Yanan ormanlık alanlar için ‘doğal yenilenme’ tavsiyesi

Temmuz ve Ağustos ayında Akdeniz ve Ege’de günlerce devam orman yangınlarının yarattığı tahribatın izleri yavaş yavaş silinmeye başlıyor. Doç. Dr. Rıza Binzet, ekolojik yaşamın yeniden hayat bulduğu yerlerde doğaya müdahale edilmemesinin daha doğru olacağını savundu.

GÜNDEM 07.10.2021, 13:20
Yanan ormanlık alanlar için ‘doğal yenilenme’ tavsiyesi

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıza Binzet, yaz aylarında Türkiye'nin farklı kentlerinde aynı anda çıkan orman yangınlarının ekolojik yaşamın dengesini tamamen tepetaklak ettiğini söyledi.

Akdeniz ve Ege’de meydana gelen yangınların buradaki doğal hayatın akışında büyük zarara neden olduğunu söyleyen Binzet, şunları söyledi: "Ormanları bir bütün olarak düşünmek hiç yanlış olmaz. Burada yaşayan canlı ve cansız faktörler bulunuyor. Gözümüzle göremediğimiz mikroorganizmalar, kuşlar, böcekleri bitkiler ve diğer hayvanlar bir ekosistemi oluşturuyor. Yangınlarda da bu canlılar büyük zarar görüyor veya yok oluyor. Hayvan türlerinden bir kısmı kaçabilse de, bitkiler kaçamıyor.”

Yenilenme uzman kontrolünde olmalı

Binzet, yanan bölgelerde yaptığı incelemelerin ardından bazı bitki türlerinin yeşerdiğini gördüğünü, hatta bazı hayvanların yuvalarını bile inşa ettiklerini söyleyerek, "Bu yanan ormanlık alanlarda müthiş bir canlanma var. Akdeniz ve Ege’de yangından bir yıl nelerin canlanacağını takip edebileceğiz. Yangın bölgesi doğanın kendini yenileyebilmesi için çok uygun bir alan" dedi.

Ekolojik yaşamın yeniden canlanmaya bu dönemde her kesimin belli görevleri olduğunu hatırlatan Bizet, “İnsanlar tamamen iyi niyetleriyle ekim yapmak isteyebilir. Ancak iş uzmanlar kontrolünde olmalı. Doğanın mücadelesi sürdüğünden her türlü müdahale zararlı olabilir. Çünkü doğa bu yapay müdahaleleri asla affetmez” açıklamasını yaptı.

"Ekolojik dönüşümün doğal süreçleri uzun sürebilir”

Binzet, Orman Bölge Müdürlükleri’nin yanan bölgelerde gerçekleştireceği çalışmaların hassasiyetle yürütülmesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ekolojik dönüşümün doğal süreçlerle sürmesi gerekli. Bu süreç de çok uzun. Biraz doğayı kendi haline bırakarak mevcut türlerin süksesyon yani değişimini tamamlama sürecini beklemeliyiz."

Son olarak fidan dikmenin doğanın döngüsüne katkılar sağlayacağını belirten Binzet, bunun doğanın rehabilitasyonunu tamamlanmasının ardından yapılması gerektiğini de vurguladı.  

Yorumlar (0)