MSB, bir aydır ne yapıyor?

Millî Savunma Bakanlığı, tarihinin en yoğun ve çetin dönemlerini yaşayan ve başarılarıyla destanlar yazan kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son bir aylık faaliyetlerini açıkladı. İşte her satırı Türkiye'nin konumunu özetleyen o açıklama...

GÜNDEM 06.12.2020, 12:39
MSB, bir aydır ne yapıyor?

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Yarbay Nadide Şebnem Aktop, Millî Savunma Bakanlığının faaliyetlerine ve gündemdeki önemli konulara dair basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle çekimleri yapılarak basına servis edilen görüntülerde Yarbay Nadide Şebnem Aktop, ilk olarak terörle mücadelede gelinen noktayı anlattı.

Yurt içinde 58 terörist etkisiz

Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Türkiye'nin ve aziz Türk milletinin güvenliğini ve huzurunu sağlamak amacıyla yurt içinde ve yurt dışında terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG, FETÖ ve DEAŞ'a karşı mücadelesini azim ve kararlılıkla sürdürdüğü vurgusu yapan Yarbay Nadide Şebnem Aktop, TMH (Terörle Mücadele Harekâtı) çerçevesinde son 30 günde ülke içinde 5’i büyük ve 20’si orta çaplı, ülke dışında ise 2’si büyük, 1’i orta çaplı toplam 28 operasyonun icra edildiğini ve bu operasyonlarda toplam 58 teröristin etkisiz duruma getirildiğini bildirdi.

PKK'nın Sincar'dan çıkarılması

Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar ilçesinde Merkezi Irak Hükümeti ile IKBY (Irak Kuzeyi Bölgesel Yönetimi) arasında Sincar genelinde kamu düzenini sağlamak ve istikrarı yeniden tesis etmek amacıyla 9 Ekim 2020 tarihinde imzalanan anlaşma ile bu kapsamdaki tüm çabaları desteklediklerini belirten Millî Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Şebnem Aktop, "Gelişmeleri yakinen takip ediyoruz." hatırlatmasında bulundu.

Suriye'de 204 terörist etkisiz!

Suriye'de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen harekâtlarda terörden arındırılan bölgelerde barış ve huzur ortamının tesis edildiğini ancak bu huzur ve barış ortamını bozmak amacıyla sızma ve saldırı girişiminin sürdüğünü kaydeden MSB Tanıtım Subayı Şebnem Aktop, terör örgütü PKK/YPG mensubu teröristlerin kahraman Türk komandoları tarafından etkisiz duruma getirildiği, bu çerçevede son 30 gün içinde 204 PKK/YPG mensubu teröristin etkisiz duruma getirildiği bilgisini verdi.

İdlib’de durum

İdlib’deki gelişmelere ilişkin de bilgi aktaran Yarbay Nadide Şebnem Aktop, şimdiye kadar yapıldığı gibi bugünden sonra da yeni bir insani trajedinin ve sivil kayıpların önüne geçilmesi, bölgede güvenlik, huzur, barış ve istikrarın sağlanması amacıyla bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirirken, öte yandan da Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden hiçbir girişim, eylem ve gruba müsamaha gösterilmediği ve gösterilmeyeceği, bu minvalde gereken tüm tedbirlerin de alındığı vurgusunda bulundu.

Sınır güvenliği

Hudut güvenliğine ilişkin alınan tedbirlerin artırıldığını ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hudut birlikleri tarafından her türlü arazi ve hava koşullarında, 7/24 esasına göre Kara, Hava ve Deniz kuvvetleri ile sağlanmaya devam edildiğini kaydeden Yarbay Aktop, bu çerçevede son 30 gün içinde yasadışı sınır geçiş girişiminde bulunan 7.367 şahsın yakalandığını, 40.160 şahsın Türk sınırlarını geçemeden engellendiğini, bunlardan 25’inin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu olmak üzere toplam 39’unun terör örgütü üyesi olduğunun saptandığını bildirdi.

