Tarihi Manavgat yangını sonrasında yeni evler sahiplerine teslim için gün sayıyor

Antalya Manavgat’ta 10 günde söndürülen orman yangınında kül olan evlerin yerinde yeni evler yükselmeye başladı.

YAŞAM 13.02.2022, 11:49 13.02.2022, 12:10 Hanife
Tarihi Manavgat yangını sonrasında yeni evler sahiplerine teslim için gün sayıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca hak sahibinin istediği şekilde ve yöredeki mimariye uygun bir şekilde inşası süren evlere kavuşmak için ilçedeki halk gün sayıyor.



Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınlarından biriydi

Cumhuriyet tarihindeki en büyük yangınlardan olan Manavgat yangını, 28 Temmuz 2021’de 4 farklı yerde aynı anda başladı. İlçenin dış kısmında geniş bir yere hacme ulaşan yangınlar 10. günde söndürülebildi.



60 bin hektar alan yandı

Yangın sonucunda 60 bin hektara yakın ormanlık alanla, 2 binin üstündeki ev, işyeri ve depo yangından sonra ciddi zarar gördü. Yangın sonrasında bakanlık tarafından sahada hasar tespit çalışmaları yapıldı.



Yeni yapılan evlerin bir veya iki katlı olacak şekilde ve yöresel mimariye uygun şekilde planlaması gerçekleştirildi. Kısa bir zaman içerisinde ihale sürecinin bitirilmesi sonrasında köy evlerinin yapılması süreci de başlamış oldu.

1 sene içerisinde evlerin tamamlanması sözü verildi

Bakan Murat Kurum, bütün köy evlerinin 1 sene içerisinde tamamlanacağını söylemesine karşın, kimi evlerin hedeflenen süreden daha önce yapıldığı görüldü.

Yangının en fazla etkilediği Demirciler Mahallesi’ndeki görüntü ise şantiyeyi andırıyor. Yaklaşık olarak 94 evin kül olduğu mahallede yeni evlerin yapılması ise son hızla sürüyor.

Kimi evler tek katlı, kimi evler ise iki katlı olarak yöresel mimariye uygun bir şekilde yapılıyor. Hak sahiplerince her gün yanan evlerinin yerinde yapılan yeni inşaat çalışmaları yakından izleniyor.



Depremzedeler yangın sonrası yapılanları anlattı

Zeynep Arslan, evinin anahtarını alacağını günü büyük bir merakla beklerken yangın anlarını ise üzüntüyle paylaştı. Gece yarısı aniden yangına yakalandıklarını söyleyen Arslan, “Tarih 28 Temmuz’du, yangın aniden çıktı.

Güç bela hayvanlarımızı ahırdan çıkardık. Evimizden geriye ise hiçbir şey kalmadı. Üzerimizdeki kıyafet ile kaldık. Yangının ardından her gün evimizin bulunduğu yere geldik. Ne zaman evimiz yapılmaya başladı, o gün yüzümüz de güldü. Hem milletimiz hem devletimiz sağ olsun.” şeklinde konuştu.

Depremzede Arslan: 1 sene dediler 5 ayda bitti

Devletin bütün kurumlarıyla birlikte yanlarında olduğunu söyleyen Arslan, “Evim hızlıca 3+1 şekilde yapıldı. İnşaat süresinde de her gün buraya gelmeyi sürdürdük. Buraya yakın bir yerde oturuyoruz. Çok da güzel oldu. Evimizin bittiğini söylediler. Yalnızca evimize taşınacağımız günü bekliyoruz.

Bu bölgede yapılan ilk ev benim evimde. Öteki evler de hızlı bir şekilde yapılıyor. Bu evi yapmak kendimiz de yapsak bir sene sürerdi. 5 ay içinde bitti, şimdi ise teslim edilmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.



Depremzede Aydın: Bakanımız her ihtiyacımıza koştu

Evinin kaba inşaatının bittiğini söyleyen Erdem Aydın ise, gece yarısı meydana gelen yangında, jandarmanın yaptığı uyarıyla mahalleyi boşalttıklarını kaydetti. Alevlerin sabaha karşı mahalleyi yakıp geçtiğini söyleyen aydın, “Sabahleyin geldik ve her şey kül olmuştu. Üzerimizde yalnızca
kıyafetlerimiz vardı, bir de hayvanlarımızı kurtarabildik.” ifadelerini kullandı.



Aydın, hemen ertesi gün hasar tespit çalışmalarının başladığını söyleyerek, “İnşaatın başladığı günden bu zamana dek evimin yanına geliyorum. Memnunuz. Güzel bir ev inşa ediliyor. Bakanımız Murat Kurum’dan Allah razı olsun. Her dediğimizi yaptı. Bir sorunumuz olduğunda gelip çözüyor. Allah razı olsun devletimizden, elimizden tuttu.” dedi.



Ramazan Bayramı’nda yeni evinin teslim edileceğini öğrendiğini söyleyen Erdem Aydın, “Mahallede bir sürü inşaat var birçoğu da bitmek üzere. Keşke evimiz yanmasaydı fakat yukarıda Allah var bu yapılmış olan ev eskisinden daha iyi. Son sistem ev yapılıyor. Bütün sorunumuz çözülmeye çalışılıyor. Allah onlardan razı olsun.” şeklinde konuştu.


 

Yorumlar (0)