Çin, ABD’yi suçladı: ABD, bölgedeki krizi tahrik ediyor

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Amerika Birleşik Devletleri’nin Tayvan meselesi üzerinden bölgede kriz oluşturmak istediğini dile getirerek, “ABD, bölgedeki krizi tahrik ediyor. Gerilimi doğuran taraf kendileridir” dedi. 

DÜNYA 06.08.2022, 10:03
Çin, ABD’yi suçladı: ABD, bölgedeki krizi tahrik ediyor

Çin’in tüm tehditlerine rağmen öncesi gün Tayvan’ı ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bölgedeki gerilimi tırmandırdı. Çin uçakları defalarca kez Tayvan hava sahasını ihlal ederken, iki ülkede de kırmızı alarma geçildi. Pelosi’nin ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD’ye sert sözlerle suçladı. 

“ABD’nin bencil ve sorumsuz hamleleri artık son bulmalı”

ABD’nin Tayvan Boğazı’ndaki gerilimi tırmandıran taraf olduğunu dile getiren Çunying, “ABD, bölgedeki krizi tahrik ediyor. Gerilimi doğuran taraf kendileridir. Bölgemizde oluşan mevcut durum, Meclis Başkanı Pelosi ve beraberindeki heyetin umursamaz girişimlerinden dolayı kaynaklanmıştır. ABD’li yetkililer bu tarz sorumsuz hareketlerine bir an evvel son vermeli. ABD’nin bencil, kibirli, sorumsuz ve ikiyüzlü hamleleri artık son bulmalı. Bunun zamanı çoktan geldi” ifadelerini kullandı. 

“Tayvan meselesi Çin’in iç sorunudur”

Çin’in toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşı atılacak hiçbir adıma izin vermeyeceklerini vurgulayan Çunying, “Bugün Amerika’daki bir eyalet ayrılık kararı alsa ve bağımsızlığını ilan etse, acaba ABD’li yetkililer nasıl bir tutum takınırdı? Bağımsızlığını ilan eden eyalete diğer ülkeler silah satıp destek verseydi, acaba nasıl bir politika izlerlerdi? Tayvan meselesi Çin’in iç sorunudur. Bu konuya yabancı müdahaleleri asla kabul etmeyeceğiz. Dünya artık ABD’ye ‘dünya polisi’ gözüyle bakmak istemiyor. Hiçbir ülke de buna bu saatten sonra izin vermemeli. Her ülkeyi zapturapt altına alıp George Floyd muamelesi yapabileceğini düşünen bu zihniyete artık müsaade edilmemeli” şeklinde konuştu. 

“Pekin hükümeti, bölgedeki statükoyu değiştirebilmek için elinden geleni yapıyor”

Bölgedeki gerilime ilişkin bir açıklama da Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi. Çin’in bölgedeki provokatif eylemlerine devam ettiğini vurgulayan Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Departmanı Başkanı John Kirby, “Pekin hükümeti, bölgedeki statükoyu değiştirebilmek için elinden geleni yapıyor. Bu uzun süredir devam eden bir durum. Bölgedeki gerginliği her geçen süreçte tırmandırıyorlar. Bölgede yeni bir statükoya asla izin vermeyeceğiz. Bu konuda ABD yalnız hareket etmiyor. Tüm dünya böyle bir girişimi net bir şekilde reddedecek” dedi. 

Yorumlar (0)