Yunan yönetiminin "it talimatı" belgelendi

Yunanistan yetkililerinin verdiği, "kara sularımıza giren sığınmacıları Türkiye'ye geri itin" şeklindeki talimatları belgelendi. Frontex belgelerine göre Yunanistan Sahil Güvenlik'teki irtibat subayına, Yunan yetkili makamları "itin" emri veriyor.

GÜNDEM 18.11.2020, 15:16
Yunan yönetiminin "it talimatı" belgelendi

Yunanistan Sahil Güvenlik ekiplerinin, Yunan kara sularına giren sığınmacıları Türkiye'ye ittiğine dair binlerce görüntü bulunurken; dahası itme eylemlerinin yaşanmasına engel olması gereken Frontex'in de (Avrupa Birliği Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı) Yunan güçlere yardım ettiğine dair görüntüler ortaya çıkmışken bugün bir sürpriz yaşandı.

AB Komisyonunun iki temsilcisi ile üye ülkelerin temsilcilerinden oluşan ve gizli bir şekilde Yunanistan'a destek veren Frontex'in bugün ortaya çıkan raporunda Yunan Sahil Güvenlik birimlerine "kara sularımıza giren sığınmacıları Türkiye'ye geri itin" şeklindeki talimatları verenin Atina olduğunu belgelediği görüldü.

Frontex belgelerini ele geçiren Brüksel merkezli online gazete "EU Observer", Atina yönetiminin, Yunan Sahil Güvenlik ekiplerine, Yunan kara sularına giren sığınmacıların Türk kara sularına geri itilmesi yönünde talimat verdiğine dair bölümü yayınladı.

Uluslararası hukuka göre suç olan Yunanistan'ın talimatları, Frontex'ten edinilen elektronik posta yazışmalarıyla ortaya konuldu.

Danimarkalı amirler karşı çıktı

6 Mart 2020'de atılan bir elektronik postada, Yunan Sahil Güvenliğine bağlı bir irtibat subayının, Atina yönetiminden "plastik bottaki sığınmacıları Türk kara sularına geri itin ve gidinceye kadar eşlik edin" yönünde talimat geldiğini belirtiyor.

Bölgede görevli Danimarkalı sahil güvenlik görevlisi bu talimata uymuyor ve olayı amirlerine bildiriyor.

Danimarkalı sahil güvenlik amirler ise, Yunan kara sularındaki sığınmacıların Türk kara sularına doğru itilmesine kesin dille karşı çıkıyor.

Danimarkalı askerî yetkililerin tepkisi üzerine sığınmacılar Kos Limanı'na getiriliyor.

"Yanlış anlama" imiş!

Frontex Direktörü Fabrice Leggeri ise Yunanistan'ı savunmak adına olayla ilgili olarak "bir yanlış anlama var" ifadesini kullanıyor.

Avrupa Parlamentosu ise benzer geri itme olaylarının sıkça yaşandığına vurgu yaparak soruşturma istemişti.

20 gün önce de Frontex'in Ege'de geri itmeler konusunda Yunanistan Sahil Güvenlik ekiplerine yardım ettiğine dair görüntüler ortaya çıkmış, bu görüntüler sonrası Frontex, AB tarafından acil toplantıya çağırılmıştı.

Çok sayıda uluslararası basın kuruluşunun "geri itme" eylemlerini ispat etmesine rağmen geri itmeleri inkar eden Atina yönetimi, son olarak Frontex belgelerinde net bir biçimde ortaya konulan "geri itme talimatları"nı da inkar etti.

Yorumlar (0)