İletişim Başkanı Altun: “Frankenstein sendromu yaşıyoruz”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, '16’ncı Geleneksel Küresel İletişim Derneği Konferansı'nda yaptığı konuşmada, “Biz insanlık olarak bir Frankenstein sendromu yaşıyoruz. Yeni medya düzeniyle beraber, yalan artık adeta ışık hızıyla yayılır hale geldi. Hakikat krizi, giderek derinleşmektedir” dedi.

GÜNDEM 15.05.2024, 20:27 Melina Ay
İletişim Başkanı Altun: “Frankenstein sendromu yaşıyoruz”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, İstanbul'da düzenlenen 16’ncı Geleneksel Küresel İletişim Derneği Konferansı'na katıldı. Konuşmasında, “Her yenilikte olduğu gibi dijitalleşmenin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Dijitalleşmenin olumlu yönlerinden en iyi şekilde faydalanırken, aynı zamanda olumsuz etkilerini de minimuma indirmek önemlidir. Veri güvenliğinin sağlandığı, sosyal medya ve teknoloji şirketlerinin hukukun sınırları içinde hareket ettiği, doğru bir şekilde regüle edilebildiği bir iletişim ortamına ihtiyaç duyuyoruz. Dezenformasyonun kolayca yayılmadığı ve hakikatin egemen olduğu bir ekosistem oluşturmak hayati önem taşımaktadır. Son dönemde yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail'in Gazze'deki şiddet olayları gibi krizlerde dijital mecraların küresel kamuoyunu manipüle etmek için kullanılması endişe vericidir” diye konuştu.

“Hakikat krizi giderek derinleşiyor”

İletişim Başkanı Altun konuşmasını, “Biz insanlık olarak bir Frankenstein sendromu yaşıyoruz. Günümüzde insanlık, kendi yarattığı teknolojilerin vesayeti altına girmiş durumda. Maalesef, bu dijital ve yeni teknolojilerin ortaya çıkardığı zorluklarla başa çıkma konusunda etkili politika, strateji ve etik kodlar geliştirebilmiş değiliz. Son yıllarda sıkça karşılaşılan mahremiyet ihlalleri, veri güvenliği endişeleri, siber tehditler ve dijital faşizm gibi sorunlar karşısında toplu stratejiler üretemedik. Aksine, birçok teknolojik yenilik, dezenformasyon, mezenformasyon ve kitle manipülasyonu gibi kötü niyetli faaliyetler için birer araç haline geldi. Yeni medya düzeniyle beraber kullanılan bu enstrümanlarla beraber maalesef yalan artık adeta ışık hızıyla yayılır hale geldi. Hakikat krizi günümüzde toplumlar ve bireyler için önemli bir tehdit haline gelmiştir, ve bu kriz giderek derinleşmektedir” şeklinde sürdürdü.

Yorumlar (0)