ATM'de unutulan karttan para çekmek hırsızlık suçu sayılacak

Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi, ATM'de unutulan banka kartından para çeken sanığa verilen cezaya ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazını değerlendirdi. Başsavcılığın, eylemin ‘bilişim suçu’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunan itirazını reddetti ve hırsızlık suçuna verilen cezanın yerinde olduğuna hükmetti.

GÜNDEM 19.05.2024, 19:00 Melina Ay
ATM'de unutulan karttan para çekmek hırsızlık suçu sayılacak

Samsun’un Bafra ilçesindeki bir banka ATM'sinde unutulan bir kart, arkasında sıra bekleyen bir kişi tarafından fark edildi. Kişi, kartın ATM'de olduğunu görünce işlem yaparak hesaptan 480 TL çekti. Kart sahibi kadın, kartını almak için geri döndüğünde paranın çekildiğini fark ederek şikayetçi oldu. Kamera kayıtları incelenerek kimliği tespit edilen kişi hakkında kamu davası açıldı.

Bafra 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi, olayın "banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması" suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine karar vererek sanığa ceza verdi. Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince, sanığa 3 ila 6 yıl arasında değişen hapis cezası verildi. Yargıtay 8’nci Ceza Dairesi de yerel mahkemenin kararını onadı.

‘Nitelikli Hırsızlık’ olduğuna dikkat çekildi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkumiyet kararına itirazda bulunarak sanığın eyleminin bilişim sistemlerini kullanarak işlendiğini belirtti. Bu itirazda, bilişim sistemlerinin kullanılarak gerçekleştirilen hırsızlığın suçun nitelikli hali olduğuna ve daha ağır bir cezayı gerektirdiğine dikkat çekildi. İtirazda, verilen mahkumiyet kararının suçun nitelikli hali kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Türk Ceza Kanunu'nun 142. maddesinin 2. fıkrasının e bendinde, atılı suçu işleyen kişiye 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası verilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı.

Oy çokluğuyla reddedildi

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, yaptığı inceleme sonucunda, sanığın eyleminin hırsızlık suçu kapsamında ‘banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması’ olduğunu belirledi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazını oy çokluğuyla reddetti.

Davanın incelenmesi sırasında, sanığın, mağdur kadının ATM'de unuttuğu banka kartını kullanarak hesaptan para çektiği, ancak kartı ele geçirmediği ve sonrasında da üzerinde bulundurmadığı vurgulanan kararda, bu eylemin TCK'nın 141’inci maddesinde düzenlenen hırsızlık suçu kapsamında değerlendirildiği ifade edildi.

Kartın ele geçirilmediği durumda, bu eylemin bilişim sistemlerini kullanma kapsamında olmadığı belirtilen kararda, bu nedenle yapılan itirazın reddedildiği belirtildi.

Yorumlar (0)