BM, raporunda Kaşıkçı cinayetindeki baş şüpheliyi açıklandı

2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan konsolosluk binasında vahşice öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin BM Özel Raportör'ü Callamard hazırladığı raporda, Türkiye'nin gerekli soruşturmayı en ince detayına kadar gerçekleştirdiğini ifade ederek cinayete ilişkin ikinci dereceden sahip olduğu delillerle Muhammed bin Selman'ın olayla ilişkisi olduğuna dair açıklama yaptı.

DÜNYA 11.07.2020, 20:58 11.07.2020, 21:08
BM, raporunda Kaşıkçı cinayetindeki baş şüpheliyi açıklandı

Birleşmiş Milletler'in Özel Raportörü Dr. Agnes Callamard Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın katledilmesine ilişkin olayda en baştaki şüphelinin Veliaht Prens Selman olduğunu ifade etti.

"Türkiye Kaşıkçı cinayetini çok ciddi bir şekilde soruşturdu"

Callamard açıklamasında Türkiye'de meydana gelen cinayetin raporunda da belirttiği gibi Türkiye hükümeti tarafından en ciddi şekilde soruşturulduğunu söyledi.

Kaşıkçı cinayetinde birçok hükümetin Türkiye'nin içerikten ötürü engellere takılarak sabır ve adalet talebinde enerji kaybetmesini beklediğini ifade eden Callamard dava sürecinin uzun bir maraton olduğu bilgisini paylaştı.

(Veliaht Prens Muhammed Bin Selman)

Selman'ın cinayet fotoğraflarında olduğuna ilişkin ikinci derece deliller var"

Muhammed Bin Selman'ın Kaşıkçı'nın cinayetteki rolüne dair tartışmalara da açıklık getiren Callamard, cinayetin emrini kimin verdiği veya teşvike yönlendirdiğini belirtmek açısından baş şüpheli konumunda olan kişinin Muhammed Bin Selman olduğunu vurgulayan Callamard, cinayeti azmettirdiğine ilişkin elinde net deliller olmamakla birlikte cinayetin onun bir 'katkısı (bilgisi) olmadan da gerçekleştirilemeyeceğine dair ikinci dereceden delillere sahip olduğu bilgisini paylaştı.

"CIA'da bilgiler olabilir"

Callamard, CIA'nın elinde Selman'ın Kaşıkçı cinayetine ilişkin rolüne dair çeşitli bilgiler olabileceğini düşündüğünü vurguladı ve önünde sonunda bu cinayetin nasıl gerçekleştiğinin ortaya çıkacağını söyledi.

Özel Raportör Callamard, Birleşmiş Milletler tarafından Kaşıkçı cinayetini soruşturmakla görevlendirilmişti.

(Öldürülen Washinton Post yazarı Cemal Kaşıkçı)

Ne olmuştu?

Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluk binasında 2 Ekim 2018 tarihinde vahşi bir şekilde öldürülmüştü.

Kaşıkçı cinayetine ilişkin 5 sanık için idam, 3 sanık için ise toplamda 24 yıllık bir hapis cezası verilmiş, Muhammed Bin Selman'a yakın isimler ise serbest bırakılmıştı.

BM tarafından 2019'da hazırlanan 101 sayfalık raporda Suudi Arabistan, Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.

Hazırlanan raporda içinde Muhammed Bin Selman'ın da olduğu üst düzey görevlilerin soruşturulması amacıyla güvenilir kanıtlar olduğuna ilişkin paylaşım yapılmıştı.

(Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu)

Yorumlar (0)