BM'den Dağlık Karabağ açıklaması

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ermenistan ve Azerbaycan'a Dağlık Karabağ'da çatışmaları derhal durdurmaları çağrısını tekrarladı.

GÜNDEM 06.10.2020, 10:40 07.10.2020, 13:32
BM'den Dağlık Karabağ açıklaması

BM (Birleşmiş Milletler), uluslararası toplumun çağrılarına rağmen Dağlık Karabağ'da çatışmaların sürmesini kınadı; Ermenistan ve Azerbaycan'a derhal silahları susturmaları çağrısını tekrarladı.

Sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, çatışmaların daha da büyümesi ve sivillerin yaşadığı yerleşimlerin hedef alınmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Azerbaycan ve Ermenistan'a "uluslararası insani hukuk" hatırlatmasında bulunan ve siviller ile sivil altyapının korunması yükümlülüklerini anımsatan Genel Sekreter Antonio Guterres, krizin askerî yollarla çözülemeyeceğini kaydederek, bölgesel ve uluslararası aktörlere "Çatışmaların son bulması için Azerbaycan ve Ermenistan üzerindeki nüfuzunuzu kullanın ve AGİT Minsk Grubu gözetiminde görüşmelerin başlamasını sağlayın" çağrısı yaptı. 

Dağlık Karabağ sorunu nedir?

Hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alan yani Azerbaycan'a ait olan Dağlık Karabağ, fiilen Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Ermenistan sadece Dağlık Karabağ'ı değil, Ağdam, Ağdere, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı, Hocavend, Kelbecer, Laçın ve Zengilan gibi Azerbaycan'a ait bölgeleri de işgal altında tutuyor.

İşgal altında tutulan topraklar, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini oluşturuyor.

İşgal sebebiyle doğup büyüdükleri yerleri terk etmek zorunda kalan 1 milyon insan hayatlarını Azerbaycan'ın özgür topraklarında sürdürüyor.

Ermenistan'ın işgalden bu tarafa 20 bin Azerî Türkü'nü katlettiği bilinirken, 5 binden fazla kayıp Azerî Türkü'nden ise hiçbir zaman haber alınamadı.

BM'nin Dağlık Karabağ ile ilgili kararları

Ermenistan'ın işgal ettiği toprakları terk etmesi ile ilgili BM'nin 4 ayrı kararı bulunuyor. Birleşmiş Milletler'in aldığı 30 Nisan 1993 tarih ve 822 no.lu karar, 29 Temmuz 1993 tarih ve 853 no.lu karar, 14 Ekim 1993 tarih ve 874 no.lu karar, 12 Kasım 1993 tarih ve 884 no.lu karar bugüne kadar hiçbir surette uygulanmış değil.

Yorumlar (1)