Kiev'de patlama sesleri

Rusya’nın bağımsız Ukrayna topraklarına saldırışının 7’nci gününde Kiev’de siren ve bomba sesleri yankılanmaya devam ediyor. Başkentin kilometrelerce yakınına kadar gelen Rus kuvvetleri, Kiev hükümetini düşürmek için her yolu denerken Ukraynalı siviller de kurşunlar arasından geçerek komşu ülkelere sığınıyor. Sokağa çıkma yasağı uygulanan Kiev’de halkın çoğunluğu aç ve susuz şekilde sığınaklarda bekliyor. Savaşın 7'nci gününde gelişmeler saat saat sizler için derlendi…

DÜNYA 03.03.2022, 00:30 03.03.2022, 01:54
Kiev'de patlama sesleri

Rusya’nın bağımsız topraklara sahip olan Ukrayna’yı işgal etmesinin 7’nci gününde bölgede yaşanan gelişmeler saat saat derlendi. İşte dünyayı sarsan savaşın gelişmeleri:

00.24 - ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Ukrayna'ya destek veren ve Rusya'yı kınayan karar tasarısına onay verdi.

00.17 - Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile görüştü.

00.00 - Ukrayna açıklarında Bangladeş bandıralı yük gemisine füze saldırısı gerçekleştirildi. 

23.53 - BM: Ukrayna'da 227 sivil can verdi.

23.38 -  Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Başkent Kiev'deki patlama direkt bir saldırı neticesinde meydana gelmedi. Daha evvel düşürülen bir Rus seyir füzesine ait enkazda patlama yaşandı.

23.24 - Harkov'da büyük bir patlama meydana geldi.

23.20 - ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın nükleer güçleri teyakkuza geçirdiğini duyurması üzerine yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için balistik füze tatbikatını ileri bir tarihe ertelediklerini açıkladı.

22.38 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Ukrayna'ya aralarında uçaksavar ve tanksavar silahların da yer aldığı savunma ekipmanlarını ulaştıracağız. 

22.36 - Çekya'da Ukrayna'dan gelen çok sayıda mülteci sebebiyle 4 Mart tarihi itibarıyla ülke çapında OHAL ilan edildi. 

22.30 - Rusya: ABD Büyükelçisini sınır dışı ettiğimize ilişkin haberler doğru değil.

22.13 - Macron, Rusya'nın başkent Kiev'i bombaladığını belirtti. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgaline dair konuşan Macron, "Batı ve NATO, Rusya ile savaş halinde değil." dedi.

22.02 -  İsveç: Rus ordusuna ait 4 savaş uçağı hava sahamıza girdi.

21.57 - Rusya, ABD Büyükelçisini sınır dışı etti.

Kiev'de şiddetli patlama

21.56 - Kiev'de şiddetli bir patlama sesi duyuldu. 

21.45 -  Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Zelenskiy ve Putin ile ayrı ayrı görüştü.

21.40 - BMGK'da, Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alan askeri saldırısını kınayan tasarının kabul görmesinin ardından Zelenskiy, tasarıyı destekleyen ülkelere teşekkürlerini iletti.  

21.34 - Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi: Montrö'ye ilişkin olarak Ankara ile temas halindeyiz. Bütün haklara saygı gösterileceği hususunda eminiz. 

21.27 - Beyaz Saray: Rus savunma sanayisine de yaptırım uygulanacak.

20.45 - Ukrayna Cumhurbaşkanlığı: 7 bin Rus askeri öldürüldü, yüzlercesi esir alındı. 

20.05 - Almanya’nın, Ukrayna'yı desteklemek amacıyla gönderdiği silahların teslim edildiği belirtildi.

20.00 - BMGK, Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alan saldırısını kınayan karar tasarısını kabul etti.

19.54 - Rusya Savunma Bakanlığı: 498 askerimiz öldü, 1597 askerimiz yaralandı. 

Müzakere yarına ertelendi

19.28 - Ukrayna-Rusya müzakerelerinin ikinci turu yarın sabah yapılacak.

19.28 - Beyaz Saray: Rus petrolü ve doğal gazının peşinde değiliz. 

19.05 - Lavrov: Birtakım silahlar Ukrayna'ya konuşlandırılmamalı. Zelenskiy'nin güvenlik garantisi isteğini görüşmeye hazırız. Bu olumlu bir adım. Bizim hedefimiz Ukrayna'nın silahsızlandırılması. Kırım hususu tartışmaya kapalı.

