Kamuda tasarruf genişliyor: İlk etapta uygulanacak tedbirler belli oldu

Hükümetin uzun süredir planladığı kamuda tasarruf tedbirleri genişlerken, ilk etapta 100 milyar liralık tasarruf hedefleniyor. Buna göre, kamuda harcamaları en aza indirmek için ilk etapta uygulanacak tedbirler belli oldu.

EKONOMİ 08.05.2024, 16:47 Şeyda Gül
Kamuda tasarruf genişliyor: İlk etapta uygulanacak tedbirler belli oldu

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası yaptığı tasarruf tedbirleri açıklamasının ardından kapsam genişlemeye başladı. Tek merkezden yürütülecek tedbirlerin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yürütüleceği öğrenilirken, yapılacak tedbirlerle birlikte 100 milyar lira tasarruf hedefleniyor. Tasarruf tedbirleriyle birlikte kamu kurumlarında giderler tek tek hesaplanacak ve harcamalar en aza indirilerek hükümetin üzerindeki yük hafifletilecek.

İşte ilk etapta uygulanacak tedbirler

 Zorunlu olmadıkça kamu kurum ve kuruluşları bina ve araç kiralamayacağı uygulanacak ilk tedbirlerin başında gelirken, bunun yanında kiralanan ek bina ve araçların ihtiyaca göre belirlenmesi hedefleniyor. Ayrıca yılın değişik zamanlarında farklı illerde düzenlenen tanıtım, eğitim gibi etkinliklere ara verilmesi öngörülen tedbirler kapsamında kırtasiye harcamalarının da azalması amacıyla yazışmaların dijital ortamda yapılması planlanıyor.

Sosyal tesislerde özel kontenjanlar sınırlandırılacak

Yüzde 65'i biten yatırımlar tamamlanacağı ancak yeni yatırımlara başlanmayacağı kaydedilen tedbirler kapsamında, kamu kurumlarına bağlı konuk evleri ve sosyal tesislerde özel kontenjanlar sınırlandırılması planlanıyor. Bunun yanı sıra toplum ve kamu yararına olan sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirilmesi de uygulanacak tedbirler arasında yer alıyor.

İlk adım Bakan Yerlikaya'dan

Tasarruf tedbirleri kapsamında bakanların tasarrufu ilk etapta kendi makamlarında başlatması planlanırken, bu konuda ilk adımı atan ise İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya oldu. Bakan Yerlikaya kendi araçları da dahil olmak üzere İçişleri’ne bağlı bakan yardımcılarının koruma araç ve koruma polis sayılarında azalmaya gitti.

Bakan Yerlikaya’nın önderlik ettiği tedbirlere kabinenin diğer üyelerinin de katılacağı ifade ediliyor.

Yorumlar (0)