Meteoroloji'den peş peşe uyarı: Kar, sağanak, toz taşınımı…

Meteoroloji’den yapılan peş peşe uyarılarda, yağışların Doğu Karadeniz'in doğusu ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde ve Sivas çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olacağı ve bazı bölgelerde kar yağışı görüleceği kaydedildi.

YAŞAM 16.05.2024, 08:35 Şeyda Gül
Meteoroloji'den peş peşe uyarı: Kar, sağanak, toz taşınımı…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 16 Mayıs Perşembe gününe ilişkin hava tahmin raporunu yayımladı. Buna göre, ülke genelinde parçalı yer yer çok bulutlu bir hava hakim olacak. Doğu Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ile Eskişehir ve Siirt çevreleri ile akşam saatlerinden sonra Marmara'nın batısı ve güneyinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış görülecek. Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunun yüksek kesimlerinde ise yer yer karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği öngörülüyor. Yağışların, Doğu Karadeniz'in doğusu ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde ve Sivas çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması beklenirken, Marmara'nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz'de toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığı

İç kesimlerde 2 ila 4 derece artması beklenen sıcaklıkların, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı ifade edildi.

Rüzgar

Genellikle kuzeyli yönlerden, yurdun güney kesimlerinde güney ve batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi beklenen rüzgarın, Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda öğle saatlerinde güney yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) yağış alan yerlerde yağış anında ise yer yer kuvvetli eseceği öngörülüyor.

Kuvvetli yağış uyarısı

Doğu Karadeniz'in doğusu ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde ve Sivas çevrelerinde yerel kuvvetli olması beklenen yağışlara ilişkin yapılan uyarıda, yaşanabilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.

Toz taşınımı uyarısı

Marmara'nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz'de toz taşınımı beklendiği ifade edilen uyarıda, görüş mesafesinde düşme yaşanmasının yanı sıra hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği kaydedildi.

Kar erimesi uyarısı

Van ve Hakkari illerinde yüksek kesimlerinde bulunan kar örtüsünün üzerine gerçekleşen yağışların üzerine bugün beklenen yeni yağışlar sebebi ile önümüzdeki günlerde bölgede kar erimesine bağlı meydana gelebilecek olumsuzluklara dikkat çekildi. Bu sebeple bölgede oluşabilecek heyelan tehlikesine karşı vatandaşların ve yetkililerin dikkatli ve tedbirli olması gerektiği belirtildi.

Yorumlar (0)