ABD'den Çin'e yaptırım tehdidi: ‘Yaptırımlar uygulanacak’

Blinken, hem Dışişleri Bakanı Wang Yi'ye hem de Çin Devlet Başkanı Şi'ye Biden yönetiminin Rusya'nın savunma sanayisine Çin desteğiyle ilgili endişelerini ve bu desteğin devam etmesi halinde ABD'nin yaptırımlar uygulayacağı mesajını ilettiğini söyledi.

DÜNYA 27.04.2024, 01:58 Buse Önder
ABD'den Çin'e yaptırım tehdidi: ‘Yaptırımlar uygulanacak’

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Çin'in yaklaşan ABD seçimlerine müdahale etme girişimleriyle ilgili kanıtlar bulunduğunu açıkladı. Blinken, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'e, Biden yönetiminin Rusya'nın savunma sanayisine Çin'den destek almasıyla ilgili endişelerini ileterek, bu desteğin devam etmesi halinde ABD'nin yaptırımlar uygulayacağı mesajını verdiğini ifade etti.

Blinken, üç günlük Çin ziyaretinin son gününde değerlendirmelerde bulundu.

‘Çin’in müdahalesi kabul edilemez’

Başkan Joe Biden'ın Kasım 2023'teki San Francisco zirvesinde Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'e ilettiği mesajı tekrarladığını belirten Blinken, "Seçimlere müdahale ve etkileme girişimlerinin kanıtlarını gördük ve bunun mümkün olduğunca çabuk sona erdiğinden emin olmak istiyoruz" dedi.

Blinken, Çin'in seçimlere müdahalesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Mesajı tekrar almalarını istedim" şeklinde konuştu.

Çin ile işbirliği yapma alanlarına odaklandıklarını belirten Blinken, iki ülkenin farklılıklarını açıkça konuştuklarını ve bu rekabetin çatışmaya dönüşmesini önlemek için önemli olduğunu ifade etti.

Çin Rusya'ya destek verdiği sürece yaptırımlar devreye girecek

Blinken, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'ye ve Şi Jinping'e, Biden yönetiminin Rusya'nın savunma sanayisine Çin'den destek almasına ilişkin endişelerini ilettiğini belirtti. Blinken, bu desteğin sürmesi halinde ABD'nin yaptırımlar uygulayacağı mesajını ilettiğini söyledi.

Çinli yetkililerin, Rusya'ya sağlanan desteğin Ukrayna'daki savaşta rol oynamadığını iddia ettiğini ifade eden Blinken, Çin tarafının bu desteği sadece ticari bir işlem olarak değerlendirdiğini ve Moskova'nın başarısının bundan bağımsız olduğunu savunduğunu aktardı.

Blınken, ABD'lilerin protesto hakkını destekledi

Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'deki üniversitelerde Filistin yanlısı gösterilerin yayılmasıyla ilgili olarak Amerikalıların protesto hakkına vurgu yaptı.

Blinken, gösterilerde antisemitizmin açıkça ifade edildiği durumlar olduğunu belirtti ancak protestoların temelde Yahudi karşıtı olmadığını vurgulayarak, "Gördüğümüz şey, gençlerin ve toplumun farklı kesimlerinden gelen insanların, çatışmaya güçlü duygularla tepki gösterdiği bir durum" dedi.

‘ABD halkının sesini dinliyor’

Demokrasilerde protestoların önemine dikkat çeken Blinken, "Ülkemizde ve toplumumuzda böyle bir ifade hakkı olduğunu bilmek, hem uygun hem de korunan bir şeydir" şeklinde konuştu.

Blinken, ABD'nin halkının sesini dinlediğini ve "görüşlerini dikkate aldığını" ifade etti ancak İsrail'e silah sevkiyatının durdurulup durdurulmayacağı sorusuna "hayır" yanıtını verdi.

Gazze'deki çatışmaların sonlanması hakkında

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze'deki çatışmaların sonlandırılması için devam eden çabalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Blinken, Gazze'de birçok olası anlaşmanın neticelenemediğine işaret ederek, ateşkese izin verip vermeme kararının Hamas'a ait olduğunu belirtti.

İsrail ve İran arasında yaşanan hava saldırılarının ardından bölgedeki gerilimin azaldığını belirten Blinken, "Umarım bu tür bir tırmanış görmeyiz" dedi.

Ayrıca, Gazze'de ateşkes sağlanmadan önce İsrail ve Filistinliler için iki devletli bir çözüm önerisiyle birlikte İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin de normalleştirilmesine yönelik bir çerçevenin ortaya konmasının mümkün olabileceğini ifade etti.

‘Yoğun bir şekilde çalışıyoruz’

Blinken, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını sona erdirecek bir anlaşmaya varma potansiyelinin bir parçası olarak ABD'nin İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik çabalarını sürdürdüğünü vurguladı. "Bu konuyu ete kemiğe büründürmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu konuda Avrupalı ortaklarımızla da çalışıyoruz. Bence bu konu ne kadar somutlaşırsa ve teorik olmaktan çıkıp gerçek bir şeye dönüşürse ilgili herkes gerçekten kararlar almak ve seçimler yapmak zorunda kalacaktır. Biz de bunu mümkün olduğunca gerçek kılmaya çalışıyoruz" dedi.

Yorumlar (0)