Bakan Bolat açıkladı! Stokçuluğa kapatma cezası geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, stokçulukla mücadele kapsamında ağır yaptırımlar alacağını belirterek, bir takvim içinde üç kere yakalanan firmalara kapatma cezası uygulanacağını duyurdu.

EKONOMİ 17.05.2024, 20:20 Buse Önder
Bakan Bolat açıkladı! Stokçuluğa kapatma cezası geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, fahiş fiyat uygulayan ve stokçuluk yapan işletmelere yönelik sıkı denetimler ve ağır cezai yaptırımlar uyguladıklarını belirtti.

Bolat, denetimlerin amacı olarak ticaretin adil, vicdani ve piyasa şartlarına uygun bir şekilde yapılmasını sağlamayı hedeflediklerini ifade ederek, “Stokçulukta bir takvim yılı içinde üç defa yakalanan firmalara kapatma cezası da uygulanacak. Buradaki amaç caydırıcılık. Yani istiyoruz ki ticaret haklı, vicdani ve piyasa şartları içinde yapılsın" açıklamasında bulundu.

Nisan ayına kadar indirimler olacak

Bakan Bolat, 81 bin işletme ve 580 bin ürün üzerinde denetimler gerçekleştirdiklerini ve fahiş fiyat uygulayanlara ciddi cezalar verildiğini söyledi.

Marketler, gıda ürünleri, çimento ve hazır beton sektörlerine yönelik yoğun çalışmalar yapıldığını vurgulayan Bolat, Kasım ayında çimento ve hazır beton sektörlerinde fiyat artışının önüne geçmek ve indirim sağlamak amacıyla taahhütler aldıklarını belirtti.

Ayrıca, Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla Nisan ayı başlarına kadar marketlerde indirim kampanyaları başlattıklarını ifade etti.

2.6 milyar ceza kesildi

Bolat, geçen yıl İç Ticaret Genel Müdürlüğü üzerinden yapılan karaborsa, stokçuluk ve haksız fiyat denetimlerinde 850 milyon liraya yakın, tüketicinin korunması kapsamında ise zararlı ürünler, aldatıcı reklamlar ve sağlığa aykırı ürün denetimlerinde 1.2 milyar lira ceza uygulandığını belirtti.

Rekabet Kurulu'nun ise 2.6 milyar TL ceza kestiğini söyledi.

Stokçuluğa karşı cezalar yükseldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde önemli kanun değişiklikleri yapıldığını belirten Bolat, rekabetin korunması, tüketicinin korunması, lisanslı depocular, kooperatifler ve stokçuluk ile ilgili düzenlemelerde cezaların artırıldığını açıkladı.

Fahiş fiyat uygulamalarında asgari cezanın 10 bin liradan 100 bin liraya çıkarıldığını, stokçulukta ise cezaların 1 milyon TL'den 12 milyon TL'ye yükseltildiğini söyledi.

‘Üç defa yakalanan firmalara kapatma cezası geliyor’

Stokçuluk yapan firmalara yönelik cezaların artırıldığını belirten Bolat, bir takvim yılı içinde üç defa yakalanan firmalara altı güne kadar kapatma cezası uygulanacağını duyurdu.

Bu düzenlemelerin caydırıcılığı artırmayı hedeflediğini belirten Bolat, piyasanın regüle edilmesi ve tüketicilerin alım gücünü korumak için bu tür adımların atıldığını vurguladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılacak kanuni değişikliklerin kısa süre içinde tamamlanmasını ümit ettiğini belirtti.

Yorumlar (0)