Tayvan: Çin savaş uçakları sınırı ihlâl etti!

Tayvan Savunma Bakanlığı, Nancy Pelosi'nin ziyareti sonrası 22 Çin savaş uçağının, Tayvan Boğazı'nın sınır çizgisini geçtiğini bildirdi. Çin'in mevcut statükoyu ihlâl ettiğini belirten Tayvan, "Sağduyulu şekilde yanıt vermeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

DÜNYA 03.08.2022, 17:37 04.08.2022, 09:55 Hakan Öksüz
Tayvan: Çin savaş uçakları sınırı ihlâl etti!

Tayvan'a resmi ziyarette bulunan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bölgedeki gerilimin artmasına neden oldu. Ziyaretle ilgili sert açıklamada bulunan Çin yönetimi, "Tayvan'daki ayrılıkçılar başarıya ulaşamayacak, ABD'ye güvenmesinler. Pelosi'nin yaptığı ziyaret, bizi kışkırtmak için gerçekleştirilmiş siyasi provokasyondan başka bir şey değil. Bölgedeki istikrarı yok etmeye çalışan ABD, Çin'in birleşmesini engelleyemeyecek." ifadelerini kullandı.

Pelosi'nin ziyareti sonrası gerilim arttı!

Tayvan Savunma Bakanlığı, Pelosi'nin ziyaretinden sonra Çin savaş uçaklarının taciz harekâtı başlattığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre 22 Çin savaş uçağı, Tayvan Boğazı'nın sınır çizgisini geçerek gövde gösterisinde bulundu. Son günlerde yaşanan gerilimlerin ardından gelen bu haber, savaşın yakın zamanda çıkabileceğine ilişkin iddiaları güçlendirdi.

"Statükoyu ihlâl ettiler, sağduyulu yanıt vereceğiz"

Pelosi'nin ziyareti ile ilgili Çin'in takındığı sert tavrı eleştiren Tayvan Anakara İşleri Konseyi, "Ülkemizin egemenlik haklarını destekleyen herkese kapımız açıktır. Nancy Pelosi'nin ziyareti, ABD ile güçlü dostluğumuzun en önemli kanıtlarından biridir. Çin Komünist Partisi'nin misilleme hareketleri, bölgedeki durumu içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Tayvan'ı dünyanın geri kalanından izole etme çabaları, Doğu Asya'daki istikrarı tehlikeye sokacaktır. Tayvan Boğazı'nın sınırını geçerek mevcut statükoyu ihlâl ettiler. Bu provokasyonlara sağduyulu biçimde yanıt vereceğiz." açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)