Aliyev, “Barışa doğru ilerliyoruz” sözleriyle duyurdu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu’nda yaptığı açıklamada Azerbaycan ile Ermenistan’ın barış müzakerelerine ilişkin “Ermenistan ile barışa doğru ilerliyoruz” dedi.

DÜNYA 01.05.2024, 19:47 02.05.2024, 10:09 Şeyda Gül
Aliyev, “Barışa doğru ilerliyoruz” sözleriyle duyurdu

6. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de başladı. Haydar Aliyev Merkezi’nde düzenlenen resmi açılış töreninde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, önemli açıklamalarda bulundu. Azerbaycan’ın barış için çok aktif bir şekilde çalıştığını ifade eden Aliyev, Ermenistan ile barış anlaşması müzakerelerine başlama girişimini üstlendiğini belirtti. Azerbaycan’ın şu anda, iki ülke arasında müzakereler devam ettiğini kaydeden Aliyev, bu müzakerelerin Azerbaycan tarafından yürütüldüğünü bildirdi.

Ermenistan’ın dışarıdaki güvenceleri tarafından siyasi saldırılara maruz kaldık

Azerbaycan ve Ermenistan’ın barışa bir adım daha yakın olduğunu kaydeden Aliyev, geçtiğimiz yıl Eylül ayında toprak bütünlüğümüzü, egemenliğimizi tamamen geri kazandıktan sonra Ermenistan'ın dışarıdaki güvenceleri tarafından siyasi saldırılara maruz kaldıklarını dile getirdi. Buna rağmen, biz yine de barış teklif ettiklerini belirten Aliyev, şimdi aslında olumlu bir şekilde barışa doğru ilerlediklerini ifade etti. Sınırların belirlenmesinin başladığını anlatan Aliyev, “Sadece sınırların belirlenmesi değil, hatta sınırların tespiti de başladı. Bunu iki ülke tarafından herhangi bir aracı olmadan başardık. Bu, bizim için bir aracının gerekli olmadığını bir kez daha gösterir” ifadelerini kullandı.

Biz güney Kafkasya’da barış istiyoruz

Ermenistan'la barış sürecine müdahale etmek isteyen ülkeleri eleştiren Aliyev, onların bölgeye kendi kişisel, siyasi ve ekonomik çıkarları için müdahale etmek istediklerini dile getirdi. Onların o yangına körükle gitmek istediklerini belirten Aliyev, Güney Kafkasya'da buna izin ve fırsat vermeyeceklerini dile getirdi. Aliyev, “Otuz yıllık çatışmadan sonra Ermenistan da açıkça anlıyor ki, biz Güney Kafkasya'da barış istiyoruz ve barış, bu bölgede yalnızca Azerbaycan ve Ermenistan arasında normalleşme yoluyla çözülebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan bir köprü rolünü üstleniyor

Azerbaycan'ın Kasım ayında ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne de (COP29) değinen Aliyev, ülkesinin coğrafi konumu ve Avrupa kurumlarıyla etkileşimi sayesinde Azerbaycan bir köprü rolünü üstlendiğini aktardı.

Yorumlar (0)