Selman'dan Kaşıkçı'nın arkadaşı için suikast timi! 

Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman, Cemal Kaşıkçı'nın arkadaşı İyad el-Bağdadi'yi öldürmesi için 2018'de Norveç'e 10 kişilik infaz timi gönderdiğini iddia edildi. İddianın kanıtı yok ancak eldeki tüm parçaları birleştiren herkesin ulaştığı sonuç aynı: Riyad İyad’ı öldürmek istedi!

GÜNDEM 15.12.2020, 17:22
Selman'dan Kaşıkçı'nın arkadaşı için suikast timi! 

Norveç'in en eski ve köklü gazetelerinden biri olan Dagbladet tarafından yayınlanan habere göre Suudi Arabistan, 2018 yazında 10 kişilik "infaz timi" gönderebilmek için Norveç makamlarıyla irtibata geçti ve 10 kişi için Viyana Sözleşmesi kapsamında diplomatik dokunulmazlık talebinde bulundu.

Suudi Arabistan'ın diplomatik dokunulmazlık istediği 10 ismi inceleyen Norveç Dışişleri Bakanlığı ve PST (Norveç Polis İstihbarat Servisi), listenin tamamının koruma görevlisi olması, sayıca fazla olması sebebiyle kuşkulanarak sadece 1 kişiye diplomatik dokunulmazlık verdi. Diplomatik kayıtlara "ataşe" olarak geçen o 1 kişinin ise, Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan Suudi Arabistan Büyükelçiliğinde hâlihazırda "güvenlik şefi" olarak çalıştığı belirlendi.

Dokunulmazlık alamayan diğer 9 koruma ise 2018 yılının Temmuz ayında Norveç'e geldiler ve bir süre kaldılar.

Hedef, Cemal Kaşıkçı’nın yakın arkadaşı el-Bağdadi!

Dagbladet gazetesi Suudi Arabistan'ın, korumalardan oluşan 10 kişilik infaz timinin 2018 Ekim ayında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilen Cemal Kaşıkçı’nın Norveç’te ikamet eden yakın arkadaşı ve aynı zamanda rejim muhalifi aktivist İyad el-Bağdadi'yi yok etmek için gönderdiğini kaydetti.

5 yıl önce siyasi sığınma talebinde bulunan ve Norveç makamlarının kabul etmesi üzerine 2015 yılından bu tarafa Norveç'te yaşayan Filistin asıllı aktivist İyad el-Bağdadi, tıpkı en yakın arkadaşı Cemal Kaşıkçı'nın yaptığı gibi, Riyad yönetimini ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın politikalarını her fırsatta eleştiriyor.

Dagbladet’e konuşan İyad el-Bağdadi, 2018 yılının Mayıs ayında Cemal Kaşıkçı’nın kendisini Norveç'in başkentinde, Oslo’da ziyaret ettiğini belirtti.

İyad el-Bağdadi şunları söyledi:

"Suudi Arabistan yönetimi kafayı, öldürülünceye kadar Cemal Kaşıkçı'ya takmıştı. Cemal'i izlettiklerine adım gibi eminim. Norveç'te ziyaretime geldiğinde Cemal'i hiç yalnız bırakmadım. Sürekli birlikteydik. İnfaz timi göndermişlerse, Cemal ile aramızda neler olduğunu, neler konuştuğumuzu öğrenmek için olabilir. Cemal Oslo'dan ayrılırken de yeni projeler yapmak için görüşme sözü verdik birbirimize.

PST (Norveç Polis İstihbarat Servisi) beni 2020 yılı ocak ayında uyardı, 10 kişilik tim konusunda. Görüşmemizde bana Suudi Arabistan’ın anormal sayıda isim için diplomatik dokunulmazlık vizesi talebinde bulunduğunu, geri çevirdiklerini ve dikkat etmemi bildirdiler. O gün PST bana, 10 kişi için yapılan başvurunun tarihi bildirilmedi. Sadece dikkatli olmam istendi. PST bana, Norveç makamlarının Suudi Arabistan makamlarını benden uzak durmaları konusunda uyardıklarını da bildirdi. Telefonum 2019 Mayıs'ında hacklendi. Hayatımdan endişe duymaya başladım."

Jeff Bezos'un cep telefonunun hacklenmesi

İyad el-Bağdadi'nin cep telefonunun hacklendiğini söylemesi ise akıllara Cemal Kaşıkçı'nın çalıştığı Washington Post gazetesinin ve aynı zamanda Amazon’un patronu Jeff Bezos’un cep telefonunun hacklenmesini getirdi.

Dagbladet gazetesi de İyad el-Bağdadi'nin cep telefonunun hacklenmesinin, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve Jef Bezos'un cep telefonunun hacklenmesiyle bağlantılı olabileceğini, İyad el-Bağdadi'nin hedef olmasının nedeninin "bilgi toplanmasında kilit rol" oynayabileceği öngörüsünde bulundu.

Dagbladet gazetesi, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi ile Jeff Bezos'un cep telefonunun hacklenmesi olaylarının Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la bağlantılı olduğunun ortaya çıktığını hatırlattı.

BM doğruladı

Dagbladet gazetesinin görüştüğü Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, İyad el-Bağdadi’nin hem Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi hem de Jeff Bezos'un cep telefonunun hacklenmesi olaylarının aydınlatılmasında kilit rolünün bulunduğunu doğruladı.

Agnes Callamard, 2020 yılı Ocak ayında Jeff Bezos’un cep telefonunun hacklenmesinin arkasında Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bulunduğunu açıklamıştı.

Neler olmuştu?

2018 yılının Ekim ayında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilen ve cesedi yok edilen Cemal Kaşıkçı, Amazon'un sahibi Jeff Bezos’un patronu olduğu Washington Post gazetesinde çalışıyor ve zaman zaman Suudi Arabistan rejimini eleştiriyordu.

CIA, PST'yi uyarmıştı!

İngiliz The Guardian gazetesinin 7 Mayıs 2019 tarihli haberine göre, CIA'in (ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı) PST'ye (Norveç Polis İstihbarat Servisi), "Riyad, İyad El-Bağdadi için potansiyel tehdit oluşturuyor" uyarısında bulunmuştu.

Suudi Arabistan’ın Oslo Büyükelçiliği, İngiliz The Guardian gazetesinin son iddialarını cevaplamak istememiş ve gazeteye açıklama yapmamıştı. 2019'da bildiri yayımlayan Suudi Arabistan’ın Oslo Büyükelçiliği, "İyad el-Bağdadi’nin Suudi Arabistan hakkındaki tüm iddialarını reddediyoruz. Bu iddialar, Suudi Arabistan’a karşı bir karalama kampanyasıdır." savunmasında bulunmuştu.

Yorumlar (0)