19.00 - Ukrayna: Savaş başladığından bu yana 21 çocuk yaşamını yitirdi.

18.18 - Zelenskiy: AB ile sürekli iletişimdeyiz. AB'ye üyeliğimize dair olumlu sinyaller beklemekteyiz.

'Herson bölge merkezi, Rusya'nın eline geçti'

16.44 - Fed Başkanı Powell, "Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik işgal saldırıları ABD ekonomisi üzerinde yüksek seviyede belirsizlik etkisi yapıyor. Mart ayı sürecinde faiz artırmanın uygun olduğunu tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.

16.36 - İngiltere Premier League ekibi Everton, Rus firmalarıyla ticari sponsorluk anlaşmalarını askıya aldığını açıkladı.

16.12 - Ukrayna Acil Durumlar Servisi, 7 gündür devam eden Rusya saldırılarında 2 bini aşkın Ukraynalı sivilin öldüğünü açıkladı.

16.04 - Herson bölge merkezinin kontrolü, Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi.

15.28 - BM, dün itibariyle Ukrayna-Rusya savaşında 874 bin mültecinin Ukrayna'dan diğer ülkelere geçtiğini bildirdi.

15.10 - Ukrayna’dan Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'nden yeni açıklama geldi: Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Değerli Vatandaşlarımız, Kiev’de bulunup da Türkiye’ye geri dönmek isteyen vatandaşlarımızın, azami düzeyde güvenlikleri için tedbir alarak sokağa çıkma yasağı başlamadan evvel Büyükelçiliğimize gelmeleri gerekmektedir. Büyükelçiliğimizde bir araya gelecek olan vatandaşlarımızı en uygun yoldan ilk fırsatta ülkemize yollamayı hedefliyoruz. Büyükelçiliğimizin adresi aşağıda belirtilmektedir: Panasa Myrnoho St, 22, Kyiv. Engelli ve yaşlı vatandaşlarımız intikalde destek için Konsolosluk Çağrı Merkezi ile (+90 312 292 29 29) temasa geçebilirler.




Rus ajansının paylaştığı "işgalde son durum" haritası

Bir haftada 2 binden fazla Ukraynalı sivil öldü

16.00 -
Ukrayna Acil Durumlar Servisi, bir haftadır devam eden savaşta 2 binden fazla Ukraynalı sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

15.16 - AB, 7 Rus bankasını SWIFT'ten çıkardı. Otkritie, VTB ve Bloomberg dahil 7 bankanın sistemden çıkartıldığını Rus haber ajansları duyurdu. VTB'nin iOS'taki mobil bankacılık uygulaması da devre dışı bırakıldı.

14.58 - Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan elde edilen bilgilere göre iki ülke günün ilerleyen saatlerinde müzakere masasına oturacak.

14.00 - Ukrayna Harkov Belediye Başkanı Terekhov: "Rusya'nın hava saldırılarında Harkov'da 4 kişi daha öldü ve 9 kişi daha yaralandı. Harkov, Rusça konuşulan bir şehir. Buradaki her dört kişiden birinin akrabası Rusya'da. Ancak şehrin Rusya'ya karşı tutumu, daha öncekinden çok farklı. Bunun olmasını beklemiyorduk. Burada Ukrayna halkına karşı soykırım uygulanıyor. Bu kabul edilemez ve affedilemez."

13.43 - Avrupa Birliği, Belarus'un Rusya'ya verdiği destek sebebiyle Belarus'a yaptırım uygulanacağını açıkladı.

13.40 - Rus rublesinde değer kaybı devam ediyor. Bugün öğle saati itibarıyla dolar/ruble partitesi yüzde 5.9 oranında artarak 107 seviyesini gördü. Avro/ruble paritesinde yaşanan yüzde 6.5'lik artış ile 119'a çıkış yaşandı.

13.39 - Kremlin: "Müzarekeler için bu akşam Ukrayna heyetini bekliyor olacağız. Görüşmelere devam etmeye hazırız."

13.16 - Belçika, Kiev'deki elçilik faaliyetlerini durdurdu.

13.15 - Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, maaşını Ukrayna'ya bağışlayacağını duyurdu.

13.05 - İngiltere Savunma Bakanı Wallace, Putin'in yaptırımları hiçbir şekilde önemsemediğini dile getirdi.



