Ermenistan'a "Zangazur'u Azerbaycan'a verin" önerisi!

Ermenistan tarafından Azerbaycan'a 50 milyar dolar değerinde tazminat ödenmesi gerekiyor. Ermenistan'ın söz konusu miktarı ödeyebilmesi pek de mümkün görünmüyor. Bu nedenle Uluslararası Çatışmalar Uzmanı Yevgeni Mikhailov, Ermenistan'ın Zangazur bölgesini Azerbaycan'a vermesini önerdi. 

DÜNYA 08.12.2020, 09:20 08.12.2020, 17:43
Ermenistan'a "Zangazur'u Azerbaycan'a verin" önerisi!

Azerbaycan karşısında Dağlık Karabağ'da büyük bir hezimete uğrayan ve işgal altında tuttuğu topraklardan tek tek çekilen Ermenistan zor günler geçiriyor. 

Azerbaycan 30 senedir işgal altında tutulan öz topraklarını sırasıyla geri alırken, Ermenistan'ın söz konusu topraklara verdiği zararın tespiti için oluşturulan ekipler de rapor hazırlamaya devam ediyor. 

Azerbaycan yönetiminin yanı sıra birçok mağdur sivilin de uluslararası mahkemelerde Ermenistan yönetimine tazminat davası açması bekleniyor. 

50 milyar dolar tazminat ödemesi gerekiyor

Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu topraklara verdiği zarar nedeniyle 50 milyar dolar değerinde tazminat ödemesi gerekiyor. Fakat Azerbaycan ile 44 gündür savaşan Ermenistan'ın ekonomik bakımdan sıkıntıda olduğu ve Dağlık Karabağ'dan da çekilmesi nedeniyle söz konusu ülkeyi daha da sıkıntılı günlerin beklediği ifade edildi. Ermenistan'ın 50 milyar doları ödemesinin imkânsız olduğu aktarıldı. 

İlk seçenek "toprak verme"

Bu nedenle Ermenistan'ın para yerine "toprak" verebileceğine dikkat çekildi.

Eski Ulusal Güvenlik Servisi Başkanı David Shahnazaryan'dan konuya ilişkin bir açıklama geldi. Ermenistan'da hain olarak ilan edilen Başbakan Nikol Paşinyan'ın yeniden görüşmelere gideceğini belirten Shahnazaryan, söz konusu ismin Zangazur bölgesini Azerbaycan'a vereceğini iddia etti.

Shahnazaryan, Ermenistan'ın 50 milyar dolara sahip olmadığını söyledi. 

"Yıkılan şehirler ve yağmalanan mezarlar davaya dâhil edilmeli"

Rus uzmanlar da Ermenistan'ın Azerbaycan'a Zangazur bölgesini verebileceğini düşünüyor. 

Uluslararası Çatışmalar Uzmanı Yevgeni Mikhailov, Ermenistan tarafından işgal altında tutulan bölgelerde anıtların ve mezarların yağmalandığını ve kentlerin yıkıldığını belirtti.

Mikhailov, söz konusu yerlerin uluslararası hukuka uygun şekilde Ermenistan'a karşı açılan davaya eklenmesinin şart olduğuna dikkat çekti. 

"Paraları yok"

Ermenistan yönetiminin paraya sahip olmadığını kaydeden Mikhailov, borç verilmesi durumunda söz konusu ülkenin uzun bir süre boyunca esire dönüşeceğini söyledi.

"Zangazur bölgesi ile birkaç stratejik tesisi versinler"

Mikhailov, Ermeni iş insanlarının savaşın başında Ermeniler için Karabağ'dan arazi satın almayı önerdiklerini belirtti.

Ermenistan'ın Azerbaycan'a Zangazur bölgesi ile birkaç stratejik tesisi vermesini tavsiye eden Mikhailov, yalnızca bu şekilde zararın karşılanabileceğini ifade etti.

Yorumlar (0)