BM Genel Kurulu'nda Rusya'ya 'kınama' tasarısı: Çin'den çekimser oy

Çin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri harekâtını kınayan kararında çekimser kaldı.

GÜNDEM 03.03.2022, 09:05 04.03.2022, 13:39
BM Genel Kurulu'nda Rusya'ya 'kınama' tasarısı: Çin'den çekimser oy

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının kınanması konusunda BM Genel Kurulu’nda bir oylama yapıldı.

Çin, çekimser kaldı

Olağanüstü oturumda bir konuşma yapan Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Cang Cun, ülkesinin çekimser kalma nedenini açıklarken, kararın, "Bütün üyelerle tam anlamıyla danışarak hazırlanmadığını", "krizin karmaşık ve tarihi boyutlarını dikkate alınmadığını" ve "güvenliğin bölünmezliği esası ile diplomatik çabaların ve siyasi çözümün artırılmasına dikkat çekmediğini” öne sürdü.

İlgili bütün tarafları, krizin çözümü konusunda pozitif rol oynamaya çağıran Büyükelçi Cang, "BM ve söz konusu tarafların atacağı adımlar, bölgesel istikrar ve barış ile bütün taraflar, evrensel güvenliğe öncelik vermeli, diplomatik çözüm ve gerilimin düşürülmesi için pozitif bir şekilde rol oynamalıdır." sözlerini kullandı.

Cang, Çin'in bütün ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterilmesini savunduğunu belirterek, "Bir devletin güvenliği diğer ülkenin güvenliği pahasına sağlanmamalı ve söz konusu bölgesel güvenlik askeri birliklerin güçlendirilmesine dayanmamalı." açıklamasını yaptı.

Çin'in Ukrayna ve Rusya arasında krizin çözümü için gerçekleştirilen müzakereleri memnuniyetle karşıladığını ifade eden Cang, "taraflar arasında müzakere ve doğrudan diyalog konusunda uygun koşul ve atmosfer yaratılmasını destekleme konusunda uluslararası topluma" çağrı yaptı.

Çin, Ukrayna'daki olaylar için “saldırı” ve “işgal" ifadelerini kullanmaktan kaçınmış, Rusya'nın tavırlarını kınamayan az sayıdaki devletten biri olmuştu.

BM Genel Kurulunun Ukrayna kararı

Ortak sunucuları arasında Türkiye’nin de yer aldığı karar, oylamada 5'e karşı 141 oy sonucunda kabul edildi. 35 ülke oylamada çekimser kaldı.

Rusya, Suriye, Belarus, Eritre ve Kuzey Kore tasarıya “hayır” oyu verirken, Hindistan ve Çin de dahil olmak üzere 35 ülke çekimser kaldı.

Kararda, Ukrayna'ya yönelik Rus saldırıları güçlü bir biçimde kınanırken, Moskova'dan "Bütün askeri birliklerin Ukrayna’dan derhal, koşulsuz ve eksiksiz olarak geri çekmesi" istendi.

Ukrayna'nın bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve egemenliğine dikkat çekilen kararda, “Rusya'nın, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 2. maddenin 4. fıkrasını ihlal ederek Ukrayna'ya karşı saldırganlığı esefle karşılanmıştır." sözleri kullanıldı.

Yorumlar (0)