Rus ekonomisine bir darbe daha! Kredi notları düşürüldü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings, Standard and Poor’s ve Moody's, Ukrayna krizi ve yaptırımlar çerçevesinde Rusya'nın kredi notunu düşürdü.

EKONOMİ 03.03.2022, 08:32 03.03.2022, 16:22
Rus ekonomisine bir darbe daha! Kredi notları düşürüldü

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından pek çok Batılı devlet, ekonomik yaptırımlara yöneldi. Savaşın 8. gününde, alınan kararların etkisi her geçen gün artarken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, art arda Rusya'nın notunu düşürme kararı aldı.

Moody’s, ‘Baa3’ten ‘B3’e düşürdü

Moody's'den gelen açıklamada, Rusya’nın söz konusu kredi notunun düşürüldüğü ve kredi notunun daha fazla düşüş için araştırmada kalmayı sürdürdüğü kaydedildi. Açıklamada, söz konusu Rusya'nın kredi notunun "Baa3"ten "B3"e düşürüldüğü bildirildi.

Düşüşün sebebi yaptırımlar

Batılı devletlerin Rusya'ya yönelik "ağır" yaptırımlar sebebiyle Rusya’nın kredi notu indirildiğine dikkat çekilen açıklamada, eş güdümlü ve şiddetli yaptırımlar ile Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirme talebiyle ilgili büyük endişelere bakıldığında, ülke borcunun ödenmesinde aksama tehlikesinin arttığı belirtildi. Açıklamada, uluslararası Rus rezervlerine erişimi kısıtlayan yaptırımlar sebebiyle finans ve ekonomi sektöründe devamlı olarak bir bozulma ihtimali olduğu belirtildi. Şu ana kadar duyurulan yaptırımların şiddeti ve kapsamının Moody's'in beklentilerinin ötesine geçtiğine vurgu yapılan açıklamada, bunun kritik kredi etkilerinin olacağı ifade edildi.

Moody's, Rusya'nın Ukrayna'ya dönük saldırısından sonra 25 Şubat'ta Ukrayna ve Rusya’nın kredi notlarının incelenmeye başladığını açıklamıştı.

Fitch de kredi notunu düşürmüştü

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten gelen açıklamada, Rusya’nın yabancı para ihraççı temerrüt notunun "BBB"den "B"ye düşürüldüğü duyurulmuştu.

Rusya'nın kredi notunun negatif seyirde devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, Rus Merkez Bankası ile işlemleri sınırlayan yaptırımların, ülkenin kredi temelleri üstünde önceki yaptırımlardan oldukça daha büyük bir etkiye yol açacağı bildirildi. 

“Bütçeye doğrudan zararı olacak”

Açıklamada, azalan ekonomik işlem ve Ukrayna savaşının bütçeye doğrudan maliyeti sebebiyle ülkenin mali dengesinin zarar göreceği kaydedildi.

Rus bankalarına dönük yaptırımların biraz daha artırılmasının beklendiğine vurgu yapılan açıklamada, "Bu yaptırımlar ve rublenin değer kaybı makro oynaklıkta artışa yol açacak ve dolarizasyon ile banka mevduat çıkışlarını tetikleyerek geniş kapsamlı bir iç güven kaybı tehlikesini önemli derece artıracaktır." sözlerine yer verildi.

Açıklamada, yurt içi politika sıkılaşması ve güvene yönelik şokun kısa vadeli ekonomik faaliyet konusunda olumsuz etkisi olacağı ifade edildi.

Standard and Poor’s da notu düşürmüştü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olarak bilinen Standard & Poor’s, Rusya'nın döviz kredi notunu 25 Şubat’ta, "BBB-"den "BB+"ya ve yerel para türündeki kredi notunu ise "BBB"den "BBB-"ye indirdiğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)