Tayvan: Çin sınırı ihlâl etti, karşılık verdik!

Çin ordusu tarafından Tayvan Boğazı'na 68 savaş uçağı ile birlikte 13 geminin gönderildiğini duyuran Tayvan Savunma Bakanlığı, "Bazı uçak ve gemileri sınırı geçti. Donanmamız ve hava savunma sistemlerimizde karşılık verdik." açıklamasında bulundu.

DÜNYA 05.08.2022, 19:22 06.08.2022, 09:03 Hakan Öksüz
Tayvan: Çin sınırı ihlâl etti, karşılık verdik!

Çin ile Tayvan arasındaki gerilim, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle bir üst noktaya taşındı. Pelosi'nin ziyaretiyle ilgili sert açıklamalarda bulunan Çin yönetimi, "Çin'in birleşmesinin önüne kimse geçemeyecek. ABD, bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalışıyor. Tayvan'daki ayrılıkçılar, Batılı dostlarına güvenerek hareket etmesin." ifadelerini kullanmıştı. Çin'den gelen açıklamalara tepki gösteren Tayvan yönetimi, Çin savaş uçaklarının sınır ihlâllerine devam ettiğini kaydetmişti.

"Bazıları sınırı geçti, karşılık verdik"

Çin ordusunun Tayvan Boğazı'ndaki sınırı ihlâl ettiğini aktaran Tayvan Savunma Bakanlığı, "Boğaza 68 savaş uçağı ile birlikte 13 gemi yolladılar. Tehdit maksatlı gönderilen uçak ve gemilerden bazıları sınırı geçti. Bu kışkırtmaya donanma, hava devriyesi ve gözetim sistemleri ile karşılık verildi. Egemenliğimizi tehdit eden bu eylemler kabul edilemez. Tayvan demokrasisini, Çin'in tehditlerine karşı koruyacağız." açıklamasını yaptı. 

Çinli Lu Shaye: "Birleşmenin ardından Tayvan halkını eğiteceğiz"

Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yaptığı ziyaretin, bölgedeki gerilimi artırmaktan başka bir şeye hizmet etmediğini kaydeden Çin'in Fransa Büyükelçisi Lu Shaye, "Bu oldukça gereksiz bir provokasyondu. Birkaç yıl öncesine kadar Tayvan'da yaşayanların büyük kısmı, Çin ile birleşmeyi destekliyordu. ABD'nin propagandası, ülkedeki Çin düşmanlığını körükledi. Yeniden birleşme gerçekleştikten sonra halka vereceğimiz eğitimlerde 'birlik' duygusuna vurgu yapacağız. Ana silahımız eğitim olacak. Tayvan halkına vatanseverliği aşılayacağız."ıldığını ileri sürüyor.

Yorumlar (0)