İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı?

İran'ın Cumhurbaşkanı olan İbrahim Reisi helikopteri ile yolculuk yaptığı esnada kaza geçirdi. Reisi, helikopter kazasında yaşamını yitirdi. İranlı yetkililer helikopterde bulunan Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın kazada hayatını kaybettiğini bildirdi. Peki, İran'ın lideri Reisi kimdir, kaç yaşında? İşte detaylar…

DÜNYA 20.05.2024, 11:47 20.05.2024, 18:11 Melina Ay
İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı?

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri, yoğun sis nedeniyle zorunlu iniş yapmak zorunda kaldı. Arama kurtarma ekiplerinin helikoptere ulaşmaya çalıştığını duyurmuştu. Türkiye'nin yardım amaçlı gönderdiği Akıncı İHA'sı devreye girdi. Helikopterin kaza yaptığı nokta sabaha karşı daha net bir şekilde tespit edildi. Bugün sabah saatlerinde İran yetkilileri, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve İran Dışişleri Bakanı'nın vefat ettiğini açıkladı. İran Devlet Televizyonu, Reisi'nin helikopterinin olumsuz hava koşulları sebebiyle kaza yaptığını duyurdu.


Barajın açılışına gitmişti

Azerbaycan'dan hareket eden bir helikopterde, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim ve Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti bulunuyordu. Helikopter, Doğu Azerbaycan eyaletindeki dağlık bir bölgede kaza yaptı. Reisi, bölgedeki ortak bir projenin açılışı için ziyarette bulunmuştu.

Reisi kimdir ve kaç yaşında?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 1960 yılında Meşhed şehrinde dünyaya geldi. Hukuk eğitimi alan Reisi, İran'ın tanınmış dini figürlerinden biridir. 2021'deki seçimlerde İran Cumhurbaşkanı seçildi. Yıllarca İran yargı sisteminde çeşitli görevler üstlendi ve 2019'da İran Yargı Erki Başkanı oldu. Bu süreçte yolsuzlukla mücadelede önemli adımlar attı. Ayrıca, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yakın çevresinde etkili bir isimdir.

Cumhurbaşkanlığı süresince Reisi, ekonomik reformlar, yolsuzlukla mücadele ve dış politikada bağımsızlık vurgusu gibi konulara odaklandı. Özellikle ABD ile olan gerilimli ilişkiler ve nükleer anlaşma konularında dikkat çekici tutumlarıyla biliniyor. Öte yandan, Reisi, dini lider Ali Hamaney'in halefi olarak görülüyordu.

Yorumlar (0)