İran'a gece görüşlü helikopter ve İHA desteği

İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kaza yapmasının ardından İran, Türkiye’den gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep etmişti. MSB’den yapılan açıklamaya göre, arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirildi.

GÜNDEM 19.05.2024, 23:43 20.05.2024, 18:05 Buse Önder
İran'a gece görüşlü helikopter ve İHA desteği

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kaza yapması sonrasında Türkiye'den gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep edildiğini duyurdu. AFAD'ın açıklamasına göre, olayın ardından Van ve Erzurum AFAD il müdürlüklerinden 32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 aracın bölgeye intikal etmek üzere yola çıktığı belirtildi.

Ayrıca Ankara, Diyarbakır ve Konya'dan da 15'er kişilik dağcı arama kurtarma ekibi teyakkuz halinde bekletildiği duyuruldu.

İran’a Akıncı İHA desteği

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise İran makamlarının talebi üzerine, İran Cumhurbaşkanı ve beraberindekilerin kaza geçiren helikopterinin arama kurtarma faaliyetlerine destek vermek üzere bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirildiğini açıkladı.

Akıncı İHA'nın İran hava sahasında göreve başladığı, Cougar tipi helikopterin ise hava şartlarının normale dönmesi için hazır bekletildiği belirtildi.

Ne olmuştu?

İran devlet televizyonu, İbrahim Reisi'nin helikopterinin İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış töreninden dönerken sert iniş yapması sonucu kaza meydana geldiğini bildirmişti.

Kazada, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'in de helikopterde bulunduğu belirtilmişti.

Yorumlar (0)