Müzakerelerde 2. tur sona erdi: "İnsani koridor için anlaştık"

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik işgalinin 8’inci gününde çatışma sesleri devam ediyor. Başkentin kapısına dayanan Rus kuvvetleri, Kiev yönetimini düşürmek adına her şeyi yaparken, Ukrayna cephesi ise direnmeye devam ediyor. Öte yandan dünya devletlerinden yeni yaptırımlar gelirken, dün gece saatlerinde Ukrayna'nın liman kenti Odessa'da siren sesleri duyulmaya başladı. Savaşın 8'inci gününde yaşanan gelişmeler anbean sizler için derlendi…

GÜNDEM 03.03.2022, 23:20 04.03.2022, 09:06
Müzakerelerde 2. tur sona erdi: "İnsani koridor için anlaştık"

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 8’inci gününde bölgedeki gelişmeler anbean derlendi. Dünyayı ayağa kaldıran Rusya-Ukrayna krizinin son gelişmeleri şu şekilde:

23.19 - Ukrayna'dan 9653 Türk vatandaşı tahliye edildi.

23.04 - ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ülkemize geliyor.

Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşıyla görüştü

21.53 - Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşıyla görüştü. Görüşmede Ukrayna'daki son durum ele alındı. 

21.44 - Beyaz Saray: Rusya'nın BMGK'dan çıkarılması olası değil. Ukrayna'da uçuşa yasak bölge oluşturulması Rusya ile savaşa sebep olabilir. Bu yönde bir adım atılmayacak. Kremlin Sözcüsü Peskov ve bazı oligarklar daha yaptırım listesine eklendi.

21.30 - AB üyesi ülkeler, Ukraynalı mültecilere geçici koruma sağlayan yönerge üzerinde anlaşmaya vardı. 

21.18 - Çernigov şehrindeki hava saldırısında vefat sayısı 22'den 33'e çıktı. 

21.16 - Rus kaynaklar: 3. tur müzakereler 7 Mart'tan evvel yapılmayacak.

21.02 - Enerhodar şehrinde Zaporijya Nükleer Santrali'nin yer aldığı yerleşim yerine Rus ordusuna ait tanklar girdi. Kentte şiddetli çatışmalar yaşandığı aktarılıyor.

"3. tur üzerinde anlaştık"

20.30 - Ukrayna heyeti: 3. tur müzakere üzerinde anlaşma sağladık. Beklediğimiz neticeleri alamadık. İnsani koridor oluşturulması hususunda anlaştık. Tahliyeler esnasında geçici ateşkes konusunda da anlaştık. 

20.24 - Macron: Putin operasyona devam edileceğini söyledi. 

19.50 - Putin: Operasyonlarımız planlara uygun bir şekilde ilerliyor. Neo-Naziler ile savaşıyoruz. Zırhlı araçları bilerek yerleşim yerlerine konuşlandırıyorlar. Ukrayna ve Rusya tek halktır. Askerlerimiz onlar için güvenlik koridoru oluşturdu. Neo-Naziler geçişlere izin vermiyor. Sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Ukrayna'nın silahsızlandırılması için çalışmaya devam edeceğiz.

19.30 - Kiev Belediye Başkanı: Asla teslim olmayacağız. Ukrayna ve başkent semalarında Rus uçağı uçmamalı.

18.05 - Zelenskiy: Rus anneler lütfen gelin evlatlarınızı alın. Genç yaştaki insanların yeri morglar olmamalı. Bize verilen destek için herkese teşekkür ediyorum fakat çok geç. Bunu çok önceden yapabilseydik kimse ölmezdi. Dünya kendi kuvvetini göstermeliydi. Hava sahasının tümüyle kapatılmasını istiyorum çünkü yalnızca Rusya'dan değil Belarus'tan da füzeler fırlatılıyor, İskender füzesi fırlatılıyor. Bize savaş uçağı lazım. An itibarıyla uçaksız hiçbir şey yapamıyoruz. Bu durum ölümlere sebep oluyor. Putin, lütfen bu savaşı durdur. Ön şartsız bir şekilde şekilde oturup konuşmalıyız, iki insan gibi konuşmalıyız.

