Zelenskiy AP'de ayakta alkışlandı: "Bizimle olduğunuzu kanıtlayın."

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Avrupa Parlamentosunun Ukrayna'ya destek vermek için gerçekleştirilen olağanüstü oturumda yaptığı konuşmada Avrupa ülkelerinden yardım istedi. Zelenskiy, AP'de yaptığı konuşmasının sonunda uzun bir süre ayakta alkışlandı.

GÜNDEM 01.03.2022, 16:23 01.03.2022, 17:11
Zelenskiy AP'de ayakta alkışlandı: "Bizimle olduğunuzu kanıtlayın."

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri müdahalesi sebebiyle Avrupa Parlamentosu, Brüksel'de olağanüstü oturum gerçekleştirdi.

“Bizimle olduğunuzu kanıtlayın”

Oturuma video bağlantısıyla katılan Zelenskiy, burada bir konuşma gerçekleştirdi. Oturumdan kısa bir süre önce Zelenskiy'in konuşma yapacağı açıklandı.

Zelenskiy’nin sürekli olarak ayakta alkışlandığı konuşmasında, saldırgan Rusya'ya karşı özgürlüklerini savunmayı sürdüreceklerini yineledi. 

Hepinizle ve bütün AB ülkeleriyle birliktelik sağladığımız için çok sevinçliyim" sözlerini kullanan Zelenskiy, Ukrayna’nın günler boyunca “Rusya'nın işgali altında” olduğunu ve bu çatışmalarda galip geleceklerine inandıklarını ifade etti.

Yoğun saldırı altında olduklarına dikkat çeken Zelenskiy, bugün Harkiv'in iki füze saldırısına uğradığını bildirdi. Harkiv’de bulunan Özgürlük Meydanı'nın Avrupa'nın en önemli ve büyük meydanı olduğunu ve özgürlüklerinin bugün saldırıya uğradığını belirten Zelenskiy, “Özgürlüklerimize kimse müdahalede bulunamayacak. Bizi kimse ezemeyecek. Güçlüyüz." şeklinde konuştu.

Dünkü saldırılarda 16 çocuğun yaşamını yitirdiğini ifade eden Zelenskiy, Rus tarafının askeri hedefleri vurdukları yönündeki açıklamalarına karşılık "Biz canlı bir şekilde çocuklarımızı görmek istiyoruz. Bir askeri tesiste hangi çocuk çalışabilir” açıklamasını yaptı.

“Avrupa'nın eşit üyesi olmak istiyoruz.” diyen Zelenskiy, “Bugün bunu gösterdiğimize inanıyorum. Bizimle birlikte Avrupa Birliği daha güçlü olacaktır. Siz olmadığınız sürece Ukrayna yalnız başına kalacaktır. Gücümüzü yeterince kanıtladık. Bizimle olduğunuzu siz de kanıtlayın. Bizi yalnız bırakmayacağınızı gösterin." şeklinde açıklamalar yaptı.

AP’den, Ukrayna’nın AB üyeliğine destek

Oturumun açılışında bir konuşma yapan AP Başkanı Roberta Metsola, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını parlamento adına en kuvvetli biçimde kınadığını duyurdu.

Euronews’ün aktardığı habere göre, Avrupa'nın varoluşsal bir risk altında olduğunu aktaran Metsola, Uluslararası Ceza Mahkemesinin savaş suçları konulu soruşturmasına destek verdiklerini ve Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'yu bu konuda sorumlu tuttuklarını ifade etti.

Metsola ayrıca Ukrayna'nın AB perspektifine destek verdiklerini, Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusu için gayret göstereceklerini ifade etti.

Yorumlar (0)