Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı: Hayati tehlikesi var!

Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı. Açılan ateş sonucu karnından vurulan Fico, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı.

DÜNYA 15.05.2024, 16:41 15.05.2024, 17:28 Buse Önder
Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı: Hayati tehlikesi var!

Slovakya Başbakanı Robert Fico, bir hükümet toplantısının ardından Handlova kentinde silahlı saldırıya uğradı. Fico, açılan ateş sonucu karın bölgesinden vuruldu ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Saldırganın polis tarafından gözaltına alındığı bildirilirken Başbakan Fico'nun hayati tehlikesi bulunduğu belirtildi.

Saldırı doğrulandı

TASR haber ajansı, Fico'nun Handlova'daki kabine toplantısının ardından açılan ateş sonucu yaralandığını bildirdi. Başbakanın hayati tehlikesi olduğu hükümet ofisi tarafından doğrulandı.

TA3 yayın kuruluşu, dört el ateş edildiğini ve birinin Fico'nun karnına isabet ettiğini aktardı.

Fico, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Bir kişinin uzaklaştırıldığı iddiası

Bir görgü tanığı, birkaç el silah sesi duyduğunu ve bir adamın polis tarafından gözaltına alındığını ifade etti. Güvenlik görevlileri, bir kişiyi arabaya iterek uzaklaştırdı.

Yerel basın, olayın Parlamento Başkan Yardımcısı Lubos Blaha tarafından doğrulandığını ve oturumun ertelendiğini bildirdi. Olay, Fico'nun destekçileriyle buluşmak üzere geldiği yerel Kültür Evi'nin önünde meydana geldi.

Polis ise olay yerini kapattı.

Üst düzey hastaneye nakledildi

Slovak acil servisi, Fico için olay yerine helikopter sevk edildiğini duyurdu. Hastane müdürü, yaralı başbakanın Bratislava'ya nakledildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü, "Başbakana suikast girişimi yapıldığını doğrulayabilirim" dedi ancak Fico'nun durumu hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Hastane sözcüsü, Fico'nun Handlova Hastanesi'nde bilincinin yerinde olduğunu ve kurşun yaraları için tedavi edildiğini, yaşam fonksiyonlarının stabil hale getirildiğini belirtti. Fico'nun daha sonra üst düzey bir hastaneye nakledildiği açıklandı.

Siyasilerden tepki yağdı

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yapılan saldırı, uluslararası alanda geniş yankı uyandırdı. Slovak Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, saldırıyı "acımasız" olarak niteleyerek kınadı ve Başbakan Fico'ya geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Çekya Başbakanı Petr Fiala ise, Fico'nun saldırıya uğraması haberinin şok edici olduğunu belirterek, acil şifalar diledi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Slovakya'dan gelen haberlerin "şok edici" olduğunu ve düşüncelerinin Fico ile olduğunu ifade etti.

Macaristan Başbakanı Victor Orban, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, "Dostum, Başbakan Robert Fico'ya yönelik menfur saldırı karşısında derin bir şok yaşadım" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, "Şiddetin Avrupa siyasetinde yeri yok" açıklamasını yaparak saldırıyı kınadı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, "Korkunç haberi duyunca şok olduk, tüm düşüncelerimiz Fico ve ailesiyle" diye konuştu.

Yorumlar (0)