Bezos-Selman arasındaki "hackleme" olayında yeni perde!

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın Amazon ve Washington Post'un sahibi Bezos'un telefonunu hacklediğine yönelik tartışmalar devam ediyor.

DÜNYA 24.01.2020, 09:51
Bezos-Selman arasındaki "hackleme" olayında yeni perde!

Associated Press (AP), ABD eski Başkanı Barack Obama'nın döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi siber güvenlik yetkilisi olan Anthony Ferrante’nin özel siber güvenlik şirketi FTI Consulting tarafından Jeff Bezos'un telefonunda yapılan incelemenin yetersiz olduğunu yazdı.

Vice News Motherboard haber portalının ulaşmayı başardığı FTI Consulting'in adli raporunda şirketin araştırmacılarının yaptğı incelemeye göre Bezos'un telefonunda kötü amaçlı bir yazılm veya telefonunun casus yazılım komut sunucularıyla gizli bir şekilde iletişime geçtiğine dair bir kanıt yok.

Uzmanlar "Yeterli inceleme yapılmadı" diyor

Fakat AP'nin temasa geçtiği siber güvenlik uzmanları, bu tip kötü amaçlı yazılımların üst düzey bilgisayar korsanları tarafından çoğunlukla kök dosya sistemlerine gizlendiğini, FTI Consulting'in bu bölgeye yeteri kadar bakmadığını söyledi. Siber güvenlik şirketi ise müşterilerine dair çalışmada neler yapıldığının açıklanmayacağını, tüm çalışmaların gizlilik içinde yürütüldüğünü açıkladı.

Kendini imha eden yazılım iddiası

Haberde görüşlerine yer verilen iPhone güvenlik uzmanı Guardian Güvenlik Firewall CEO'su Will Strafach, Bezos'un telefonunu inceleyen siber güvenlik şirketinin kök dosya sistemlerini kontrol etmeden tam kapsamlı bir adli rapor hazırlamadıklarını ifade ettiğini öne sürdü. Strafach, deneyimli hackerların önemli verileri komut sunucularına gizlice göndermelerinin ardından kendi kendini imha eden casus yazılımlar üretebileceklerinin altını çizdi ve "Ne yaptığını bilen herkes, istediği verileri aldıktan sonra kendini yok edip, ardında hiçbir iz ve kanıt bırakmayan yazılım yapabilir" diye konuştu.

AP'nin haberinde İsrail tabanlı bir bilgisayar korsancılığı şirketi olan NSO Group'un Pegasus adındaki mobil casus yazılımının, fark edilmeden çalışabilmesi için tasarlandığı, Bezos'un telefonunun hacklendiği süre zarfında Suudi Arabistan'da da Pegasus ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bağlantısına dair haberlerin çıktığı belirtildi. Veliaht Prens Selman'ın, korsan yazılımı ülkesindeki muhalifler ve insan hakları eylemcilerine karşı kullandığı öne sürülmüştü. NSO Group ise yaptığı açıklamada Bezos'un telefonunun kendi yazılımları tarafından hacklendiği iddialarını yalanlamıştı.

Amazon CEO'su Bezos dışında birçok ünlü ismin de Veliaht Prens Selman tarafından hacklenmiş olabileceği iddiaları da gündeme geldi. Selman, ABD ziyareti sırasında birçok ABD'li teknoloji yatırımcısı, eğlence uzmanı ve spor sektörü yöneticileriyle bir araya gelmişti.

Hackleme zinciri Trump'ın damadına kadar gidebilir!

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminde olan ve isminin gizli kalmasını isteyen üst düzey bir yetkili, Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'ın da Selman'la WhatsApp üzerinden görüştüğünü öne sürdü. Böylelikle Kushner'ın da telefonunun tehlikede olabileceği iddia edildi.


Trump'ın damadı ve başdanışmanı Kushner

ABD Adalet Bakanlığı üst düzey yetkilisi Adam S. Hickey iddialar hakkında federal bir incelemenin yürütülmesi konusunda herhangi bir yorum yapmazken AP'nin haberinde Trump yönetiminin Suudi hükümetiyle yapılan yoğun silah ticareti yüzünden Cemal Kaşıkçı cinayeti yüzünden Veliaht Prens Selman'ı kınamadaki gönülsüzlüğü vurgulandı.

Bezos ve Selman arasındaki "hackleme" iddiası nasıl ortaya çıktı?

Ferrante'ye ait özel siber güvenlik şirketi FTI Consulting, 1 Mayıs 2018'de Bezos'un telefonuna Prens Selman tarafından gönderilen bir MP4 video dosyasını açmasının ardından telefonda olağan dışı bir etkinliğin olduğunu ve sonraki süreçte ise Bezos'un telefonundan dışarıya büyük miktarda veri aktarıldığını tespit etmişti.

FTI tarafından hazırlanan raporu analiz eden Birleşmiş Milletler (BM) argısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ile BM İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye ise konu hakkında yaptıkları ortak açıklamada iddialar hakkında bir an önce soruşturma yapılması gerektiğini savunmuştu. Wall Street Journal gazetesine konuşan, isimlerinin açıklanmasını istemeyen ve Prens Selman'a yakın olduğu iddia edilen Suudi yetkililer ise Bezos'un telefonuna yapılan hack operasyonunu bildiklerini söylemişlerdi. Suudi yetkililer, operasyonu Prens'in eski danışmanı ve eski Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud el-Kahtani'nin düzenlediğini ve bu operasyonun Kaşıkçı'ya yapılan baskı kampanyasının bir parçası olduğunu öne sürmüşlerdi.

Yorumlar (0)