Terör örgütü PKK, "Sincar"dan çıkarıldı!

Terör örgütü PKK, Irak'ta yeni bir Kandil haline getirmeyi hedeflediği Sincar'dan tamamen çıkarıldı. 

GÜNDEM 03.12.2020, 10:15 03.12.2020, 17:45
Terör örgütü PKK, "Sincar"dan çıkarıldı!

Ortaya atılan yeni bir iddiaya göre, Irak'ta bulunan bütün silahlı yapılar, Musul'un Sincar ilçesinden ayrıldı. Türk güvenlik kaynakları ise bu iddianın temkinli bir biçimde incelendiğini ifade ederek, Terör örgütü PKK'nın söz konusu bölgeyi terk ettiğini henüz doğrulamadı. 

Konuya ilişkin açıklama Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığının sözcülüğünü yürüten Tahsin Hafaci'den geldi. Hafaci, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve merkezî yönetim arasında anlaşma yapıldığını hatırlattı. 

Musul'un Sincar ilçesinde federal güçlerin araziyi denetleme ve güvenliği tesis etme görevine sahip olduğuna dikkat çeken Hafaci, söz konusu ilçede merkezî yönetime bağlı olan federal polisin bulunduğunu ifade etti.

Hafaci, sınır muhafızlarının da Sincar ilçesinin dışında yani Irak-Suriye sınırında konuşlandığını belirtti. 

Bütün silahlı yapıların Musul'un Sincar ilçesinden ayrıldığını ileri süren Hafaci, söz konusu ilçede bulunan PKK'lı teröristler ile görüşme sürecini de anlattı.

Hafaci, Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı ve merkezî yönetimin, anlaşmanın hayata geçirilmesi konusunda terör örgütü PKK'ya bağlı olan gruplar ile görüşmelerde ciddi bir emek verdiğini belirtti. 

Iraklı sözcü, Batı Ninova Operasyonlar Komutanlığının, Musul'un Sincar ilçesindeki güvenlik dosyasından sorumlu olduğuna dikkat çekti. 

Türk güvenlik kaynakları ise bu iddianın temkinli bir biçimde incelendiğini ifade ederek, Terör örgütü PKK'nın söz konusu bölgeyi terk ettiğini henüz doğrulamadı. 

1.000 teröristin girdiği ileri sürülmüştü 

Irak gazetesinde iki gün önce yer alan haberde, terör örgütü PKK'ya bağlı olan 1.000 silahlı teröristin Musul'un Sincar ilçesine girdiğini iddia etmişti.

Terör örgütü PKK'ya ait 4-5 karargâhın güvenlik güçlerine verildiğini belirten Irak gazetesi, bu durumun "tümüyle çekilmeyi öngören" anlaşmayı ihlâl ettiğini aktarmıştı. 

İsmi belirtilmeyen bir kaynak, terör örgütü PKK'nın Sincar'dan çekilmeyi düşünmediğini, hatta söz konusu ilçede terör örgütü PKK'ya üye olanlara ve kendilerine verilen emirleri yerine getirenlere her ay 400 dolar maaş verildiğini söylemişti. Aynı kaynak, bu kişilerin ailelerine de 100'er dolar verildiğini iddia etmişti. 

Söz konusu kaynak, Irak Federal Polisi Teşkilatı tarafından Sincar ilçesinde güvenliğin tesis edileceğinin duyurulmasından sonra her gün terör örgütü PKK'ya bağlı olan 100-200 silahlı teröristin ilçeye girdiğini ve şu ana kadar 1.000 PKK'lı teröristin Sincar'da bulunduğunu söylemişti.

Yorumlar (0)