ABD'den Rusya'ya "uzayda silah yasağına veto" sorusu: "Ne saklıyorsunuz?"

BM Güvenlik Konseyi'nde "uzayda kitle imha silahlarına yasak" tasarısı oylandı. Rusya'nın veto edip Çin'in çekimser kaldığı oylamada Türkiye olumlu oy kullandı. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzia, veto gerekçesini açıkladı. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Sakladığınız bir şey mi var? sorusunu yöneltti.

DÜNYA 25.04.2024, 15:40 Hakan Öksüz
ABD'den Rusya'ya "uzayda silah yasağına veto" sorusu: "Ne saklıyorsunuz?"

Uzay programlarında silahlanma yarışını engellemek ve uzayın barışçıl kullanımına katkı sağlamak için hazırlanan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde oylandı. Tasarı, "Uzaya kitle imha silahlarının yerleştirilmesinin yasaklanmasını" öneriyordu.

ABD ve Japonya'nın sunduğu tasarıyı, Türkiye'nin desteklediği kaydedildi. Rusya ile Çin, tasarıda değişiklik yapılmasını talep etti. Bu talep, yeterli oy sayısına ulaşılamadığı gerekçesiyle geri çevrildi.

Rusya veto etti, Çin çekimser kaldı

Rusya, tasarı için yapılan son oylamada veto hakkını kullandı. Çin'in çekimser kaldığı, 13 üyenin ise olumlu yönde oy kullandığı bildirildi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzia, "Tasarının kapsamı siyasi ve son derece kısıtlı. Bütün üyelerin görüşlerini yansıtmıyor. Uzaya hiçbir silah yerleştirilmemeli. Değişiklik talebimiz veto gerekçemiz buydu." dedi.

ABD'li Greenfield: "Sakladığınız bir şey mi var?"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Rusya, uzaya silah yerleştirmeyeceğini açıkça beyan etti. O zaman soruyorum; neden bu isteğinizi teyit eden bir karara destek vermiyorsunuz? Sakladığınız bir şey mi var? sorusunu yöneltti.

Nebenzia: "Asıl siz buna cevap verin..."

Vasily Nebenzia, ABD'li Greenfield'in sorusunu, "Bizim dediğimiz şu; sadece kitle imha silahı değil, hiçbir silah yerleştirilmesin. Uzayda herhangi bir silah olmamalı. Bunu istemiyorsunuz. Ben de size aynı soruyu yönelteyim. Neden istemiyorsunuz?" yanıtını verdi.

Yorumlar (0)