Rusya Merkez Bankası’ndan tarihi karar

Rusya’da yaptırımların ardından hızla değer kaybeden rublenin daha fazla düşüş eğiliminde olmasını engellemek için Rusya’da döviz alımına yüzde 30 komisyon getirildi.

DÜNYA 03.03.2022, 11:07 03.03.2022, 16:24
Rusya Merkez Bankası’ndan tarihi karar

Rusya Merkez Bankası, küresel olarak uygulanan ekonomik yaptırımlardan daha fazla etkilenilmemesi için klasik çözümleri denemeye başladı. Geçtiğimiz günlerde ülkedeki özel ve devlet bankaları, nakit çekimini sınırlamışlardı. Ardından vadeli hesaplarını bozdurmak isteyen Rus vatandaşlarını da kapıdan çevirmişlerdi. Rusya’nın en büyük bankası Avrupa pazarından çıktığını dün açıklamış; 7 Rus bankası da Avrupa Birliği tarafından SWIFT sisteminden çıkartılmıştı. 



Rus bankaları ve finans kurumları direniyor

Rusya Merkez Bankası, yeni tedbirler almaya devam ederken Rus vatandaşlarının döviz alımlarına komisyon getirildi. Euro, dolar ve diğer dövizleri satın alan kişilerin toplam alım miktarı üzerinden yüzde 30 komisyon ödemesine karar verildi. Dün itibarıyla dolar/ruble paritesi yüzde 4,7 oranında artış sağlayarak 106 seviyesini görmüş; euro/ruble paritesi ise yüzde 2,6 oranında değerlenerek 115 seviyesinde günü kapatmıştı. Öte yandan Moskova borsası,  ekonomik yaptırımlar sebebiyle 28 Şubat tarihinden bu yana kapalı.

Yorumlar (0)