Müzakerelerde ikinci tur başladı

17.54 - Zelenskiy'nin danışmanı ikinci tur görüşmelerinin başladığını kaydetti. Görüşmeler Belarus sınırında bulunan Brest'te gerçekleştiriliyor.

17.36 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, yapmış olduğu açıklamada, "Bu malesef savaş olmaktan çıktı. Ukrayna halkını yok etmeye ilişkin bir girişim bu. Rusya savaşı maddi manevi kaybettiğini görünce daha da çok saldırıya geçti." dedi.

17.32 - Rus askeri birlikleri tarafından Ukrayna'daki liman şehri ve stratejik önemi bulunan Mariupol kuşatıldı.

16.57 - Rus basını tarafından Ukrayna heyetinin müzakere görüşmeleri amacıyla bölgeye ulaştığı duyuruldu.

16.49 - Rus birliklerin konuşlandığı ve dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov An-225 tipindeki "Mriya" adlı uçağın imha edildiği Gostomel Havaalanının görüntüleri ortaya çıktı.

16.20 - Çernigov şehrine yapılan Rus saldırılarında evler ve iki okul vuruldu, 9 sivil ise yaşamını yitirdi.

16.01 - Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Putin'in Macron'u Ukrayna'dan yabancıların güvenlice tahliyesini sağlamaya yönelik çabalarına katılmaya çağırarak konuya ilişkin Kiev yönetimiyle çalışmaya dair söz verdi. Bununla beraber Putin, "Rusya, Ukrayna operasyonundaki amacına her halükarda ulaşacak" mesajını verdiği kaydedildi.

15.50 - Estanyoya ait bir gemi Odessa'da battı. Mayına çarptığı tespit edilen gemideki mürettebattan 4 kişinin kayıp olduğu kaydedildi. Gemiden iki kişinin ise sağ olarak kurtulduğu bilgisine yer verildi.

15.30 - Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nce Rus ordusu hedef alındı. Ukrayna'nın bölgede Rus işgal çabalarına karşı konvoyları vurduğu bilgisine yer verildi.

15.29 - Rusya saldırısı altında bulunan Ukrayna'nın Lviv şehrindeki gönüllü kadınlar, Ukrayna ordusuna askeri kıyafet, malzeme ve kamuflaj dikerek, destek vermeye devam ediyor.

15.20 - Ukrayna'nın İstanbul Konsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği, Ukrayna'daki insani ve acil ihtiyaçların karşılanması hedefiyle 6 tır yardım malzemesi yollayacak.

15.18 - BM  İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, Ukrayna'ya yönelik Rusya'nın saldırısının, dünya tarihinde tehlikeli ve yeni bir sayfa açtığına dikkat çekti.

15.08 - Dışişleri Bakanlığının harekete geçmesinin ardından Ukrayna'nın Harkiv şehrinden kara yolu ve trenle tahliye edilen 8 Türk turizmci, ülkeye getirildi.

Fransa'dan, 'Rusya'dan ayrılın' çağrısı

14.27 - Fransa, Rusya’dan ayrılmaları yönünde vatandaşlarına çağrı yaptı.

14.22 - İsrail Başbakanı Bennett, Ukrayna'da yaşanan savaşta durumun oldukça kötüye gittiğini ve dünya liderlerinin harekete geçmemesi durumunda sonuçların çok ağır olacağını ifade etti.

14.13 - Ukrayna'nın Lviv şehrinde, Rusya'nın saldırısının ardından orduya destek vermek isteyen gönüllüler, demirleri keserek kaynak yapıp ürettikleri ve “kirpi” ismini verdikleri tank engellerini barikatlara yolluyor.

14.12 - Doğu Afrika devletlerinden Ruanda ve Etiyopya, Ukrayna'da barış çağrısında bulundu.

