Erdoğan kura töreninde sert konuştu: "Yurt dışına kaçan alçaklar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26. Dönem Adli Yargı ve 16. Dönem İdari Yargı Kura Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, İran'ı yasa boğan helikopter kazasından Kobani davası kararlarına kadar pek çok konudaki görüşlerini dile getirdi.

GÜNDEM 20.05.2024, 16:58 Hakan Öksüz
Erdoğan kura töreninde sert konuştu: "Yurt dışına kaçan alçaklar"

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "26. Dönem Adli Yargı ve 16. Dönem İdari Yargı Kura Töreni"ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündeme dair önemli mesajlar verdi.

"Kardeş ve dost İran halkı" vurgusu

Konuşmasına İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın yaşamını yitirdiği helikopter kazası ile başlayan Erdoğan, "Sayın Reisi ile yakın diyalog içindeydik. Kardeş ve dost İran halkının yanında olacağız. İranlı kardeşlerimiz, kadim devlet geleneklerine uygun olarak bu süreci suhuletle yönetecektir. İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Tüm çalışmalara katkı vermeye hazır olduğumuzu bildirdik, Akıncı TİHA'yı ve helikopterimizi yolladık." dedi.

Kobani davası kararları: "Geç de olsa hak yerini buldu"

Kobani davasında verilen kararları yorumlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İsyan girişiminin üzerinden 10 yıl geçti. Geç olsa da hak yerini buldu. Demokrasimiz ve mağdurlar adına memnuniyet verici bir durum. 6-8 Ekim olayları meşru gösterilemez. Mahkeme kararına ilişkin haddi aşan yorumları tasvip edemeyiz." ifadelerini kullandı.

"Hakim savcı sayımız, 25 bin civarına çıkıyor"

26. Dönem Adli Yargı ve 16. Dönem İdari Yargı Kura Töreni'nde yargı adaylarının bir bölümünün kurasını çekeceklerini kaydeden Erdoğan, "Kura sonucunda 1044 hakim ve savcımızı ismi çıkacak. Türkiye'nin dört bir yanına gidecekler. Temennim, Türkiye'yi çok sevmeleri adalet sancağını yüceltmeleridir. Bu törenle beraber hakim savcı sayımız, 25 bin civarına çıkacak. Bizden önce bu sayı 9 bin 349'du." değerlendirmelerini yaptı.

Yargı reformları

Yaptıkları reformlar ile yargıda çift başlılığa son verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bireysel başvuru hakkı, arabuluculuk müessesesi ve yargıda çift başlılığın sona ermesi gibi çalışmalarımız var. Tarihi reformlar yaptık. Bu çalışmalarımız hız kesmeden sürecek. Anayasada değişiklik yapmak sureti ile darbeciler yargılanmasını sağlayan zemini oluşturduk. Geç de olsa hak ettikleri cezaları aldılar." dedi.

"Yurt dışına kaçan alçaklar var"

Terör örgütü FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine değinen Erdoğan, "253 insanımızı şehit ettiler. Yurt dışına kaçan alçaklar da var. Hiçbiri gün yüzü görmeyecek. Yargı önünde hesap verecek hepsi. Bu olana kadar enselerinde olacağız. Demokrasimize uzanan elleri kırmaya devam edeceğiz." vurgusunu yaptı.

"6-8 Ekim olayları terör kalkışmasıydı, siyasi dava değil"

6-8 Ekim olaylarında 37 vatandaşın vahşice katledildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bölücü örgüt mensupları, Suriye'de yaşananları bahane ederek bir terör kalkışması yaptılar. Şehir eşkıyaları, 37 insanımızı öldürdü. Bu olayları mazur göstermeye kalkmasınlar. Bu bir terör kalkışmasıdır, siyasi dava değil. 6-8 Ekim olaylarını siyasi dava olarak göstermeye çalışmasınlar. Sokakları kan gölüne döndürerek siyaset yaptığını zannedenlerin devri bitti. Türkiye'de bunun yapılamayacağını hepsi anlayacak. Mahkeme kararlarına dair haddi aşan yorumları da duyuyoruz. Yüreklere su serpen mahkeme kararlarına ilişkin bu tür yorumları tasvip edemeyiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)