Aliyev: "Durun" demeyin, sorunu şimdi çözüyoruz!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ meselesinde kendilerine "Durun" denmesinden rahatsız olduklarını belirterek, sorunun hemen çözülmesi gerektiğini ifade etti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı da teslim olan Ermenilere ait görüntüleri paylaştı.

DÜNYA 03.10.2020, 13:43 03.10.2020, 13:50
Aliyev: "Durun" demeyin, sorunu şimdi çözüyoruz!

Azerbaycan, Ermeni işgali altında bulunan topraklarını kurtarmak üzere başlattığı operasyonlarına devam ediyor. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan'ın barış istemediğine dikkat çekti.

Aliyev, BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) "işgalin derhal durdurulması" gerektiğine ilişkin dört kararının, Ermenistan tarafından görmezden gelindiğini ifade etti.

Dağlık Karabağ sorununa çözüm bulmak için oluşturulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun yaklaşık 30 senedir hiçbir sonuca ulaşamadığını kaydeden Aliyev, kendilerine "Durun", "Müzakereler başlayacak, "Destek vereceğiz" denmesinden rahatsız olduklarını söyledi.

Aliyev, bu söylemleri şimdiye kadar birçok kez işittiklerini ve 30 sene daha beklemek istemediklerini belirterek, sorunun hemen çözülmesi gerektiğini kaydetti. 

İki ülke arasındaki gerginlik nelere yol açabilir?

Azerbaycan ile Ermenistan arasında daha önce meydana gelen çatışmaların, genellikle birkaç gün boyunca sürdüğü biliniyor. Fakat şu an iki ülke arasındaki çatışmanın şiddeti, buna birkaç günde son vermenin güç olacağına işaret ediyor.

Söz konusu çatışmalarda, Dağlık Karabağ'da bulunan yerleşim yerleri 1990'lardan beri ilk kez bombardımana uğradı.

Azerbaycan ile Ermenistan'ın uzun süreli bir çatışmaya hazırlandığı söylenebilir. Azerbaycan, Ermenistan ordusunu ağır kayıplara uğratmaya başladı.

Bayraktar TB2 SİHA'lar ile Ermeni askerlerini ve teçhizatlarını tek tek etkisiz hale getiren Azerbaycan, geri adım atmayacak gibi duruyor. Azerbaycan ordusu ile baş edemeyen Ermenistan ise geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, ateşkes için hazır olduğunu söyledi.

Azerbaycan ordusu tarafından Dağlık Karabağ, hem güneyden hem de kuzeyden kuşatıldı. Ermeni askerlerinden bazıları paniğe kapılarak kaçmaya, bazıları da teslim olmaya başladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, teslim olan Ermenilere ait görüntüleri paylaştı. Ermeni askerlerinin, ellerinde beyaz mendil tuttukları görüldü. 

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginliğin, bölgesel bir savaşa neden olabileceği ifade ediliyor.

Yorumlar (0)