Can Azerbaycan

Azerbaycan’da yaşanan gelişmelere ilişkin de bilgilendirmede bulunan Aktop, Türkiye ile Rusya arasında imza edilen mutabakat çerçevesinde ateşkesin gözetimi ve denetiminin, tesis edilmekte olan Türkiye-Rusya Ortak Merkezi'nin en kısa zamanda hayata geçirilmesi amacıyla gerekli çalışmaların ve koordinelerin sürdürüldüğünü ifade etti.

Ermenistan işgalinden azat edilen bölgelerde kardeş ülke Azerbaycan'ın muzaffer ordusuna destek vermek amacıyla METİ (mayın, EYP tespit ve imha timi) ile PMKİ (patlayıcı madde keşif ve imha timi) timleri tarafından mayın/EYP (El Yapımı Patlayıcı) temizliği yapılmakta olduğu ve sürdürülebilirlik için eğitimler verildiği bilgisini de paylaşan MSB Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Aktop, Türkiye'nin, kıvançta ve kederde bir ve beraber olunan can kardeş Azerbaycan Türk'ünün haklı davasında var güçle ve bütün imkânlarla yanında olduğunun altını çizdi.

Libya'da son durum

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Libya’daki faaliyetlerine ilişkin ise; Türkiye'nin, BM (Birleşmiş Milletler) tarafından tanınan meşru hükümet MMH (Milli Mutabakat Hükümeti) ile imzaladığı ikili anlaşmalara işaret eden Aktop, uluslararası hukuka uygun olarak, MMH'nin (Millî Mutabakat Hükümeti) davetiyle, askerî eğitim faaliyetlerinin, mayın/EYP temizliği çalışmalarının, sağlık, insani yardım ve danışmanlık desteğinin sürdüğünü dile getirdi.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı, bu çerçevede resmî ve tanınmış Libya nizami ordusunun oluşumu ve birliklerinin uluslararası standartlara yükseltilmesi amacıyla Libya’daki 5 eğitim merkezinde eğitimlerin sürdürüldüğünü bildirdi.

MSB'nin Türkiye'deki faaliyetleri

MSÜ (Millî Savunma Üniversitesi) Kara, Deniz ve Hava Harp Okulları bünyesinde eğitim alacak Libyalı öğrencilerin Türkçe dil eğitimlerinin sürdüğünü kaydeden MSB Tanıtım Subayı Aktop, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında eğitimi tamamlanan 160 Libya Kara Harp Okulu öğrencisinin teğmen rütbesiyle ülkelerinde vazifelerine başlayacaklarını açıkladı.

Aktop, Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak şimdiye kadar olduğu gibi, bugünden sonra da “Libya Libyalılarındır” düsturuyla Libyalı kardeşlerimizin yanında bulunmaya devam edileceğini belirtti.

Doğu Akdeniz ve Ege'de durum

Oruç Reis Araştırma Gemisi'nin, uluslararası hukuktan doğan meşru haklara dayalı, uluslararası hukuka uygun olarak Türkiye'nin kıta sahanlığında icra ettiği sismik araştırma çalışmaları çerçevesinde planlı faaliyetlerini tamamlayarak Antalya Limanı'na döndüğünü anımsatan Yarbay, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından; Akdeniz’deki Türk kıta sahanlığında faaliyetlerine devam eden Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisine refakat edildiği ve koruma görevinin devam ettiği bilgisini verdi.

7 Aralık 2020 tarihinde Yunanistan tarafından askerî eğitim icra edileceği notuyla saha ilanı yapıldığını hatırlatan Yarbay Nadide Şebnem Aktop, belirtilen sahanın bir bölümünün Türkiye'nin Navtex servis sahası içine girdiğinin altını çizerek, Yunanistan tarafından yapılan saha ilanının, denizcilerin emniyeti için Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir Hidrografi Oşinografi Başkanlığı tarafından, 1509/20 mesaj numarasıyla yeniden yayınlandığını bildirdi.

