Köyler soğuk lav altında kaldı: 41 kişi hayatını kaybetti

Endonezya’da Marapi Yanardağı'na yakın köylere akan soğuk lav akıntıları ve su baskınları nedeniyle en az 41 kişi hayatını kaybetti.

DÜNYA 14.05.2024, 16:37 15.05.2024, 18:17 Şeyda Gül
Köyler soğuk lav altında kaldı: 41 kişi hayatını kaybetti

Endonezya’da Cumartesi günü meydana gelen şiddetli yağmurlar sebebiyle Sumatra'daki en aktif yanardağ olan Marapi Dağı'ndan kül ve kaya kaymaları yaşandı. Oluşan çamur kayması, iki ilçede hayatı olumsuz etkilerken çok sayıda can kayıplarının yaşandığı aktarıldı. Bölgedeki 100'ü aşkın ev, cami ve kamu binası zarar görürken en az 17 kişinin kayıp olduğu bilgisi paylaşıldı.

Gök gürültüsü ve su kaynamasına benzer bir ses duydum

Agam bölgesinde yaşayan 43 yaşındaki Rina Devina, yanardağın eteklerinden kayan volkanik madde ve çakıl taşlarından oluşan 'soğuk lavdan' nasıl kaçtıklarını anlattı. Gök gürültüsü ve suyun kaynamasına benzer bir ses duyduğunu ifade eden Devina, bunun Marapi Dağı'ndan düşen büyük kayaların sesi olduğunu vurguladı. Ortalığın zifiri karanlık olduğunu kaydeden Devina, “O yüzde cep telefonumu el feneri gibi kullandım. Yol çamurluydu. Defalarca 'Tanrım, merhamet et' diye seslendim” şeklinde konuştu.

Kayaların düştüğü evler yerle bir oldu

4 komşusunun olayda hayatını kaybettiğini anlatan Devina, komşusunun evinin kayalar sebebiyle yerle bir olduğunu söyledi. Pazar günü yerel saatle öğle saatleri itibariyle ekipler su baskını ve çamur kaymasından en fazla etkilenen Agam'ın Canduang köyünde arama kurtarma çalışmaları sırasında  19 kişinin cesedine ulaşıldı. Komşu ilçe Tanah Datar'da ise 9 kişi hayatını kaybetmiş halde bulundu.

11 bini aşkın kişi tahliye edilmişti

5 Aralık 2023 tarihinde Marapi Yanardağı'nın patlaması sonucu 23 dağcı hayatını kaybederken Şubat ayında Tanar Daha'da yaşanan su baskınlarında ise onlarca ev zarar görmüştü. Geçtiğimiz ay yanardağda günlerce süren patlamalarda küller gökyüzünde 2 kilometre yükseğe kadar ulaşmıştı. Bu nedenle yollar kapanmış, 11 bini aşkın kişi tahliye edilmek durumunda kalmıştı. Marapi, yerel Minang dilinde 'Ateş Dağı' anlamına geliyor. 

Yorumlar (0)