Stoltenberg Türkiye'yi övdü, Azerbaycan'a ise...

Türkiye'den övgü dolu sözlerle bahseden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Azerbaycan-Ermenistan sorunu ile ilgili "barış için gerekli şartların sağlanması"nın hedeflendiğini söyledi. Çavuşoğlu, tek şartın Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çıkması olduğunu vurguladı.

GÜNDEM 05.10.2020, 15:29
Stoltenberg Türkiye'yi övdü, Azerbaycan'a ise...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye Dışişleri Bakanlığında heyetler arası görüşme yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanlığındaki heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı için habercilerin karşısına çıktı.

Ev sahibi olarak söze ilk başlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ermenistan ordusunun Azerbaycanlı sivilleri hedef alarak düzenlediği saldırılarının ilk olmadığını vurgulayarak, Ermenistan'ın doğrudan sivilleri hedef aldığını ve bunun savaş suçu olduğunu söyledi.

Ermeni güçlerinin Hocalı'da, aralarında bebek, çocuk ve kadınların da bulunduğu 630'un üzerinde sivili hunharca ve vahşice katlettiğini, temmuz ayında da yine sivilleri hedef aldığını anımsatan Dışişleri Bakanı, Ermenistan ordusunun ilk olarak çatışma hattında Azerbaycan sivillerine saldırdığını, aralarında çocukların da bulunduğu birçok sivilin şehit olduğunu, son günlerde iyice sıkışınca Gence kentine ve hatta başkent Bakü'ye yakın noktalara da füze fırlattığını, tüm bunların savaş suçu olduğunu belirtti.

Azerbaycan'ın kendi topraklarını işgalcilerden ve teröristlerden geri almak için mücadele ettiğini vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğü konusunda haklı olarak herkesin destek verdiğini, aynı desteği Azerbaycan için de görmek istediklerini ifade etti.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın NATO ortağı olduğunu, NATO'nun bu yüzden dengeli bir şekilde ateşkese ulaşmak istemesinin normal olduğunu dile getiren Bakan Çavuşoğlu, ancak başta NATO olmak üzere tüm devletlerin; uluslararası hukuk, BMGK kararları ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü kapsamında bu problemin çözülmesi, yani Ermenistan güçlerinin bir an önce işgal ettikleri topraklardan çekilmesi çağrısında da bulunması gerektiğini kaydetti.

Ermenistan'ın 30 yıldır işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarından çekilmesi dışında bu sorunun çözümünün mümkün olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, Azerbaycan'da 1 milyon insanın yerlerinden edildiğine vurgu yaparak, Ermenistan'ın bu hain işgalin tadını çıkardığını ve maalesef güçlü bir şekilde destek bulduğunu belirtti.

Stoltenberg: Türkiye çok değer verdiğimiz bir müttefiktir

Türkiye'nin çok değer verdikleri bir müttefik olduğunu belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Ankara'da bulunmaktan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yeniden görüşmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, sıcak karşılamadan ötürü müteşekkir olduğunu dile getirdi.

NATO'nun "ortak güvenliğine" Türkiye'nin çok büyük katkılar sağladığını vurgu yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin Covid-19 pandemi sürecinde de müttefik ülkelere çok önemli destek sağladığını hatırlattı.

Afganistan'daki NATO misyonuna en büyük katkı sağlayan ülkenin Türkiye olduğuna da dikkat çeken Jens Stoltenberg, Azerbaycan ve Ermenistan konusunda da "barış için gerekli şartların sağlanması"nın hedeflendiğini, aynı şekilde Kosova ve Irak'taki NATO misyonlarına da Türkiye'nin büyük katkı sağladığını, terörle mücadelede konusunda da Türkiye'nin çok büyük bir rol oynadığını belirtti.

Türkiye'nin NATO tarafından çok değer verilen bir müttefik olduğunun altını çizen Stoltenberg, Türkiye'nin sayılamayacak kadar NATO'ya çok farklı biçimlerde katkılar sağladığını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)