Reisi’nin helikopteri bulundu mu? Dışişleri Bakanı da helikopterdeydi!

İran lideri İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter Doğu Azerbaycan'da kaza geçirdi. Uluslararası ajansların duyurduğu enkaza ulaşıldığı iddiası üzerine İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney bir açıklama yaparak iddiaları yalanlarken, düşen helikopter içerisinde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan da olduğu iddia edildi.

DÜNYA 19.05.2024, 22:11 20.05.2024, 18:12 Buse Önder
Reisi’nin helikopteri bulundu mu? Dışişleri Bakanı da helikopterdeydi!

İran medyasının aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopter, iniş sırasında teknik bir arıza nedeniyle kaza yaptığını duyurmuştu. Olayın ardından kurtarma ekipleri hemen bölgeye sevk edilmişti.

İran devlet televizyonu, helikopterin kaza yaptığını ve kurtarma ekiplerinin anında harekete geçtiğini doğrulamıştı. Helikopterde bulunan yetkililerin güvenliği için yoğun çaba harcanırken, kaza sonrası ilk açıklamayı İranlı yetkililer yapmış, Cumhurbaşkanı Reisi'nin sağlık durumunun iyi olduğu ve tedbir amaçlı Tebriz'e nakledildiği belirtilmişti.

Acil toplantı iddiası yalanlandı

Kazanın ardından İran Ulusal Güvenlik Konseyi'nin acil toplantıya çağrıldığı iddiaları yalanlanırken, hava şartlarının arama kurtarma operasyonlarını olumsuz etkilediği bildirildi. Ancak, yerel kaynaklar helikopterin bulunduğu bölgeye ulaşmak için süregelen çabaların devam ettiğini aktarmıştı.

Halkı sakin olmaya davet etmişti

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney de bir açıklama yaparak, ülkenin normal işleyişinin devam edeceğini vurgulamış ve halkı sakin olmaya çağırmıştı. Ayrıca, İran Genelkurmay Başkanı Bakıri'nin kurtarma çalışmaları için tüm askeri ve güvenlik imkanlarının seferber edildiğini açıkladığı belirtilmişti.

Reisi’nin helikopterine ulaşıldı iddiası 

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mensuri, kurtarma ekiplerinin helikopterde bulunan 2 kişiyle temas kurduklarını ve arama çalışmalarının kararlılıkla sürdüğünü bildirmişti.

Çalışmalar devam ederken, İran lideri Reisi'nin bulunduğu helikoptere ulaşıldığı edilmişti, ancak bu iddia daha sonra yalanlandı.

AB uydu haritalama hizmeti devreye sokuldu

Avrupa Birliği (AB), İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı taşıyan helikopterin arama faaliyetlerine destek vermek amacıyla İran'dan gelen yardım talebi üzerine uydu haritalama hizmetini devreye soktuğunu duyurdu.

AFAD’dan açıklama geldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İran'ın gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talebinin ardından Türkiye'den 32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 aracın bölgeye yönlendirildiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı da helikopterdeydi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan bir helikopterde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan ve Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmati'nin de bulunduğu bildirildi. İran Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, helikopterin Kalibar ve Warzghan bölgesinde yoğun sis nedeniyle zorlu bir araziye düştüğü belirtildi.

Sokaklara döküldüler

Olayın ardından Tahran'da, halk kaza haberi üzerine Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı için dua etmek amacıyla meydana çıktı. Uluslararası haber ajansı AFP, kaza sonrası Tahran meydanında toplanan ve dua eden İranlıları görüntüledi.

Yorumlar (0)