Uzmanlar uyardı! Ege’de deprem için iki farklı senaryo

Doç. Dr. Ökmen Sümer, İzmir'de 25'e yakın fay hattının bulunduğunu belirtti. 1688 yılında yaşanan büyük depremin hangi fay hattında gerçekleştiğinin bilinmediğini ifade eden Sümer, eğer bu deprem Uzunada Fayı'nda olduysa İzmir Fayı'na dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

GÜNDEM 14.05.2024, 16:22 Buse Önder
Uzmanlar uyardı! Ege’de deprem için iki farklı senaryo

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, İzmir'de yaşanan deprem riskine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Sümer, kentin alt yapısında bulunan fay hatlarından kaynaklı olarak 6'nın üzerinde deprem üretebilecek potansiyele sahip 25'e yakın fay hattının tespit edildiğini belirtti.

İzmir’deki deprem riski ciddi boyutlarda

Sümer, 1688 yılında yaşanan ve hangi fay hattında gerçekleştiği belirsiz olan büyük depremin ardından, İzmir'de deprem riskinin ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti.

Özellikle İzmir Fayı'nda yaşanan son depremin 178 yıl önce gerçekleştiğini hatırlatan Sümer, bu fay hattında yaşanabilecek bir depremin kentin geleceği için büyük bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

‘Riskin azaltılması için yoğun çaba sarf ediliyor’

İzmir'de yaşanan depremlerin kaynağının ve etkilerinin daha iyi anlaşılabilmesi için kapsamlı araştırmaların sürdürüldüğünü belirten Doç. Dr. Sümer, fay hatlarının hareketliliği ve risklerin azaltılması amacıyla yoğun çaba sarf edildiğini vurguladı.

Ancak, kentteki deprem riskinin ciddi boyutlarda olduğunu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

‘İzmir Fayı’nda iki senaryomuz var’

İzmir'deki deprem riskinin yanı sıra, Türkiye'nin Ege kıyılarında 2004 yılında başlayan ve son yıllarda artış gösteren deprem faaliyetlerine de dikkat çeken Sümer, Gökova Körfezi'nden başlayıp Bodrum, İzmir ve Buca'da devam eden bir deprem sürecinin yaşandığını ifade etti.

Bu durumun özellikle Ege'nin kuzey kesimindeki fay hatlarında stresi artırdığını belirten Sümer, önlem alınması gerektiğini vurguladı.

‘Bilimsel verilerle hareket edilmeli’

Doç. Dr. Sümer'in açıklamaları, İzmir ve çevresinde yaşayanların deprem riskine karşı daha dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları gerektiğini bir kez daha ortaya koyarken Sümer, "Deprem riskini azaltmak için bilimsel verilere dayalı olarak hareket etmeli ve toplumu deprem konusunda bilinçlendirmeliyiz" dedi.

Yorumlar (0)