Lavrov: "Ukrayna, hiçbir şekilde nükleer silaha sahip olamaz"

13.00 - Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, basın açıklamasında şunları aktardı: "Ukrayna'nın nükleer bir silaha sahip olmasına asla izin vermeyiz. 3'üncü dünya savaşının çıkması halinde bu hem nükleer hem de yıkıcı olur. Ukrayna, ABD'den aldığı talimatla Rusya müzakerelerini ağırdan alıyor. Biz yaptırımlara hazırdık ancak turizm, kütlür, sanat, basın ve spor alanlarındaki temsilcilerimize karşı yaptırım beklemiyorduk. Ukrayna halkının hükümetini seçmesine açığız ama yeni hükümetin tüm Ukrayna halkını temsil etmesini istiyoruz. Kırım'ın da Rusya'nın parçası olarak tanınmasını istiyoruz.

12.56 - Rus muhalefet partisi lideri Alexey Navalny, Rus ve Belarus halkını, savaş karşıtı gösteriler için meydanlara davet etti.

12.47 - İspanya, Ukrayna'ya askeri malzeme göndereceklerini ancak asker göndermeyeceklerini dile getirdi. Başbakan Pedro Sanchez, NATO'nun da asker göndermeyeceğini kaydetti.

12.42 - Tunus, Ukrayna'daki vatandaşlarını tahliye etti.

12.28 - Avrupa Birliği, Ukraynalılara geçici koruma verileceğini açıkladı.

12.24 - Avrupa'daki doğal gaz fiyatları bazı ülkelerde yüzde 60 arttı.

11.50 - Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, Belarus sınırında gerçekleştirilecek Ukrayna-Rusya müzakeresinin zamanını ve gününü belirlemek için görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

11.24 - Suriye İnsan Hakları Ağı Genel Müdürü Fadl Abdülgani, Batı'nın Suriye ve Ukrayna arasındaki ayrımcılığına "çifte standart" dedi.

Rusya-Ukrayna müzakeresi ertelendi

11.14
- Rusya-Ukrayna müzakerelerinde bugün yapılması planlanan ikinci toplantı, ertelendi. Ukrayna basınından elde edilen bilgilere göre bugün yapılacağı belirtilen toplantının yer ve zamanı hakkında resmi açıklama yapılmamıştı. Rus basınından elde edilen bilgilere göre ise lojistik sorunları sebebiyle görüşmeler bugün gerçekleştirilmeyecek. Rus basını, Ukrayna tarafından hazır olduklarına dair herhangi bir açıklama gelmediğini belirterek lojistik sorunları sebebiyle Ukrayna heyetinin Belarus'a ulaşmak konusunda sorun yaşadıklarını düşünüyor. Görüşmelerin, hafta sonu yapılabileceği, Ukrayna'dan olumlu haber gelmesi halinde ise 4 Mart 2022 Cuma gününe kadar ikinci görüşmelerin gerçekleştirileceği kaydedildi. İkinci görüşmenin, Belarus-Polonya sınırındaki Brest mevkiinde gerçekleştirilme ihtimalinin bulunduğu aktarıldı.



Zelenskiy'den dikkat çeken açıklama: "6 bin Rus öldü"

10.22 - Zelenskiy: "Rusya, Ukrayna'nın tarihini yok etmeye çalışıyor. Avrupa için tarafsızlık zamanı değil. Ukrayna'nın AB'ye üyeliği ülkeler tarafından desteklenmeli. 6 günde 6 bin Rus askeri öldü. Rusya, füze ve bomba atarak kazanamaz."



Harkov, Ruslar tarafından kontrol altına alındı

10.17 - Harkov'daki bölgesel polis ofisi, Rus güçleri tarafından vuruldu.


 

10.08 - Ukraynalı 2 futbolcu, Rus hava saldırılarında hayatını kaybetti.

10.04 - Rus haber ajansı, Herson'un bölgesel merkezinin Ruslar tarafından kontrol altına alındığını açıkladı.

09.44 - Rusya Turizm Ajansı'ndan misilleme: "Yaptırım uygulayan ülkelere tur satışlarını durduralım."



Türkiye, Montrö'yü uygulamaya başladı

09.43 - Türkiye, 3 Rus gemisinin boğazlardan geçişine izin vermedi.

09.43 - Kazakistan, Rusya lehine hiçbir şekilde asker çıkartması yapmayacaklarını açıkladı.

09.35 - Ukrayna'dan şimdiye kadar 8 bin 50 Türk vatandaşı tahliye edildi.

09.26 - Batı basını, Harkov'a düzenlenen füze saldırılarında 112 kişinin yaralandığını, 23 kişinin öldüğünü duyurdu. Ancak farklı bir haberde yaralı sayısının 112, ölü sayısının 21 olduğu aktarıldı.

