Asrın en büyük depremi yaşandı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Tayvan'ın doğu kıyılarında, ülkeyi son 25 yıldır etkileyen en büyük sarsıntı olan, 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. En az 7 kişi hayatını kaybederken 711 kişi ise yaralandı.

DÜNYA 03.04.2024, 09:42 03.04.2024, 11:14 Buse Önder
Asrın en büyük depremi yaşandı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA), Hualien kenti açıklarında yerel saatle 07.58’de 7.2 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini açıkladı. Bu depremin, 1999’da Nantou şehrinde yaşanan 7.3 büyüklüğündeki depremden sonra kaydedilen en büyük sarsıntı olduğu bildirildi.

Şiddetli deprem sonucunda bazı binalar yıkıldı ve dağlık bölgelerde heyelanlar meydana geldi. Tayvan genelinde tren ve metro seferleri durduruldu ve bazı köprüler ağır hasar aldı.

Tayvan ordusu kurtarma çalışmalarına katılıyor

Hualien'deki Tayvan Ulusal İtfaiye Teşkilatı tarafından yapılan açıklamaya göre, depremde 7 kişi hayatını kaybetti ve 711 kişi yaralandı. Tayvan lideri Tsai Ing-wen, kurtarma operasyonlarına Tayvan ordusunun destek vereceğini duyurdu. Elektrik operatörü Taipower, yaşanan elektrik kesintisinin büyük bir kısmının giderildiğini ve adadaki iki nükleer enerji santralinin sarsıntıdan etkilenmediğini belirtti.

Tayvan'ın en büyük çip üreticisi olan TSMC firması, Hsinchu ve güneydeki fabrikalarında çalışan işçilerin bazılarını tahliye etti ancak çip üretiminde herhangi bir kesinti yaşanmadığı açıklandı.

Tsunami uyarısı geldi

Depremin ardından Tayvan, Çin anakarası, Filipinler ve Japonya'da tsunami uyarısı yapıldı. Japonya Meteoroloji Ajansı, Okinawa eyaletinin bazı bölgelerine tsunami dalgalarının ulaştığını bildirdi. Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü, kıyı bölgelerinin tahliye edilmesi gerektiği yönünde uyarıda bulundu. İlerleyen saatlerde Filipinler tsunami uyarısını kaldırırken, Japonya'da tsunami tehlikesinin azaldığı ifade edildi.

Tayvan’a destek teklifi geldi

Japonya ve Çin, Tayvan'a yardım teklifinde bulundu. Japonya Başbakanı Fumio Kishida, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Tayvan'a gerekli yardımı sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Çin Devlet Konseyi Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Zhu Fenglian ise adaya yardım sağlamaya hazır olduklarını ve felaketten etkilenen Tayvanlılara samimi taziyelerini ilettiklerini ifade etti.

Tsunami uyarısı geldi

Depremin ardından Tayvan adasının güneyinden geçen fay hattında hareketlilik devam ediyor. Artçı sarsıntılar, 6.5 ve 5.7 büyüklüklerine ulaşarak adada endişe yaratırken yetkililer heyelan ve tsunami alarmı verdi.

Ağır hasar gördü, 45 derece yan yattı

Doğrudan denize doğru uzanan dağların bulunduğu çok çarpıcı ve engebeli bir kıyı şeridine sahip olan adanın doğu kısmı, depremin etkisiyle bazı bölgelerde büyük hasara yol açtı. Özellikle Hualien Şehri'nde bulunan birçok yapı ağır hasar gördü. Congquing ve Zhongshan yolu köşesindeki çok katlı bir apartmanın birinci katı çöktü ve bina büyük ölçüde eğildi.

Köprüde yakalandılar

Deprem, Tayvan'ın doğu kıyısında çok sayıda heyelanı tetikledi. Hualien şehrindeki kamera kayıtları, dağ yamaçlarından sadece okyanusa değil aynı zamanda vadilere inen büyük heyelanların yaşandığını gösterdi. Bazı insanlar, deprem sırasında Tayvan'ın Tapai şehrinde bulunan Zhongzheng Köprüsü'nden geçerken yakalandı.

Bu doğal felaketin yol açtığı hasarın boyutu halen belirlenmeye devam ederken, yetkililer otoyolların çöktüğünü bildirdi. Depremzedeleri kurtarma çalışmaları ise devam ediyor.

Yorumlar (0)