Türkiye karşıtları bir arada! Tatbikat başladı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa, İskenderiye açıklarında ortak tatbikata başladı. Söz konusu tatbikatın, 6 Aralık Pazar gününe kadar süreceği öğrenildi. 

DÜNYA 30.11.2020, 11:05 30.11.2020, 11:11
Türkiye karşıtları bir arada! Tatbikat başladı

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sondaj çalışmalarından rahatsızlık duyan ülkeler, harekete geçti. 

Diyalog çağrılarına yanıt vermeyen ve Doğu Akdeniz'deki tansiyonu iyice artırmak isteyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa, İskenderiye açıklarında ortak bir tatbikata başladı.

Rumlardan açıklama gelmişti

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Savunma Bakanlığı, söz konusu ülkelerin başlattığı ortak deniz ve hava tatbikatının 6 Aralık Pazar gününe kadar devam edeceğini bildirmişti. 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, operasyonel ve savunma iş birliğini artırmak amacıyla yapılacak olan tatbikatın sabırsızlık içerisinde beklendiği ifade edilmişti. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa'nın gerçekleştirdiği ortak tatbikatta; yüzey tatbikatı, elektronik harp tatbikatı ve arama-kurtarma tatbikatı yer alıyor. 

Şer ittifakı!

Tatbikata Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Fransa, bu sene ilk defa dâhil oldu. Türkiye'ye karşı Doğu Akdeniz'de "şer ittifakı" kurulduğu ifade edildi. Bu tatbikat da söz konusu ittifakın, Doğu Akdeniz'de tansiyonu artırma girişimlerinin bir örneği olarak nitelendirildi. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tatbikata ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimi artırdığı, provakatif ihlâl ve tacizlerini devam ettirdiği, söz konusu bölgede diyaloğu değil, üçüncü taraflara gitme yöntemini tercih ettiği ve uzlaşması zor bir tavır içerisinde olduğu kaydedildi. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın Ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden Binbaşı Pınar Kara, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa tarafından düzenlenen tatbikata ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Doğu Akdeniz'de tansiyonu artırma girişimleri var"

Binbaşı Kara, Türkiye'ye karşı birleşen ülkelerin Ağustos ayından beri sürekli tatbikat gerçekleştirdiğini ve Doğu Akdeniz'de tansiyonu artırma girişimlerinde bulunduğunu söyledi. 

Kara, bu girişimlere bir yenisinin daha eklendiğine dikkat çekerek, 30 Kasım Pazartesi günü İskenderiye açıklarında başlayacak olan tatbikata Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa'nın hava ve deniz kuvvetleri unsurları ile katılım göstereceğini ifade ederek, bu tatbikatın 6 Aralık Pazar gününe kadar süreceğini aktardı. 

"Diyalog ve barıştan uzak olanlar ortada"

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de diyalog ve barıştan yana olduğuna dikkat çeken Kara, bu tatbikatın diyalog ve barıştan uzak olan ve gerilimi artırmayı hedefleyen tarafları yeniden açık bir şekilde gösterdiğini ifade etti.

Yorumlar (0)