09.00 - Yaptırımlardan büyük çaplı zarar gören Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından çekildiğini duyurdu.



Kievliler, siren sesleriyle uyandı

08.50 – Rusya’nın saldırıları devam ederken Kiev halkı yeni bir güne daha siren sesleriyle uyandı.

08.34 - Moskova borsası bugün açılmayacak.

08.32 - Japonya halkı, Ukrayna'daki bir yardım fonuna 2 milyar Yen bağış yaptı.

08.05 - Brezilya'da Rusya aleyhine gösteriler düzenlendi.

06.46 - Japonya, Kiev'deki büyükelçilik faaliyetlerini askıya aldı.

06.09 – Ukrayna’dan ayrılmak isteyenler, Lviv tren istasyonuna akın etti. İstasyonda büyük yoğunluk yaşanıyor.

05.42 – Çin, 1700 vatandaşını Ukrayna’dan tahliye edecek.



ABD hava sahası Rusya’ya kapatıldı

05.37 – Biden, Amerikan hava sahasının Rus uçaklarına kapatıldığını duyurdu.

05.30 - Yunanistan'da Rusya aleyhine gösteriler düzenlendi.



Ukrayna, Çin'den arabuluculuk talep etti

05.18 – Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Çin’in arabuluculuk yapmasını istedi. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna Dışişleri Bakanı'nın talebiyle telefon görüşmesi gerçekleştirildiği belirtti. Kuleba, Ukrayna'nın müzakere konusuna olumlu yaklaştığını ve savaş durumunun bir an önce bitirilmesini istediklerini kaydetti; ateşkes için ise Çin'in arabuluculuk rolü üstlenmesini istedi. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Ukrayna'daki durumu kaygıyla izlediklerini, sivillerin zarar görmesi konusunda endişe duydukları için de taraflara müzakere yolunu gösterdiklerini kaydetti. Çin, tüm ülkelerin bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını duyururken herhangi bir müzakereye destek olacaklarını ifade etti.

03.29 – Ukrayna’dan Macaristan’a sığınanların sayısı 100 bini geçti.

02.59 – Tahliye edilen Türkler, Romanya’dan kalkan uçakla İstanbul’a getirildi.

02.53 – Macaristan, Ukrayna’nın AB üyeliğini desteklediğini duyurdu.



ABD: "Gerekirse daha fazla yaptırım uygularız"

02.51 - ABD Hazine Bakanı Yellen, basın toplantısı düzenledi. Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımlar konusunda konuşan Yellen, tüm bu önlemlerin Rusya ekonomisini büyük oranda zayıflatmasını beklediklerini ifade ederken daha fazla ekonomik yaptırım için de hazırlıklı olduklarını dile getirdi. Rusya'yı kameralar karşısında bir kez daha kınayan Yellen, müttefik liderlerle Rusya'ya karşı yakın iş birliği içerisinde olduklarını, tarihte benzeri görülmeyen ekonomik yaptırımların Rusya'ya karşı uygulanacağını belirtti. Yellen ayrıca Rusların Avrupa'daki mallarının dondurulacağını ve Rus finans kurumları ile bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılmaya devam edileceğini de kaydetti.

02.10 – Dünya Bankası, Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık yardım paketi hazırladı.

01.22 – Apple, Rusya’daki tüm mağazalarına kilit vurdu ve çevrim içi satışları durdurdu.

01.06 – Kiev’de patlama sesleri yankılandı. Jitomir şehrinde 4 kişinin öldüğü ve birinin çocuk olduğu duyuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı ise Kiev’deki Ukrayna istihbarat merkezlerinin vurulacağını duyurdu. Kentte tam olarak nerelerin hedef alındığı bilinmiyor.

23.56 – Rusya’nın, en büyük ikinci şehir olan Harkov’daki saldırıları devam ediyor. Rusların dün düzenlediği roket saldırılarında en az 35 kişinin yaralandığı ve 10 kişinin öldüğü açıklandı.



Soykırım davasının ilk duruşması 7-8 Mart’ta

23.07 – Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna’nın, “Soykırım Sözleşmesi’nin ihlali” kapsamında Rusya’ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart 2022 tarihlerinde görüleceğini kaydetti.

23.04 – BM, Ukrayna’da savaş sebebiyle fiziki ve maddi olarak zarar gören siviller için 1,5 milyar dolarlık bağış sözü alındığını duyurdu.

Yorumlar (0)