Koca: Çin daha fazla talebimizi karşılayamadı!

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Çin'in Türkiye'nin aşı talebini daha fazla karşılayamadığı bilgisini verdi ve "Zaten ihtiyaç kalmayacak. Kendi aşımız Nisan ayından sonra çıkacak." dedi. Koca ilk aşıyı kendisinin olacağını ve halka tavsiye edeceğini söyledi.

SAĞLIK 06.12.2020, 17:10
Koca: Çin daha fazla talebimizi karşılayamadı!

Sabah gazetesinin Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'na konuşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, yoğun bakımlarda yatak sıkıntısı yaşanan şehirleri açıkladı. Koca aşı ile ilgili herkesin merak ettiği kritik soruların cevabını da verdi.

Aşıda koruyuculuk 1 yıl

Koruyuculuk noktasında hiçbir aşı için süre verilemediğini, uygulama yaygınlaştıkça sonuçlarının görüleceğini söyleyen Sağlık Bakanı Koca, geleneksel yöntem olan virüsün izole edilmesi yönteminde, inaktif hale getirilen Covid-19 aşılarının 6 ay ila 1 yıl arasında koruyucu sağladığını belirtti.

Soğuk zincir problemi yok!

Aşılama için planlama yaptıklarını, aşılamayı yaygın olarak gerçekleştirmeyi ve birinci basamağı etkin kullanmak istediklerini ifade eden Dr. Fahrettin Koca, Türkiye'nin halkın kolaylıkla erişebileceği bir sistemi bulunduğunu, dağıtım ve soğuk zincir imkânlarının da güçlü olduğunu belirtti.

Neden Çin aşısı tercih edildi?

Aşıların menşeinden çok üretim yönteminin, güvenlik ve etkinliğinin önemli olduğunu, en güvenilir olan aşının ise geleneksel yöntem ile geliştirilen inaktif aşı türünün olduğunu vurgulayan Bakan Koca, "Aslında bu yöntemle üretilen aşının üretimi zordur ve maliyeti yüksektir. İnaktif aşılar, çeşitli hastalıklar için senelerdir Türkiye'de uygulanan ve uygulanmakta olan, uzun seneler güvenlilikleri kanıtlanmış aşılardır." dedi.

mRNA aşısı?

mRNA aşısının genetik yollardan etki ettiğini ve üretiminin daha kısa sürede yapılabildiğini, yeni teknolojiyle hazırlandığını kaydeden Koca, mRNA aşısının kısa dönem sonuçlarının olumlu olduğunu ancak orta ve uzun vadede neticelerinin henüz bilinmediğini, bu nedenle diğer ülkelerden satın alma konusunda inaktif aşıyı tercih ettiklerini, Türkiye'nin Nisan ayından sonra kendi aşısının olacağını, bu nedenle ithal aşıya ihtiyaç kalmayacağını ifade etti.

Yerli ve millî aşılar

Türkiye'nin yerli aşıda uluslararası prosedürlerin tamamını yerine getirdiğini ve süreçlerin DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) standartlarıyla birebir uyumlu olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'nin hiçbir eksiği yok. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilecek ruhsat, uluslararası bağlamda da geçerli. Yerli ve millî olarak 4'ü inaktif, geriye kalan mRNA ve vektör aşıları olmak üzere, şu an geliştirilmekte olan 16 Covid-19 aşı adayımız bulunuyor. Faz-1 çalışmaları süren Covid-19 aşımız inaktif, yani en güvenilir olduğu bilinen geleneksel yöntemlerle geliştirilen aşı." bilgisini verdi.

Herkes aşıyı kendi alabilecek

Aşısına güvenen Çin'in, kendi ihtiyacını karşılamak ve dış talebi doğru yönetmek için Türkiye'nin talebine ancak 50 milyon doz ile karşılık verebildiğini söyleyen Sağlık Bakanı, diğer aşılarla ilgili olarak da iş birliği çalışmalarının sürdüğünü, bulunan diğer aşının da getirileceğini, ruhsatını almış bir aşının, başvuru sonrasında Türkiye'de de testlerden ve onaydan geçmesi durumunda eczanelerden satışı yapılacağını, inaktif aşı hariç olmak üzere uluslararası aşamalardan geçmiş diğer aşılara da vatandaşın kolaylıkla erişebileceğini bildirdi.

Nüfusun %60'ı hızlıca aşılanacak

Koca; nüfusun en az %60'ının en erken dönemde aşılanmasının gerektiğini, bunun 50 milyon kişi anlamına geldiğini, erken dönemde aşılama yapan ülkelerden birinin Türkiye olacağını, Mart ayından bu tarafa hastalığı atlatanlar da eklendiğinde aşılama ve bağışıklık edinenlerle birlikte çok kıymetli derecede yol alınmış olacağını ifade etti.

İlk aşıyı Koca olacak, Türkiye görecek!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı uygulamasında önceliğin, yüksek risk altında görevlerini yapan sağlık çalışanları olacağını, kendisinin de teşvik amacıyla kamera önünde aşı yaptıracağını belirterek, "Aşının güvenirliğinin herkes tarafından görülmesini sağlayacağız. Halkımıza aşı yaptırmalarını tavsiye edeceğiz." diye konuştu.

Hâlâ birinci dalganın ortasındayız

Dünyada birinci dalganın henüz bitmediğini, İstanbul'un 3. zirveyi, Anadolu'nun ise 2. zirveyi gördüğünü, son alınan önlemlerin etkisinin 2 hafta sonra ortaya çıkacağını kaydeden Bakan Koca, bu gibi kısıtlamalarda ilk olarak vaka sayısının, ikinci olarak hastaneye yatış sayısının, üçüncü olarak yoğun bakıma geçiş sayısının, dördüncü olarak entübe olan hasta sayısının, sonuncu olarak kaybedilen hasta sayısının düştüğünü belirtti.

En çok sıkıntı yaşanan iller

Vaka sayısıyla beraber hastane yükünün de azalmasının önemli olduğuna işaret eden Koca, yoğun bakım doluluğu hususunda Adana, Antalya, İzmir, Hatay, Ordu ve Samsun gibi illerde sorun yaşadıklarını, İstanbul ve Ankara'nın ise nispeten daha kontrol altında olduğunu açıkladı.

Yorumlar (0)