Piyasalar merakla bekliyordu: FED, faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, politika faizi beklentiler dahilinde değiştirmedi. Böylece FED, politika faizini 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

EKONOMİ 01.05.2024, 22:15 Şeyda Gül
Piyasalar merakla bekliyordu: FED, faiz kararını açıkladı

Para piyasalarının merakla beklediği faiz kararı ABD Merkez Bankası tarafından açıklandı. Faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtilen açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla genişlemeye devam ettiğine işaret ettiği bilgisine yer verildi. Açıklamada, istihdam kazanımlarının güçlü ve işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği ve bunun yanı sıra enflasyonunsa geçen yıl boyunca düştüğü ancak yüksek kalmayı sürdürdüğü anlatıldı.

Enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olunmalı

Son aylarda Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) yüzde 2'lik enflasyon hedefine yönelik ilerlemenin sağlanamadığı eklenen açıklamada, komitenin istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerin geçen yıl daha iyi bir dengeye doğru ilerlediğini düşündüğü belirtildi. Açıklamada, ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve FOMC'nin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam ettiği vurgulandı. Federal fon oranı hedef aralığının yüzde 5,25-5,50 aralığında tutulmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, faiz oranına yönelik herhangi bir ayarlama yapılırken, gelen verilerin, gelişen görünümün ve risk dengesinin değerlendirileceği dile getirildi.

Haziran itibarıyla bilanço küçültme hızı düşürülecek

Açıklmada, Fed’in elindeki hazine tahvilleri ile menkul kıymetleri azaltmaya devam edeceği kaydedildi. Haziran ayından itibaren hazine tahvillerinde aylık sınırın 60 milyar dolardan 25 milyar dolara düşürülerek bilanço küçültme hızının yavaşlatılacağı aktarılan açıklamada, ipoteğe dayalı menkul kıymet portföyünü küçültme tavanının ise aylık 35 milyar dolar olarak korunduğu ve bu tavanı aşan anapara ödemelerinin hazine tahvillerine yeniden yatırılacağı bilgisine yer verildi.

Art arda 6 toplantıda faiz oranında değişikliğe gidilmedi

Fed, ABD'de yüksek enflasyon karşısında 2022'de varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlamıştı. Mart 2022'den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştiren Fed, faiz oranını toplam 525 baz puan artırmıştı. Bankanın politika faizi, söz konusu artışlarla 2001'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkaran Fed, son kararıyla birlikte politika faizini art arda 6 toplantıda değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bıraktı. Fed, politika faizinde en son Temmuz 2023'te 25 baz puanlık artışa gitmişti.

Yorumlar (0)