Prens Selman telefonunu hackletmişti... Bezos'tan anlamlı mesaj!

Suudi Veliaht Prens Selman'ın telefonunu hacklettiği öne sürülen Jeff Bezos, Cemal Kaşıkçı için geçen yıl düzenlenen anma töreninden bir fotoğraf paylaştı.

DÜNYA 23.01.2020, 10:28 23.01.2020, 10:44
Prens Selman telefonunu hackletmişti... Bezos'tan anlamlı mesaj!

İngiliz The Guardian gazetesi, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın WhatsApp üzerinden yolladığı bir videoyla dünyaca ünlü Amazon alışveriş sitesi ve Washington Post gazetesinin sahibi Jeff Bezos'un telefonunu hacklettiğini öne sürdü.

1 Mayıs 2018'de gönderilen ve "çok büyük ihtimalle" zararlı kodlar içerdiği tespit edildiği öne sürülen video sayesinde Bezos'un telefonunun hacklenmesinin ardından büyük çapta veri indirildiği iddia edildi. Haberde, hack olayından 5 ay sonra Washington Post yazarı Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğü ve 9 ay sonra ise ABD'nin National Enquirer gazetesinde Bezos'un özel hayatıyla ilgili haberler yapıldığı vurgulandı ve National Enquirer'ın sahibi David Pecker'la Selman arasındak samimi ilişki vurgulandı.

The Guardian gazetesi, uzmanların Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin böylelikle Washington Post gazetesinde kendisine yöneltilen eleştirileri engellemeye çalıştığını düşündüklerini belirtti. Haberde aynı zamanda Selman'nın "dünyanın en zengin kişilerinden biri" olan Bezos'u hedef alması için "Wall Street'ten Silikon Vadisine kadar şok dalgaları yaratacak" ifadeleri kullanıldı.

"ABD ve ilgili diğer makamlar tarafından derhal soruşturulma açılması gerekiyor"

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, Bezos'un telefonunun Selman tarafından hacklendiği iddiaları hakkında hemen soruşturma açılması için çağrı yaptı. BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ve BM İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, yaptıkları ortak açıklamada Prens Selman'ın, Washington Post tarafından yapılan Suudi Arabistan haberlerinin susturulması veya etkilenmesi için Bezos'un izlenmesinde payı olabileceği yönünde bilgiler verdiğini belirtti. Açıklamada, bu bilgiler ışığında Selman'ın 2018 yılında öldürülen Kaşıkçı'nın cinayetine müdahil olduğuna dair iddialar hakkında da önemli bağlantılar olduğuna dikkat çekilerek "Bezos ve diğerlerinin telefonlarının hacklendiği iddiası, ABD ve ilgili diğer makamlar tarafından derhal soruşturulma açılmasını gerektiriyor" denildi.

BM yetkililerinin yaptığı açıklamada Prens Selman'in muhaliflerini hedef alma çabalarında görülen "sürekli, çok yıllı, doğrudan ve kişisel dahlinin" de altı çizildi. Bezos'un telefonunun özel bir şirket tarafndan üretilen ve yargı kontrolü olmaksızın bir hükümete verilen bir yazılımla hacklendiği öne sürülen açıklamada bu olayın doğrulanmasıyla birlikte casus yazılımların sınırlandırılmayan pazarlama, satış ve kullanımından kaynaklanan zararlar için çok net bir örnek oluşturacağı belirtildi.

Bilgiler Selman'ın Kaşıkçı cinayetindeki bağını güçlendiriyor!

BM açıklamasında Bezos'un telefonunun hacklenmesi ve takip edilmesinin zamanlamasının, Kaşıkçı'nın öldürülmesine Prens Selman'ın müdahil olması arasındaki bağlantıyı güçlendirdiği "Suudi Arabistan, Kaşıkçı cinayetini soruşturmak ve sorumlu olduğunu düşündüğü kişileri kovuşturması gerektiği bir dönemde, Washington Post'un sahibi olduğu için Sayın Bezos ve Amazon'a karşı gizlice büyük bir çevrimiçi kampanya yürütüyordu" ifadeleriyle vurgulandı. 

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilen iki yetkili, Bezos'un telefonuna Selman tarafından gönderilen video ile sızıldığına dair adli soruşturmadan 2019'da haberdar olunduğunu açıkladı.

Suudi arabistan yalanladı

Suudi Arabistan, The Guardian gazetesinin haberinin ardından "Bay Jeff Bezos'un telefonunun hacklenmesinin arkasında Suudi Arabistan Krallığı'nın olduğunu ileri süren son medya raporları saçma. Tüm gerçekleri ortaya çıkarabilmemiz için bu iddiaları soruşturma çağrısı yapıyoruz" ifadeleriyle bir açıklama yayımladı.

Bezos ise tek bir kareyle yanıt verdi!

Washington Post gazetesinin sahibi ve 2 Ekim 2018'de İstanbul'da bulunan Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülen Cemal Kaşıkçı'nın patronu Jeff Bezos ise tüm bu iddialara tek bir fotoğraf karesi ile yanıt verdi.

Kaşıkçı'nın ölümünün birinci yıl dönümü için İstanbul'a gelen Bezos, Twitter hesabından Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ile birlikte anıtın başındaki fotoğrafını "Cemal" yazısı ile paylaştı.

Yorumlar (0)