13.57 - Rusya’da Ukrayna’da yaşanan savaşla ilgili olarak “sahte bilgi yayanlara” 15 yıl hapis cezası öngören yasa, parlamentonun alt kanadı olarak bilinen Duma’da onaylandı.

"AB, milyonlarca sığınmacı bekliyor"

13.49 - Avrupa Birliği Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Johansson, Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan kaçıp Avrupa Birliği'ne ülkelerine kaçmak zorunda kalacak olan milyonlarca sığınmacıya hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade etti.

13.47 - Ukrayna lideri Zelenskiy, 16 bin yabancı gönüllü savaşçının Ukrayna'ya destek için ülkeye geleceğini, ilk kafilenin Ukrayna'ya ulaşmak üzere olduğunu duyurdu.

13.46- Avusturya Ekonomik Araştırma Enstitüsü (Wifo) ve  Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen analizde, başta ABD olmak üzere Rusya'nın, Batılı ülkelerle yaşayacağı bir ticaret savaşından çok daha zararlı çıkabileceği ifade edildi.

13.45 - Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Rusya'nın askeri harekâtına başladığı günden itibaren Ukrayna’da işlenen bütün insan hakları ihlallerini incelemek için acilen bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

13.34 - Rusya'nın, Amerika Birleşik Devletleri'ne roket motoru tedarik işlemlerini durdurduğu açıklandı.

13.27 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna'ya saldırıda bulunan Rus ordusundan 9 bin askerin öldüğü ve Rusya'ya ait 2 hafif sürat teknesi, 90 top, 900 zırhlı araç, 217 tank, 31 helikopter ve 30 uçağın da imha edildiğini kaydetti. Bununla beraber Rusya'nın 3 İHA, 11 hava savunma sistemi, 60 yakıt aracı, 374 aracının da etkisizleştirildiği ifade edildi.

13.26 - Ukrayna'nın doğusunda yer alan Harkov şehrinde son 1 gün içerisinde sivil halka ve Rus bombardımanı ve sivil halka dair saldırılarda ise 34 sivilin yaşamını yitirdiği, 285 kişinin ise yaralandığı kaydedildi.

13.06 - Danışmanlık firması Consultancy'deki haberde, düşünce kuruluşları EasyBusiness ve Centre for Economic Recovery danışmanlık firması Civitta'nın yaptığı ve Ukrayna-Rusya savaşının Rus ekonomisine maliyetinin yönelik bir araştırma yaptığı kaydedildi. Araştırmada, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik Rusya'nın başlattığı savaşın; Moskova hükümetine günlük maliyetinin 20 milyar doları geçebileceği aktarıldı.

Lavrov: "Operasyonlar devam edecek"

13.03 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Müzakerelere hazırız. Fakat operasyona devam edeceğiz. Ülkemizin güvenliğini tehdit ettiğini düşündüğümüz Ukrayna'daki altyapının kalmasına müsaade edemeyiz."

13.00 - Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Putin'in bugün güvenlik konseyi üyeleriyle görüşme yapacağı bilgisi paylaşıldı.

12.55 - Rusya heyeti tarafından ateşkesin ele alınacağı görüşme için müzakere saati için 15.00 verildi.

12.13 - Rus rublesi, hükümetin almış olduğu tedbirlerine rağmen değer kaybını her geçen gün hızlandırdı. Yüzde 10,3 artış yaşayan Dolar/ruble paritesi 117 seviyesine, avro/ruble paritesi ise yüzde 8,4 yükselişle birlikte 125'e çıktı.

12.09 - Rusya'da erişimine yasak getirilen muhalif "Eho Moskvı/Moskova'nın Yankısı" isimli internet sitesi ve radyo kanalının, yayınını durdurma yönünde karar aldığı aktarıldı.

11.58 - Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeydoğusundaki Çernigiv şehrindeki yakıt depolarını vurdu.

11.46 - Çevrimiçi yayın platformlarından biri olan Netflix, Rusya'daki bütün satın almaları ve projelerini durdurduğunu açıkladı.

