Selman, Jeff Bezos’un cebini hackletti: BM'den açıklama geldi!

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, Cemal Kaşıkçı'nın çalıştığı Washington Post gazetesinin ve Amazon'un patronu Jeff Bezos'un telefonunu hacklettiği iddia edildi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, "Suudi Prens bin Selman, Jeff Bezos'un telefonun hacklenmesine karışmış olabilir." denildi.

DÜNYA 22.01.2020, 07:33 22.01.2020, 17:59
Selman, Jeff Bezos’un cebini hackletti: BM'den açıklama geldi!

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın, Suudi gazeteci-yazar Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul'daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülmesinden 5 ay önce, Cemal Kaşıkçı'nın çalıştığı Washington Post gazetesinin patronunun telefonunu "hacklettiği" ileri sürüldü.

İngiliz The Guardian gazetesinin yaptığı özel habere göre, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın WhatsApp hesabından gönderilen bir video mesajıyla aynı zamanda alışveriş sitesi Amazon’un da sahibi olan Washington Post gazetesi patronu Jeff Bezos’un cep telefonu hacklendi.

İngiliz The Guardian gazetesinin olayı soruşturan uzmanlara dayandırdığı haberde, alışveriş sitesi Amazon’un sahibi ve Washington Post gazetesinin patronu Jeff Bezos’un telefonununa Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın şahsi hesabından yollanan mesajın “çok büyük ihtimalle” zararlı kod içerdiğinin tespit edildiği belirtildi.

İngiliz The Guardian gazetesi 1 Mayıs 2018 tarihinde gönderilen mesajın ardından alışveriş sitesi Amazon’un sahibi ve Washington Post gazetesinin patronu Jeff Bezos’un hesabından büyük çapta verinin indirildiği tespitini paylaştı.

The Guardian gazetesinin haberinde, hack olayından 5 ay sonra Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci-yazar Cemal Kaşıkçı cinayetinin işlendiğine, 9 ay sonra da Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde yayımlanan bulvar gazetesi National Enquirer’da Jeff Bezos’un özel hayatına ilişkin haberlerin yayımlanmaya başladığına dikkat çekildi.

Guardian'ın haberinde bulvar gazetesinin sahibi şirketin yöneticisi David Pecker ile Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasındaki yakın ilişkinin de altı çizildi.

İngiliz gazetesi The Guardian, uzmanların, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın bu hamleyle Washington Post gazetesinin kendisine yönelik eleştirilerinin önünü kesmeye çalışmış olabileceğine yönelik değerlendirmede bulunduğunu kaydetti. 

The Guardian'ın haberinde, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın dünyanın en zengin kişisi olarak gösterilen alışveriş sitesi Amazon’un sahibi ve Washington Post gazetesinin patronu Jeff Bezos’u hedef aldığının ortaya çıkmasının “Wall Street’ten Silikon Vadisine kadar şok dalgaları yaratacağı” ifade edildi. 

BM'den açıklama geldi

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, "Suudi Prens bin Selman, Jeff Bezos'un telefonun hacklenmesine karışmış olabilir." denildi. 

Cemal Kaşıkçı cinayeti

Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki konsolosluk binasında 2 Ekim 2018 tarihinde vahşice katledilmişti.

Suudi Arabistan'da Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili davada 5 sanık hakkında idam, 3 sanık hakkında ise toplam 24 yıl hapis cezası verilirken, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a yakın isimler serbest bırakılmıştı. Suç konusunda haklarında en fazla delil ve şüphe bulunan bu isimlerin serbest bırakılması ise Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın korunması ve kurtarılmasına yönelik bir hamle olarak görülmüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından haziran ayında açıklanan 101 sayfalık raporda Suudi Arabistan, gazeteci-yazar Cemal Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.

OHCHR 'nin raporunda, aralarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir deliller olduğuna vurgu yapılmıştı.

Yorumlar (0)