Aktop, Yunanistan tarafından belirtilen sahada, TSK Türk Deniz Kuvvetlerinin herhangi bir faaliyetinin bulunmadığını açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Doğu Akdeniz'de ve Ege'de, Türkiye'nin ve KKTC'nin (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) menfaat, alaka ve haklarını korumayı sürdüreceğini vurgulayan Yarbay Aktop, TSK'nın uluslararası garanti ve ittifak anlaşmaları çerçevesinde Kıbrıs Adası'nda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam edeceğini kaydetti.

Aktop; Türkiye'nin her zaman olduğu gibi Doğu Akdeniz ve Ege’deki problemlerin çözümüne yönelik, iyi komşuluk ve uluslararası hukuk ilişkilerinden yana olduğunu, sıkıntıların diyalog yoluyla, ön koşulsuz görüşmelerle giderilmesi gerektiğini savunduğunu bir kez daha hatırlattı.

Steadfast Jupiter-Jackal Askerî Tatbikatı

Türkiye'nin, küresel ve bölgesel barışa katkı sağlamak maksadıyla, 3 kıtada, 11 farklı bölgede, 14 göreve 2.500 askerî personelle destek verdiği bilgisini paylaşan Aktop, NATO’nun dönüşümlü olarak savaşa hazır tuttuğu Muharip Unsurlarının (NATO Mukabele Kuvveti) sertifikasyonu çerçevesinde, İstanbul’daki 3’üncü Kolordu Komutanlığında Steadfast Jupiter-Jackal Askerî Tatbikatı'na başlandığını, tatbikatın 10 Aralık’a kadar süreceğini, tatbikat kapsamında 3’üncü Kolordu Komutanlığında şu an ABD, Almanya, Arnavutluk, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, İtalya, İspanya, Polonya, Romanya ve Yunanistan ordularının askerî personelinin de bulunduğunu bildirdi.

20.612 personel FETÖ'den ihraç edildi

FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) ile mücadelenin ilgili devlet kurumlarıyla koordineli olarak sürdürüldüğüne dikkat çeken Yarbay Aktop; yeni veriler, bilgi ve belgeler ışığında mücadelenin kararlılıkla yapıldığını, bu çerçevede sürdürülen soruşturmalar sonucunda; 15 Temmuz 2016 darbe girişimi gününden bugüne kadar 20.612 personelin ihraç edildiğini, 3.560 personel ile ilgili idari ve adli sürecin sürdüğünü kaydetti.

1723 yeni teğmen!

Fetullahçı Terör Örgütü mensubu hain teröristlerden temizlendikçe Türk Silahlı Kuvvetleri'nin daha da güçlendiğini vurgulayan Yarbay Nadide Şebnem Aktop, Millî Savunma Bakanlığı (MSÜ) Kara Harp Okulu bünyesinde SUTASAK (Subay Temel Askerlik ve Subaylık Anlayışı Kazandırma) eğitimlerini başarı ile bitiren ve 4 Aralık 2020 Cuma günü mezun olan 1723 teğmenin Kara Kuvvetleri Komutanlığı saflarına katılmasının da TSK'nın gücüne güç kattığını belirtti.

Covid-19 önlemleri

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele çerçevesinde Millî Savunma Bakanlığına (MSB) bağlı tüm kurum, birlik ve karargâhlarda salgının ilk gününden itibaren uygulanan önlemlerin tavizsiz ve kararlı bir biçimde uygulandığını söyleyen Aktop, uygulanan bu önlemler doğrultusunda TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) eğitim, tatbikat, harekât ve operasyon faaliyetlerinin de pandemiden etkilenmeden aralıksız ve kararlı olarak devam ettiğini ifade etti.

TSK pandemiden en az etkilenen ordulardan

Alınan tedbirler sayesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, vaka sayısı bakımından dünyanın en az Covid-19 vakası bulunan orduları arasında ilk sıralarda bulunduğuna dikkat çeken Millî Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Yarbay Nadide Şebnem Aktop, Peygamber Ocağı Türk ordusunun “Ölürsem Şehit, Kalırsam Gazi” ilkesiyle kendine verilen her türlü vazifeyi kusursuz başarma kararlılığı ve azmiyle, devletinin emrinde ve aziz milletinin hizmetinde olduğunun altını çizdi.

Yorumlar (0)