Uzmandan hipertansiyon hastalarına öneriler

Hipertansiyon nedir? Yüksek tansiyon önlenebilir mi? Hipertansiyona yol açan faktörler nelerdir? Birincil ve ikincil hipertansiyon ne demek? Hangi yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekiyor. Uzm. Dr. Ümit Çakmak, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yüksek tansiyon hastalarına bazı tavsiyeler verdi.

SAĞLIK 16.05.2024, 17:53 Hakan Öksüz
Uzmandan hipertansiyon hastalarına öneriler

Hipertansiyon, kanın atardamarlara uyguladığı basıncın yüksek olması nedeniyle ortaya çıkıyor. Halk arasında "yüksek tansiyon" olarak bilinen bu sağlık sorunu, kontrol alınmadığı takdirde ani ölüm, inme, kalp ve böbrek hastalıkları gibi ciddi sonuçlara sebep olabiliyor.

Hipertansiyon, önlenebilir bir hastalıktır

Herhangi bir belirti göstermeden gelişen sinsi bir hastalık olan hipertansiyon, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Pek çok hipertansiyon hastası, bu rahatsızlığa sahip olduğunun farkına bile varmıyor. Önlenebilir bir hastalık olan hipertansiyon ile ilgili farkındalık oluşturmak için pek çok çalışma yapılıyor. 

Uzm. Dr. Ümit Çakmak'tan tavsiyeler

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yüksek tansiyon hastalarına tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Ümit Çakmak, uyarılarını sıraladı. Antalya Memorial Hastanesi Nefroloji Bölümü'nde görevli Çakmak, yüksek tansiyon hastalarının hayatını kolaylaştıracak 7 ipucu verdi.

"Hipertansiyona yol açan faktörlerden biri, fiziksel aktivite yetersizliği"

Sağlıksız yaşam tarzı nedeniyle yüksek tansiyonun ortaya çıkabileceğini kaydeden Çakmak, "Yeteri kadar fiziksel aktivite yapmamak, hipertansiyonun başlıca nedenleri arasında gösterilebilir. Kalp hızlı atarken ölçülen tansiyona sistolik tansiyon denir. Kalp daha sakin atarken ölçülen kan basıncı ise diyastolik tansiyondur. Sistolik tansiyon 12, diyastolik tansiyon ise 8'in altında olmalıdır. Bu değerlerin üzerinde kan basıncı ölçülmüşse yüksek tansiyon var demektir. Obezite, yüksek tansiyon riskini artıran bir faktördür.Tedavi edilmediği takdirde felç ve kalp krizi gibi durumlar gelişebilir." ifadelerini kullandı. 

Evde tansiyon ölçme tavsiyeleri

Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez kan basıncının ölçülmesinin önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ümit Çakmak, "Evde yapılan ölçümlerde onaylı otomatik tansiyon ölçüm aletlerini kullanın. En az 5 gün boyunca ev ölçümleri yapılmalı. Sabah ve akşam, her seferinde ikişer defa ölçülmeli. Akşam eve gelir gelmez tansiyonu ölçmeyin, önce 5 dakika dinlenin. Ölçümden önce 30 dakika boyunca kahve ya da sigara içmeyin, egzersiz yapmayın. Ölçümlerinizin arasında 1 dakika boşluk olsun. Koldan ölçüm yapan tansiyon cihazlarını kullanmanız gerekiyor. Bilekten ölçüm yapan cihazları önermiyoruz." dedi.

Birincil ve ikincil hipertansiyon

Hipertansiyonun ortaya çıktığı hastaların yüzde 90-95'inde herhangi tanımlanabilir bir sebebin tespit edilemediğini vurgulayan Çakmak, "Birincil (primer) hipertansiyon, tanımlanabilir herhangi bir nedeni olmayan tansiyondur. İkincil hipertansiyon ise daha nadir görülür, altta yatan bir sebebi vardır. Bazen kullanılan ilaçların da yüksek tansiyona yol açtığı görülebilmektedir." vurgusunu yaptı.

Bu yiyecek ve içeceklerden uzak durun

Hipertansiyon hastalarının alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ümit Çakmak, "Yüksek tansiyonunuz varsa alkolden de uzak durun. Erkekler en fazla günde 2 kadeh, kadınlar ise 1 kadeh içmeli. Haftada en az 5 defa, 30 dakikadan uzun süren egzersizler yapın. Aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan uzak durun. Günlük tuz tüketimini sınırlandırın. Fazla kilonuz varsa muhakkak kilo verin. Bunları yapmanız hayati önem arz ediyor. Yaşam tarzınızda yaptığınız değişikliklerden sonra halen daha şikayetler devam ediyorsa ilaç tedavisine başlanmalı." dedi.

Yorumlar (0)