti.

1 günlük milli yas ilan edildi

Ayrıca Erdoğan, Kabine Toplantısı'nda aldıkları bir diğer kararla, İran'da meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybedenler için Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edilmesini kararlaştırdıklarını açıkladı.

Yorumlar (0)