11.35 - Almanya'nın, 2 bin 700 Strela tipi uçaksavar füzeyi Ukrayna'ya göndereceği öne sürüldü.



Rusya'dan Harkiv'e hava saldırısı: 2'si çocuk 8 sivil öldü

11.31
Ukrayna'nın kuzeydoğu bölgesinde yer alan Çernihiv'deki petrol rafinerisi vuruldu. Olayın ardından rafineride yangın çıktı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı bilinmiyor. İtfaiye ekiplerinin yangın söndürme çalışmaları devam ediyor.

11.23 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait SU-30 savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı.

11.10 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna'da bulunan 1612 askeri tesisin imha edildiğini duyurdu.

11.06 Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Enes el-Abde, Batılı devletlerin kendi çıkarları kapsamında Rus saldırıları sonrasında Ukrayna'ya destek vermesine dikkat çekerek, "Putin'e karşı Ukrayna halkının korunmasına ve güvenliklerinin sağlanmasına biz de destek veriyoruz. Fakat Ukraynalıları himaye eden Batılı devletler, Suriye'de yaşanan katliamlara sessiz kalıyor. Batılı devletlerin ikiyüzlülüğüne karşıyız." açıklamasını yaptı. 

10.45 Ukrayna'nın doğusunda yer alan Harkov'un İzyum şehrindeki bir okula hava saldırısı düzenlendi. Okulda, çevresindeki bazı konutlarda ve şehir merkezinde büyük çaplı hasar meydana geldi. Şehir polis merkezi ve Harkov mezarlığı da hava saldırılarının hedefi oldu. Vurulan bazı alanlarda yangın çıktı. İlk belirlemelere göre 2'si çocuk 8 sivil vefat etti.

10.38 Rusya'nın, Ukrayna'nın Harkiv eyaletinin İzyum şehrine gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucunda 2'si çocuk olmak üzere 8 sivil hayatını kaybetti.

10.22 Rusya Devlet Başkanı Putin, Hindistan Başbakanı Modi ve İsrail Başbakanı Bennett ile görüştü.

10.20 Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarından sonra ülkeden ayrılarak Slovakya'ya giden bazı Ukraynalı aileler, Slovakyalıların evlerine sığınmaya çalışıyor. Slovakya vatandaşı Laszlo Kijak, Ptruska kentindeki evinin kapılarını Ukrayna'dan gelen bir aileye açtı.

10.07 Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sirenler çalmaya başladı.

10.00 ABD istihbaratı iddiasına göre Çin, Rusya'dan Ukrayna'ya yönelik saldırılarını ertelemesini istedi.

BM: "Ukrayna'dan komşu ülkelere giden mülteci sayısı 1 milyonu geçti"

09.51 BM, Ukrayna-Rusya savaşında 1 milyonu aşkın mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini açıkladı.

09.45 Almanya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sebebiyle AB'nin uyguladığı yaptırımlar çerçevesinde Özbek asıllı Rus milyarder Alişer Usmanov'a ait olduğu belirtilen 600 milyon dolarlık yata el koyulduğunu duyurdu.

09.40 Ukrayna'da süren çatışmalarda Bangladeşli bir denizcinin yaşamını yitirdiği açıklandı. 

09.17 Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hımidti, siyasi ve ulusal güvenlik konularda Rus yetkililerle iş birliğini görüşmeleri yaptıklarını ve Rusya ile askeri üs anlaşmasına sıcak baktıklarını duyurdu.

09.13 Rusya Merkez Bankası, borsadan döviz alımı işlemlerinde yüzde 30 komisyon getirildiğini açıkladı.

Odessa'da siren sesleri!

08.27 Çin, BM Genel Kurulunun Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri harekâtını kınayan karar tasarısında çekimser kaldı.

