AGİT Minsk üçlüsünden alçak açıklama!

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunun çözümü için kurulan ancak 30 yıldır Ermeni işgali, katliamları ve saldırılarına karşı hiçbir somut adım atmayan AGİT Minsk Grubu, Azerbaycan'ın kendi sorununu kendisi çözmeye, Ermenistan da kaybetmeye başlayınca devreye girme kararı aldı.

GÜNDEM 06.10.2020, 08:02
AGİT Minsk üçlüsünden alçak açıklama!

AGİT Minsk Grubu'nun eş başkanlığını yapan üç ülkeden "AGİT Minsk Eş Başkanları" imzasıyla ortak açıklama yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Fransa adına bu üç ülkenin dışişleri bakanlarının imzalarının yer aldığı ortak açıklamada, Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmaların tehlikeli bir boyuta ulaştığı ifade edilerek, çatışmaların yaşandığı temas hattı boyunca ve Dağlık Karabağ bölgesinde yaşayan sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamada "Ermenistan topraklarından Azerbaycan topraklarına düzenlenen saldırılara" dair bir ifade kullanılmadığı görüldü.

"Koşulsuz" ateşkes istediler

Azerbaycan ve Ermenistan yönetimlerinden koşulsuz ve ivedilikle ateşkes ilan etmesini isteyen AGİT Minsk Grubu, başta AGİT olmak üzere, uluslararası toplumun kendilerine emanet ettiği görevini eksiksiz bir biçimde yerine getirmeye kararlı olduğunu vurguladı.

30 yıldır Ermenistan işgali, katliam ve saldırıları karşısında tek bir somut adım atmayan Ermenistan dostu AGİT Minsk Grubu'nun, Azerbaycan'ın kendi sorununu kendisi çözmeye başlayınca "kararlı duruş" sergilemesi şaşırtmadı.

Sihirli argüman: Uluslararası belgeler

Ayrıca Bakü ve Erivan ile ilişkilerini sağlam şekilde ilerletmeyi sürdüreceklerini belirten AGİT Minsk Grubu, Azerbaycan'ı ikna edebilmek için de 30 yıldır dillendirilen argümanı kullandı.

AGİT Minsk Grubu, her iki ülkenin çok iyi bildiği "ilgili uluslararası belgeler" ve "mevcut temel ilkeler" temelinde çözüm sürecinin yeniden başlatılması için çağrıda bulunacaklarını bildirdi.

Azerbaycan, başta BM'nin Ermenistan aleyhine aldığı 4 ayrı karar olmak üzere kendi lehine olan çok sayıda uluslararası belgenin gereğinin yerine getirilmesini istiyor ancak Ermenistan 30 yıldır ne kararlara ne de uluslararası hukuka kulak veriyor.

Yorumlar (0)