Çin, sınır ihlallerine devam ediyor! Tayvan, son verileri paylaştı

Tayvan Savunma Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyareti sonrası Çin tarafından başlatılan tatbikat kapsamında 49 askeri uçağın sınır ihlali yaptığını duyurdu. 

DÜNYA 06.08.2022, 10:25 08.08.2022, 08:57
Çin, sınır ihlallerine devam ediyor! Tayvan, son verileri paylaştı

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin ziyareti sonrası Tayvan ve Çin arasındaki ipler bir kez daha gerildi. Ziyaretin ardından tatbikat başlatıldığını ilan eden Çin, Tayvan Boğazı’nda iki ülkenin sınır hatlarını belirleyen ‘orta çizgi’yi 49 uçakla ihlal etti. Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre Çin’e ait 49 askeri uçak bölgenin farklı notlarında sınırı geçerek uçuş yaptı. 

Füze sistemleri, Çin uçaklarını takibe aldı

Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “5 Ağustos tarihinde 24 adet SU-30, 7 adet J-10, 6 adet J-11 ve 10 adet J-16 savaş uçağı orta çizgiyi ihlal etmiştir. Bunun yanı sıra 1 adet Y-8 EW model deniz nakliye gemisi ve 1 adet Y-8ASW model deniz devriye uçağı sınır ihlallerinde bulunmuşlardır. Konuyla ilgili Çin birimleri telsizle uyarılmış, uçaklar füze sistemlerimiz tarafından takibe alınmıştır” ifadelerine yer verildi. 

Çin füzeleri, Tayvan kara sularına düştü

Kısa süre önce bir açıklama daha paylaşan Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin tarafından ateşlenen toplam 11 füzenin Tayvan kara sularına düştüğünü duyurmuştu. Çin tarafından duyurulan tatbikat programına göre bölgedeki faaliyetlerin yarın tamamlanması bekleniyor. Tayvan Adası’nı abluka altında tutan Çin güçleri, bölgedeki uçak ve gemi trafiğini de engelliyor. Öte yandan bölgedeki gerginlik sebebiyle Tayvan’a olan turistik ilginin de azaldığı bildirildi. Çin ve Tayvan tarafından resmi olarak tanınmayan ‘orta çizgi’, 1955 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından belirlenmişti.

Yorumlar (0)