BM Genel Kurulu'nda tarihi 'Rusya' oylaması

BMGK, Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alan askeri saldırısını sert bir dille kınayan karar tasarısını 5 'hayır' ve 35 çekimser oya karşılık 141 oyla kabul etti.

DÜNYA 02.03.2022, 22:32 03.03.2022, 16:22
BM Genel Kurulu'nda tarihi 'Rusya' oylaması

Ukrayna üzerine BMGK'da (Birleşmiş Milletler Genel Kurulu) 3 gündür süren olağanüstü toplantılarda gerçekleştirilen konuşmaların ardından oylamaya geçildi.

Ülkemizin de ortak sunucular arasında bulunduğu karar tasarısı oylamada 5 'hayır' oyuna karşı 141 oyla kabul görürken, 35 ülke ise çekimser yönde oy kullandı.

Eritre, Kuzey Kore, Suriye, Belarus ve Rusya tasarıya 'hayır' yönünde oy verirken, Hindistan ve Çin dahil 35 ülke çekimser yönde oy kullandı.

Karar tasarısındaki ortak sunuculardan olan Türkiye, metin üzerinde emek harcayan çekirdek grup ülkelerinden biri olarak öne çıktı.



Rusya'nın geri çekilmesi isteniyor

Kabul gören kararda, Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alan saldırıları sert bir şekilde kınanırken, Putin'den 'bütün askeri güçlerin geri çekilmesi' isteniyor.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlık ve egemenliğine işaret eden kararda, "Rusya'nın, BM Sözleşmesi'nin 2'inci maddesinin 4'üncü fıkrasını ihlalde bulunarak Ukrayna'yı hedef alan saldırganlığı en kuvvetli şekilde esefle kınanmıştır." deniliyor.

Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki askeri eylemlerine son vermesi gerektiğine vurgu yapılan kararda, Moskova'nın 21 Şubat'taki sözde Luhansk ve Donetsk cumhuriyetlerini tanıma yönündeki kararının geçersiz sayıldığı belirtilerek, 'kararın şartsız ve ivedi olarak iptal edilmesi' gerektiği ifade edildi.

Kararda, bütün taraflara Minsk Anlaşması'na bağlı kalmayı sürdürmesi istenerek, insani yardımların ulaştırılması gereken yerlere erişiminin tesis edilmesi gerektiği vurgulandı.

Yorumlar (0)