08.14 Ukrayna'dan yüklenecek olan tarımsal ürünlerin transit ticareti ya da ithalatında zorunlu resmi belgeler ve sertifikalar resmi kontrollerde aranmayacak. Ukrayna'dan Yapılacak Tarım Ürünleri İthalatında Uygulanacak Esaslar Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, bugünkü Resmi Gazete sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

08.11 Japonya Başbakanı Fumio, Rusya'nın işgal etmeye başladığı Ukrayna'dan ülkesine, mülteci kabul etmeyi düşündüklerini açıkladı.

07.56 Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Sofya Büyükelçiliğinde görev alan 2 diplomatı, “Bulgaristan aleyhine casusluk gerekçesiyle” istenmeyen kişi olarak ilan etti.

07.48 Toyota Motor dahil olmak üzere Japon otomobil şirketleri, Rusya'daki üretim operasyonlarına son vermeyi planlıyor.

05.50 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olarak bilinen Moody's, Ukrayna'ya saldıran Rusya'nın kredi notunu "Baa3"ten "B3"e indirdi.

05.32 ABD'nin New York şehrinde bulunan Times Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını protesto etti. New York'un en önemli ve ünlü turistik yerlerinden biri olan meydana gelen göstericiler, açtıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla Rusya'ya tepki gösterdi.

Zelenskiy: "9 bin Rus öldürdük"

04.40 Rusya'da, Ukrayna ile barışın sağlanması ve savaşın durdurulması için 7'nci gününde süren protesto gösterilerine yüzlerce kişi katılırken 700'ü aşkın kişi ise gözaltına alındı. Başkent Moskova ile St. Petersburg kentleri başta olmak üzere çeşitli şehirlerde Rusya-Ukrayna çatışmasına karşı izinsiz gösteriler düzenlendi.

02.24 Ukrayna lideri Zelenskiy, bir hafta içinde yaklaşık olarak 9 bin Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

02.17 AGİT olarak da bilinen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Rusya'nın, Harkiv şehrine gerçekleştirdiği bombardıman saldırısında Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda görevli olan bir personelinin öldüğünü açıkladı.

02.11 İspanya hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı direnmeye devam eden Ukrayna'ya silah yardımı yapacağını bildirdi.

01.39 Dünya Bankası, Belarus ve Rusya'daki bütün programlarını durdurduğunu duyurdu.

01.34 Rusya'nın saldırısına maruz kalan Ukrayna'nın Karadeniz kıyısında yer alan liman kenti Odessa'da siren sesleri gelmeye başladı.

Biden: "Tarih, bu savaşın, Rusya'yı daha zayıf hale getirdiğini yazacak"

01.31 Mısır, BM Genel Kurulunun, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınayan karar tasarısını desteklerken, ekonomik anlamda uygulanan yaptırımlara ise mesafeli yaklaştı.

01.30 ABD'nin 200'ü bu hafta içinde olacak şekilde Ukrayna'ya, yüzlerce Stinger hava savunma füzesi vereceği kaydedildi. 

01.12 Romanya Savunma Bakanlığı, dün gece saatlerinde Romanya'ya ait MIG-21 savaş uçağının, Ukrayna'nın Yılan Adası'na yakın bir bölgede düşmesinden sonra enkazını aramak için yola çıkan ve aynı bölgede düştüğü belirtilen IAR-330 Puma isimlik helikopterin enkazına ulaşıldığını bildirdi.

00.35 Hindistan’da yeni göreve başlayacak olan Rus büyükelçisi Denis Alipov, Rusya’ya karşı açıklanan yaptırımların, Hindistan’a S-400 arzı sağlamaya ilişkin bir engel teşkil etmeyeceğini açıkladı.

00.24 Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'yı destekleyen ve Rusya'yı kınayan karar tasarısını onayladı.

00.14 ABD Başkanı Biden, Rusya lideri Putin’in, hiç olmadığı kadar şu an dünyadan izole edildiğini ifade ederek tarihin, Ukrayna krizinin dünyayı da "daha güçlü" ve Rusya’yı ise "daha zayıf" hale getirdiğini yazacağını öne sürdü.

Yorumlar (0)